Friday, June 6, 2014

Hampir ke Penghujung?

Salam Alaik...

Hari ini hari terakhir posting Psikiatri dan bermula minggu depanm posting yang terakhir (?) di bahagian Ortopedik selama 3 minggu. 3 minggu lagi sebelum bermulanya 'cuti untuk belajar' (study break) selama lebih kurang sebulan. Peperiksaan akhir Ijazah Perubatan dan Pembedahan (MBBS) yang diberi nama manja P2S2 akan bermula pada hari raya ke-3 dan tamat lebih kurang 2 minggu selepas itu.

Secara umum, lebih kurang dua bulan lagi, insya Allah aku akan menamatkan pembelajaran yang penuh kepedihan, cabaran, dugaan, memori, keindahan, kelalaian dsb.. Tamatnya pun bersyarat, jika dan hanya jika lulus peperiksaan besar ini.. Kalau tidak berjaya untuk lulus, maknanya perjuangan yang pahit ini harus diteruskan selama 6 bulan lagi..

Tidak mungkin aku mahu menambah 6 bulan lagi setelah 7 tahun berjuang (1.5 tahun prep, 5.5 tahun MBBS).. Sehabis daya harus berjuang.. Aku kena gandakan usaha, dan segala perangai yang biasa aku lakukan sebelum UNIS I, UNIS 2 dan P2S1 harus ditinggalkan.. Ini bukan SPM.. Ini ialah MBBS..

Tidak boleh lulus dengan pemikiran 'tunggu dan lihat'.. Kena lulus cepat, kerja cepat dan boleh merancang untuk berkahwin dengan cepat.. Ha ha ha.. Apa-apa pun, ada lagi ranjau duri yang harus ditempuhi sebelum tiba study break.. Ada hutang yang masih belum dibayar..

Doakan aku..

Side Note: Balik Pahang ini petang. Layan mangga depan rumah. Sokong Tok Gajah untuk menang. Balik Melaka penuh megah.


Puma VS Puma

Bila aku balik nanti, semua nie dah dalam baldi, kena peram.

No comments: