Thursday, October 25, 2018

Zainuddin dan Mustafa Ep 2

Certot KBAT Vol 2

Mustafa terduduk, terkesima dengan persoalan Zainuddin tentang jualan ayamnya yang merosot sejak mengambil alih reban ayam Zainuddin. Mustafa lantas masuk ke pejabatnya yang terdiri daripada beberapa buah buku lejer, sebuah kerusi plastik dan sebuah meja kayu yang dibeli Zainuddin daripada Khomenei. Puas dibeleknya buku itu, sehinggalah pada tarikh Julai 2015 dia tertarik.

Pada Julai 2015 ketika mula-mula berkecimpung dalam industri penternakan ayam, Zainuddin telah meminjam wang sebanyak RM2.6K daripada Khomenei. Namun tidak lama kemudian pada September 2015, Zainuddin memasukkan kembali RM2.8K itu ke dalam akaun bank Khomenei. Mustafa pelik. Kenapa pulangkan RM2.8K walhal pinjam hanya RM2.6K? Disebelah pembayaran itu tertulis nota 'meja kayu'.

Takkan la meja kayu buruk harga RM2.8K? Mustafa ragu-ragu. Lantas Mustafa bertanya Zainuddin melalui aplikasi 'PeKabar'.. Zainuddin tenang memberitahu bahawa meja itu harganya hanya RM200, baki RM2.6K tu ialah jumlah duit yang dipinjamkan Khomenei.. Zainuddin tak sempat guna pun duit pinjaman tu sebab jualan ayam bulan Ogos meningkat secara mendadak..

Mustafa mengangguk.. Sepertinya ada bau ikan di sini..

Mustafa lantas pergi berjumpa Khomenei untuk bertanya tentang ini. Sampai di rumah Khomenei, Mustafa berjumpa dengan pembantu Khomenei iaitu Joachim Low, atau nama panggilannya Jolo. Jolo memberitahu Mustafa bahawa Khomenei sibuk bermain Mahjong, tapi setelah diteliti buku kira-kira, Jolo mengakui Khomenei memang ada memberi pinjam RM2.6k, kembali menerima RM2.6k tersebut, dan seterusnya menjual meja mahjong lama bernilai RM200 kepada Zainuddin pada Julai dan September 2015.

Mustafa senyum. Negara Malaysia tidak membenarkan perjudian di rumah dengan bermain Mahjong. Lantas Mustafa pergi membuat laporan polis kerana ada unsur yang meragukan dalam transaksi itu.

Setelah 3 bulan berlalu, setelah siasatan pihak polis dan SPRM selesai, Zainuddin ditahan dan direman atas 3 pertuduhan. Pertuduhan pertama, menerima wang haram sebanyak RM2.6k, pertuduhan kedua menggunakan wang haram sebanyak RM200 dan pertuduhan ketiga memulangkan wang haram sebanyak RM2.6k.

Zainuddin terkejut. Kini tidak ada lagi masa untuk Zainuddin bermain Facebook.

Mustafa senyum, dan kini Zainuddin tidak boleh berbunyi lagi.. Khomenei dan Jolo pula tidak dapat ditahan reman kerana sedang menunaikan haji di Baghdad..

Tetapi Mustafa tidak akan berhenti di situ..
(bersambung)

Soalan:

Apakah agama Khomenei dan Jolo?
A. Islam
B. Syiah
C. Ateist
D. Tidak ada dalam pilihan jawapan

No comments: