Wednesday, November 16, 2011

Mohon Share, Akhi!

Salam Alaik..

Semasa aku sedang asyik melihat santapan berita (news feed) aku dalam Buku Wajah (Facebook), aku terpandang satu gambar yang dikongsi (share) oleh seorang kawan aku daripada satu laman (page). Gambar itu menunjukkan dua orang budak lelaki yang disyakki 'gay' sedang bermesraan, dan kapsyen gambar jelas menyatakan mereka itu 'gay'.. Mungkin ada yang dah tengok, mungkin ada yang belum, dan mungkin ada yang dah siap klik opsyen 'kongsi'..

Ok.

Aku faham dengan semangat ramai rakan-rakanku yang ingin menyumbang kepada umat. Aku tidak ragu kesucian niat mereka dalam menyebarkan fenomena maksiat yang menular dalam kalangan remaja Islam umat Melayu kini. Bagus semangat itu, dan dengan semangat itu mereka mahu memberikan peringatan dan pengajaran kepada umat Melayu dengan berkongsi (klik 'share') gambar-gambar kapel berpelukan di tempat awam, lelaki Amrod berciuman, atau kes 'New York Bhai' yang dah lama dulu..

Tapi.

Kalau nak berkongsi gambar, atau mahu memberikan peringatan, eloklah jangan sampai mengaibkan orang. Kalau nak share gambar mamat 'gay' berciuman, biarlah dikaburkan (blur) muka mereka.. Tak elok membuka aib orang.. Dosa mereka tue dosa peribadi, bukan dosa yang boleh meranapkan ekonomi Malaysia, atau dosa awam seperti rasuah, rogol, bunuh etc.. Memang salah meniru perbuatan kaum Lut.. Tapi tidaklah sampai halal mengaibkan mereka..

"Barang siapa yang menjaga aib saudara mereka, maka Allah akan jaga aib mereka ketika di akhirat"

Jadi, berhati-hatilah ketika 'mohon share'..

Itu baru satu isu..

Isu lain kalau dalam hal 'mohon share' gambar etc nie ialah isu fitnah.. Pertamanya fitnah kepada empunya gambar.. Contoh, empunya gambar berpegang tangan di khalayak kerana mereka 'suami-isteri', tetapi kapsyen gambar kata kapel.. Maka, selain menuduh (fitnah), dapat dosa kering dengan menggalakkan sifat bersangka buruk..

Lagi satu jenis fitnah yang biasa ada ialah fitnah ke atas Nabi.. Macam mana fitnah ke atas Nabi? Dengan cara meletakkan fadhilat-fadhilat bacaan doa/surah yang disandarkan kepada Nabi S.A.W tanpa merujuk kepada QUran dan Sunnah (hadis yang sahih).. Itu pun kira fitnah jugak..

Fitnah kepada agama pun kurang lebih macam tue jugak.. 'Mohon share' doa putus cinta la, doa jatuh cinta la, doa guna-guna la etc,.. Kalau doa tue bersandarkan kepada Hadis yang sahih atau al-Quran maka baguslah, tetapi kalau tiada sandaran, anda menyebarkan fitnah kepada agama dan syariat..

Bayangkan, kita sebarkan satu gambar dua orang lelaki yang berpelukan tanpa 'blur'.. Pastu kita letak kapsyen 'lelaki gay berpelukan di khalayak'.. Lepas tue segala macam manusia like dan 'mohon share'.. Berapa ramai orang yang kita sebarkan? Berapa ramai yang lihat orang yang kita aibkan? Kira macam MLM, atau skim piramid la.. Memula 2, pastu 2 jadi 10, 10 jadi 1000.. Kan, dah banyak saham kita tue?

Eloknya, kalau nak sebarkan gambar sebagai nasihat dan peringatan kepada umat Islam, hendaklah dijaga tertib.. Biar muka dikaburkan contohnya.. Jangan tayang clear, nanti habis air muka budak tue.. Tak pasal-pasal elok boleh berubah, jadi kecewa pastu bunuh diri.. Ok, aku tambah je tue.. hehe..

Ok.. Apa-apa komen atau tak puas hati, atau tak bersetuju, sila komen kat ruangan komen.. Mana boleh bawak berbincang, kita bincang..



Lampiran Satu: Contoh Gambar Mengaibkan Orang




Lampiran Dua: Contoh gambar yang 'kurang' mengaibkan orang


Sehingga bertemu lagi!!

p/s: Gambar atas tue contoh je.. Sila anggap Lembaga putih tue seorang 'awek' atau 'jambu'..

2 comments:

Lelaki Ini said...

insyaALLAH..
sy akan ingt pesanan tue!

QasehQeen said...

terima kasih diatas peringatan.. :)