Wednesday, December 17, 2008

Akhirnya

Salam Alaik
Secara ringkas Result aku:

Tertiary Entrance for Abdullah, Muhammad Redzwan Bin
University Entrance
The Tertiary Entrance Rank (TER) indicates how well you have performed relative to others in the population, taking into account variations in student participation from year to year.
Tertiary Entrance Rank: 92.80
The TER is derived from the university aggregate, which is calculated by totalling the tertiary entrance points for your best four subjects and adding half the tertiary entrance points for your fifth best subject.
Individual tertiary institutions may award bonus points to aggregates for entrance to their courses. Any such bonus points are not shown here.
University Aggregate: 76.75
The aggregate was calculated from the Tertiary Entrance Points as follows:
2008:2MLS2 18.5
2008:2CHM2 17.0
2008:2ESP2 16.5
2008:2MSU2 16.5
2008:2BIO2 16.5Contribution: 8.25
TAFE Entrance
For TAFE courses that use a score based on performance in the SACE, the TAFE selection score is calculated by totalling the tertiary entrance points for your best three Stage 2 subjects. The total is then divided by 3 and reported in the score range 0-20 to one decimal place.
New TAFE Aggregate: 17.3
The aggregate was calculated from the Tertiary Entrance Points as follows:
2008:2MLS2 18.5
2008:2CHM2 17.0
2008:2ESP2 16.5

kerja aku untuk belajar dah setel...
Kalau ikutnye, TER 92.8 nie tak berapa bagus untuk melayakkan aku dalam bidang medic di AUST... Tetapi, jikalau ada rezeki, tak ke mana... Aku cuma menaruh satu harapan, agar aku dapat jadi doktor suatu hari nanti...

Merujuk kepada post yang lepas, aku punya misi akan bersambung pada hari ini... Doakan keselamatan aku dalam melaksanakan misi ini...

Doakan aku berjaya kelak...

Perjuangan aku masih belum selesai...

Wednesday, December 10, 2008

Salam Kembali

Salam Alaik...

Terima kasih sebab melawat blog aku... Kehilangan aku buat sementara ini bukanlah disebabkan aku pokai (Fakhrull kate)... Aku melaksanakan misi yang diklasifikasikan sebagai TOP SECRET... Haha...

Baru-baru nie, setelah aku selesai dengan misi aku, ayah aku telah masuk ke Hospital... jadi aku bizi menjaga ayah aku pulak... Sekarang, dah free boleh la nak update blog... tApi, aku hanya free sampai 17 dis je... sebelum aku start new mission...

Tue je la aku nak bagitau...

Adios...

Thursday, November 27, 2008

Takkan Melayu Hilang di Dunia

Salam AlaikTerima kasih kepada Jube' aka Safwan sebab memberi aku informasi tentang lagu ini... Agak menarik liriknya... Menyentuh hal-hal realiti berkaitan melayu...

Tetapi, lagu-lagu atau ucapan yang menyentuh hal-hal melayu sering mendapat cemuhan dan juga sokongan... Kalau yang mencemuh, mereka mengatakan bahawa ucapan/lagu ini hanya membuka pekung di dada... Kalau yang menyokong pula menyatakan lagu seperti ini penting dalam menaikkan semangat bangsa...

Aku pula malas nak menyokong mana-mana pihak sebab keduanya benar... Aku selalu jga memikirkan hal-hal berkaitan bangsaku ini... Dengan perpecahan disebabkan politik, masalah so-sial, Rempit, kutuk-mengutuk, realiti TV dsb... Tetapi harus juga dilihat dari aspek positif, yang mana Melayu jugalah yang (masih dan akan) memimpin negara ini, walaupun sumbangannya terhadap bangsa masih belum jelas dan nyata... Melayu jugalah yang menjadi angkasawan pertama, dan melayu jugalah yang sering menjadi johan tilawah al-quran antarabangsa... Tetapi, melayu juga yang menciptakan peribahasa, kerana nila setitik rosak susu sebelanga... Jadi, Sebab masalah-masalh yang aku sebutkan tadi, semua melayu mendapat nama... Tetapi, nila bukanlah setitik, sebotol agaknya...

Ok la, malas nak mencarut panjang,... Layan je la...

Layu by Malique n Dr.M...
Layu
malique ft. Dr. M

Dr.M: Sesungguhnya tidak ada yang lebih menyayat, selain dari melihat bangsaku dijajah,tidak ada yang lebih menyedihkan, dari membiarkan bangsaku dipijak...

Malique:
Aku lihat layu dalam melayu
aku pasti bukan aku sorang saja yang nampak
ada juga yang bercadang bertanya tuan punya
tapi bercampur risau dengan tak tergamak
nanti dikata tidak bersyukur, dikata tak sedar diri
jadi aku menyendiri, memerhati
dan akhirnya mengakui
yang kita sendiri
membiarkan bunga raya melayu ke kanan
dan dibiarkan bunga tak cantik

Aku lihat layu dalam melayu
tanah air kita yang punya
kita siram, kita baja
tapi angin api kita lupa
mereka merancang masa menjilat bangsa
13 harimau bertukar menjadi mangsa
kita lupanenek moyang kaya raya
jangan sekali-kali digadai harta benda
ku lihat layu dalam melayu
ku lihat layu dalam melayu
ku lihat layu dalam melayu

takkan melayu hilang di dunia
Ya, tapi apa guna tak hilang di dunia
kalau kewujudan tidak dirasa
petah berbahasa kugiran tak berjasa
orang berbudi kita hanya tahu merasa
selalu laru bila dirapat
selalu malu bila soalan diaju
selalu segan memberi pendapat
rela mengikut dari meneraju
belum menyanyi sudah bersorak
suka berjanji dalam borak
bukan kata takda otak
cuma tak berfikir di luar kotak
ku lihat layu dalam melayu
ku lihat layu dalam melayu
ku lihat layu dalam melayu

aku jadi sayu
bunga menangis dia mendayu
mahu jadi cantikaku merayu
bangunlah semula hidup kembali
jangan tunggu matahari mati
cepatlah mekar sebelum terlerai
perjuangan kita belum selesai
perjuangan kita belum selesai
perjuangan kita belum selesai

Dr.M:Perjuangan kita belum selesai kerana hanya yang cekal dan tabah saja dapat membina mercu tanda bangsanya yang berjaya

Saturday, November 22, 2008

Bandar Lama Yang Best

Salam Alaik...

Semalam aku pergi membaiki kereta di kedai aksesoi kereta Abdullah... Dalam menunggu pomen tue membaiki kereta aku, aku berjalan-jalan la di sekitar kawasan tue...

Tengah jalan-jalan, aku berhenti di sebelah kedai buku Dian, lalu ternampak satu signboard pejabat... kat situ tertera dua nama yang sangat aku kenal... #@**@* Jusoh Sdn. BHd. dan *@#!*!* Builder Sdn. BHd... Aik, macam kenal...

Setelah berfikir, barulah aku sedar, kecik je dunia nie...

Wednesday, November 19, 2008

Aku dan Kemerdekaan

Salam Alaik…

Aku sudah sampai ke tanah tumpah darah aku di Jerantut… Aku kini sudah berada di tempat aku, tempat kesayangan aku… Sebenarnya sudah lama aku di sini tetapi kekangan masa dan logistik menyebabkan aku tidak berpeluang untuk menghamburkan carutan dalam blog aku…

Aku sampai ke Jerantut hari sabtu lepas, kurang lebih pukul 12.30 tengah hari… Tetapi, aku hanya berada di rumah selama sejam sebelum aku berangkat ke Kuala Terengganu untuk menghantar akak aku ke IPBR, KT…

Di KT, aku hanya melepak menenangkan diri di hadapan pantai di sana… Seronok melihat pantai, sangat menenangkan… Dah lama aku tak mandi di laut, tetapi memangdangkan ketika itu Monsun Timur Laut sedang berlaku, maka aku batalakan saje hajat untuk mandi kerana ombak ketika itu tak mengenal aku…

Di KT juga aku pergi melawat Taman Tamadun Islam, yang mengandungi 21 replika dan monumen masjid di seluruh dunia... Sempat jugak la aku mengambil gambar kenang-kenangan... Petang tue, aku pergi ke Stesen Bas KT untuk membeli belah, dan aku sangat tertarik dengan satu jersi United warna biru... Maka, tanpa berlengah lagi, aku terus membelinya... Haha... Lagipun United baru menang 5-0 dengan Stoke City...

Hari Isnin, aku bertolak pulang ke rumah… Aku ditugaskan menggantikan posisi akak aku sebagai driver bermula dari Kuantan sampai ke Jengka 8… Memang penat mata aku sebab kena drive malam… Sampai rumah pukul 8 malam… Agak lambat la…

Semalam, aku keluar mencari selipar baru setelah sandal aku putus semasa berjalan di pantai… Siot betul… Tapi takpe, takkan nak harap sandal tue selama-lamanya dengan aku kot? Haha...

Cuti yang masih panjang nie, aku masih tidak mempunyai idea yang konkrit... Ye la, rakan seperjuangan masih berada di Universiti... Aku dan beberapa kerat yang lain je sudah habis...

Cerita pasal SSABSA, aku taknak kate ape-ape... Secara umum, aku jawab OK... Takde masalah yang sangat besar timbul... Sikit-sikit tue ada la... Result akan keluar 18 Disember... Sangat cepat jika nak dibandingkan dengan sistem pendidikan Malaysia...

Cuti yang masih oanjang nie aku nak isi dengan ketenangan dan relax... Aku taknak fikir banyak-banyak... Kalau ada yang cuba menyerabutkan otak aku, aku dah tolak tepi... Malas sebab penat menjadi rajin ketika di Shah Alam...

Cukup la dulu setakat nie... Aku nak fokus untuk menulis sambungan ‘Hikayat Pengembaraan FINARE’... haha...

p/s: Aku tak lepak atas atap lagi selama 2 malam kat umah... Mungkin malam nie, aku akan lepak atas tue... Mencari ketenangan seketika...

Wednesday, November 12, 2008

Kebebasan Itu Hanyalah Nikmat Dunia Yang Sementara

Salam Alaik...

Tepat jam 1450 tadi, maka dengan rasminya aku telah menamatkan exam SACE Board of SA, atau SSABSA... Kertas Chemistry tadi walaupun tidaklah senang tapi kehadirannya tatkala pengakhiran menjadikan aku antara pelajar yang sehabis gembira di sini pada ketika itu...

Perasaan aku terasa seperti ingin melompat, tetapi memandangkan ada 200 pasang mata yang melihat aku kalau aku melompat, aku batalkan sahaja keinginan aku tue...

Malam nie, aku ingin enjoy... Aku ingin main futsal dan merembat 42 gol dan menjadikan aku lagenda (ini sebenarnya hanyalah mitos sematamata)... Aku juga ingin menjadi anjing dan bermain frisbee... haha... Seronok sungguh... Terlalu banyak aku nak buat sampai tak tau nak buat ape dah...

Aku tak tau macam mana nak gambarkan keseronokan aku ketika ini... Aku tak boleh nak tunjuk muka gembira aku ketika ini... Huh... Memang seronok la... Korang kalau boleh bayang betapa seronoknya aku ketika ini, memang pandai berimaginisasi...

Aku sangat hepi...

Tapi,
Ini hanya untuk sementara...
"Perjuangan kita masih belum selesai, kerana hanya yang tabah dan cekal sahaja mampu membina mercu bangsa yang berjaya"- Baca skill Che Det...

Aku masih ada perjuangan...
Aku masih ada pengorbanan...
Aku masih pelajar...
Aku masih hamba Allah...
Aku masih hidup,
dan hidup itu perjuangan
Perjuangan perlu dilalui dengan serius
Tiada main-main dalam serius
Tetapi sentiasa ada gembira dalam perjuangan....

Member aku!!!
nantikan kemunculan aku di Jerantut,
15 November 2008...

Tuesday, November 11, 2008

Selepas Gelincir Mentari Aku Akan Bebas Sebentar Menikmati Hidup Ini

Salam Alaik...

Esok tinggal paper Chemy jer lagi...
Aku akan berjuang lagi, untuk kali terakhir dalam AUSMAT...
Program pasni, aku tak tau lagi,... Kerja kot...
Tapi tak tau katne...
Kalau keje kat Seven E, haram pulak, kena layan jual beli arak...
Kalau keje stesen minyak, takde kosong kot...
Sekarang kan dah layan diri...
Keje dgn Rahimin je la... Bleh Min?

Monday, November 10, 2008

Mari Belajar Loghat (slanga) Pahang (basic): Lirik Lagu Meling-meling

Mari Belajar Loghat (slanga) Pahang (basic): Meling-meling


Kala dulu, meliyng-meliyng
jenuh nogheh, dapatnye sekepiyng
Baghu jemor getoh sekerak tok dey keghiyng
Diambiyk oghang belanje fanfer hok dindeynye zeynk

Lewat le nie, cemoih koi ghase,
Ande suar jean baghu koi beli behnye jename
Kawe jemo tempat sekale,
Meliyng-meliyng ambiyk dek oghang jue de bande

Ledey amat, meliyng-meliyng
sedey sangat, meliyng-meliyng
Ledey amat, meliyng-meliyng
sedey sangat, meliyng-meliyng

Kala dulu, meliyng-meliyng
buoh hati, oghang yang nyuntiyng
senalo meghebaih air mate tok keghiyng-keghiyng
jenoh beghubat mandi lima bebeseyn-beseyn

lewat le nie, cemoih koi ghase
ande makwe keknye ngintei kocek koi aje
meliyng-meliyng die pon pergi
koi takde 3k kondo, kete dan kad kredit

Sedey amat, meliyng-meliyng
Ai sedey sangat, meliyng-meliyng
Sedey amat, meliyng-meliyng
Ai sedey sangat, meliyng-meliyng

Kala dulu, meliyng-meliyng
Ande besiko, ghantei doh gentiyng
Ghate koi bawok ke daghat ke baghuh sampei ke tebiyng
Sudoh mandi koi naek ke daghat hok tinggeinye loceyng

Lewat le nie, cemoih koi ghase
Pulowh ghibu kawe peghabih beli keghete
Bagei gaye, bebunyi serey
Meliyng-meliyng ko sado-sado laptop koi liceyn


Kala dulu, meliyng-meliyng
Benege kedei modei tok musiyng
Nok orang datang meghubung ngelior ngeliling,
Keknye beghutang daghi gule sampei ke eskerim

Lewat le nie, cemoih koi ghase
Steseyn minyok kedei makan ladang kelape
Oghang laen gajie dah deme
Meliyng-meliyng habih dipunggohnye ghumoh kite

Ledey amat, meliyng-meliyng
Ai sedey sangat, meliyng-meliyng
Ledey amat, meliyng-meliyng
Ai sedey sangat, meliyng-meliyng

Ledey amat, meliyng-meliyng
Ai sedey sangat, meliyng-meliyng
Ledey amat, meliyng-meliyng
Ai sedey sangat, meliyng-meliyng

Tak paham? Boleh tanye Dzul, Don Balon, Min, Fakhrul, dan lain-lain yang faham loghat Pahang... Kalau tak silap aku, lagu nie integrasi loghat dan slanga pelbagai daerah... Contoh :
Koi (aku)- Temerloh
Deme (korang/kau)- Jerantut/Temerloh
Kala (kalau)- Jerantut
Musiyng (pusing)- Pekan
Kawe (aku)- Triang / Bera
Dsb.

Sebenarnye aku tak tau beberapa patah perkataan yang ada dalam lagu nie… Dan aku tidak mempraktikkan sangat loghat Pahang disebabkan aku seorang budak bandar… Rugi sangat aku rasa… Yang mungkin lekat kat aku cuma ‘tempo’ percakapan jer…

Kata orang tua-tua tempo percakapan kat Pahang berasaskan tempo aliran sungai sesuatu tempat…Kalau orang di Tembeling yang sungainya deras, maka diorang akan cakap laju… Dan, kalau orang dekat Temerloh akan menjadi sedikit ‘leweh’ dan kalau kat Kuantan, memang leweh sangat…

Mungkin itu la sebab kalau loghat Jerantut nie selalu hilang sikit suku katanye cth : Hija(Hijau), Kala(kalau), maca(macam); temerloh cth: Kucey(kucing), zey(zink) dan loghat belah-belah Pekan berlebih pulak sebutannya cth: Kuciyng @ Kuciang (kucing)…

Sesetengah loghat daerah dah dipengaruhi oleh negeri-negeri yang berdekatan cth: Lipis (Kelantan), Kuantan (Terengganu), Bentong (KL / N. Sembilan) dsb (Sumber: Firmad 2008)… Dan kekadang setiap daerah tue macam-macam variasi loghat… Kalau kat Tembeling lain, kat tebing Tingi lain, Pulau Tawar lain….

p/s: Kalau salah tolong betulkan di kotak komen…

Mari Belajar Asas Loghat Pahang II

Sunday, November 9, 2008

Selalunya Gelap Malam Itu Indah, Tetapi Kekadang Ia Mengundang Padah

Salam Alaik...

Tiada ape yang dapat aku katakan hari ini selain daripada kekecewaan aku pada hari semalam... Dah la dari awal pagi sampai ke tengah malam internet down... Malam pulak United kalah dengan Arsengal... Mujurlah kalah 2-1... Kalau kalah 2-0 atau 3-0 lagi naya... Walau ape-ape pon kite kena bersyukur, kan?

Haha...

Esok aku ada paper biology... Disebabkan United kalah, aku akan pastikan tak semua akan kalah... Aku akan menang dalam Bio esok... Walau ape-apepon yang terjadi, aku kena menang dengan Bio dan Chemy... Pedulikan ape orang nak kate...

Arsenal dengan Liverpool tue tak lame... Pegang cakap aku... Sekejap je... Tengok la bulan feb 2009, united da kat atas... tapi, kalau united main macam semalam lagi, Tahun depan la nak ambik piala pon... Huh...

Kepada sesape yang hantar mesej pastu aku tak balas, mintak maaf... Anda bukan keseorangan... Aku berada dalam moral yang sangat rendah sebab kepenatan dan pelbagai masalah lain...

Friday, November 7, 2008

Antibiotic: Is it safe for human cosumption?

p/s: Pdf Version click here

INTRODUCTION

Since long time ago, there have been a lot of diseases which are caused by bacteria infections such as chronic bronchitis (Mensa & Trilla 2006, pp.42-54), meningitis, syphilis (Trounce 2000, pp. 204-219), and also infecting wounds (Hernandez 2006, pp.326-337). These infections can bring harm to humans. In order to treat these infections, some scientists and researchers have tried to find some chemical substances or drugs that can fight against the bacteria; hence, cure the infections. The drugs and chemical substances are now known as antibiotics (Gleckman & Czashor n.d.).

However, there is a growing concern in the possibility of this medication to generate severe toxicity, severe side effects and drug-drug interactions (Gleckman & Czashor, n.d.). Besides, in some cases, many bacteria are now resisting to certain antibiotics and that antibiotics may be ineffective to treat the infections thus, may danger the other patients (Walsh 2003). Gleckman and Czashor (n.d.) state that antibiotics are still prescribed to cure some bacteria infections although they have the possibility to develop down side effects. In addition, some parties believe that antibiotics are actually safe if the antibiotics are taken properly (Lampiris & Maddix 2003, p.854).

Thus, based on this issue, this research aims to investigate the safety of antibiotics for human consumption which leads to the question:
Antibiotic: Is it safe for human consumption?

The areas that will be examined are:
· Background of antibiotics
· Reasons to support antibiotic is safe
· Reasons to object antibiotic is safe
This research is based on secondary sources which are web articles, seminar paper, books, journals and dictionary.


1.0 BACKGROUND
1.1 Definition of antibiotic

Antibiotics, or also known as antibacterial or antimicrobial are molecules that stop bacteria or fungi from growing or even kill them outright (Walsh 2003). The A Z of Medicinal Drugs defines antibiotics as following:

Originally, natural products secreted by microorganisms that inhibit the growth of other microorganisms. The term is now commonly used … to denote any drug, natural or synthetic that has a selective toxic action on bacteria, protozoans, or other single-celled microorganisms. Antibiotics are not active against viruses. (Hawthorn 2005, pp. 42-43)


1.2 History of antibiotic

The first antibiotic was found by Sir Alexander Fleming, a Scottish Bacteriologist in 1928 at London. He had found the penicillin in luck after looked at a discarded dish in his sink, which contains penicillium of the genus chrysogenum, clears from the colonies of staphylococci, a type of bacteria that causes dangerous wound infections (Maurois 1959). The development of penicillin does not stop there until Norman G. Heatly found the way to produce and grow penicillin in large scale (Heatly 1990). There were many antibiotics found after the discovery of penicillin such as sulfa-drugs and streptomycin (Amyes 2001; Waksman 1954). After that, antibiotics evolved in the way it is developed. Nowadays, the overspreading of antibiotic lead to another problem: antibiotic-drug resistance (Walsh 2003; Bruce 2002).



1.3 Types of antibiotic

There are many types of antibiotic. Bacteriostatic-type of antibiotic prevents bacteria from growing while bactericidal-type of antibiotic kills bacteria. Broad-spectrum antibiotics kill many types of bacteria at once and narrow-spectrum antibiotic kill only a type of bacteria (Walsh 2003).



2.0 REASONS TO SUPPORT ANTIBIOTIC IS SAFE
2.1 Safe if taken properly

Antibiotics can be safe if the antibiotic is taken properly. The medical practitioners should know that some particular conditions should be considered before antibiotics are prescribed to any patient. The diagnosis of diseases is very important to treat the patients using antibiotics.

Antibiotics are safe if the antibiotics are prescribed to the bacteria-infected patients. Besides that, prescribing right types of antibiotics to the right infected patients will prevent side effects. The physicians must consider correct dosage to the patients to avoid overuse of the antibiotics. Moreover, the physicians also need to prove the susceptibility of the antibiotics against the given bacteria by clinical trials. In additions, after the clinical trials have proven the exact bacteria, the physicians should consider the types of antibiotic that should be given for instance, narrow-spectrum antibiotics or broad-spectrum of antibiotics should be prescribed (Lampiris & Maddix 2003, p.854). Lampiris and Maddix (2003, p.854) are also stated that testing bacterial pathogens in vitro for their susceptibility to antibiotic agents are very vital in guaranteeing susceptibility. If possible, narrow-spectrum non-hazardous antibiotic drug should be used to avoid resistance and adverse side effects. In additions, faults in susceptibility testing are unusual, but the original outcome should be confirmed by retesting (Lampiris & Maddix 2003, p.854). It is proved that the selection of an antibiotic rests not only upon its spectrum but also upon its pharmacokinetic, pharmacodynamic attributes, antibiotic resistance and safety profile (Jog 2006: Davey & Nathwani 1997, p.150).

Some policies are set up to avoid antibiotics prescribing is disaster. Some policies to control the use of antibiotic have been developed to promote the safety use of antibiotic and to decrease the appearance of antibiotic-resistance strains (Trounce 2000, p.239). As stated by Trounce (2000), many local policies implement some general format such as a section which consist of a single member of each main group of antibiotics and can be prescribed without procedure and was held as ward stock; and the other as a preserve section containing the most newly developed antibiotics and are not regularly prescribed without the association with the infection control team and are not kept as ward stock. Trounce (2000, p. 239) also added that these policies require regular updating and reviewing to take account of new drugs and altering patterns of microbial activities.

2.2 Safe to treat certain diseases

A particular antibiotic are safe to treat a particular bacterial infection. These antibiotics are effective for some diseases and are less evident of resistance among bacteria. For instance, fluoroquinolone (FQ) category of antibiotics offers some benefits for clinicians when used as empirical treatment for respiratory tract infections (Mensa & Trilla 2006, pp.42-54). Mensa and Trilla also added that third generation FQ (levofloxacin, gatifloxacin and gemifloxacin) or fourth generation FQ (moxifloxacin and garenoxacin) antimicrobial spectrum of activity susceptible against the major bacteria (H. influenzae, M. catarrhalis, and S. pneumoniae) and minor bacteria (C. pneumoniae and M. pneumoniae) that involved in acute exacerbation of chronic bronchitis without any major side effects. FQ also can overcome β-lactam and penicillin-resistance bacteria problem in some areas in the world.

Besides that, some antibiotics produce less adverse side effects when treating some diseases. Medical News Today website (2004) states that rifaximin, that is used to prevent travelers’ diarrhea has less adverse side effects and low potential of resistance. It is also mentioned that rifaximin has previously been shown to be safe and effective for the treatment of travelers' diarrhea in clinical studies conducted in Mexico, Peru, India and Kenya and has been prescribed internationally since 1987 and has been approved in 17 countries worldwide (medicalnewstoday.com 2004).

There are also certain antibiotics which are safe based on specific conditions. Trounce (2000, p. 240) states that trimethoprim can treat urinary infections caused by E. coli but must not be prescribed in the first 3 months of pregnancy. Gleckman and Czachor (n.d.) explain that β-lactam antibiotics unusually cause adverse drug-drug interactions side effects with some exception that will be stated in point no. 3.1. In addition, some penicillin such as broad-spectrum ampicillin that is effective to cure many types of bacteria such as salmonellae, E. coli, shigellae and H. influenzae (Trounce 2000, p.225).


3.0 REASONS TO OBJECT ANTIBIOTIC IS SAFE
3.1 Causes side effects

Antibiotic is commonly related to several side effects. This medication has a potential to produce toxicity. A recent study by Richard A. Gleckman and John S. Czashor (n.d.) reveals that drug-related toxicity from antibiotic was one of the most frequent causes of death for hospitalized patients. There are a lot of side effects such as drug-drug interactions, hypersensitivity reactions, and adverse effects to renal insufficiency patients, elderly patients, and pregnant women. Some of these effects are severe and the others are common (Gleckman & Czashor n.d.).

First side effect is drug-drug interactions. Drug-drug interactions occur when some particular antibiotic is taken in the presence of some drugs. For instance, Gleckman and Czashor (n.d.) claim in their seminar paper that nafcillin has caused warfarin resistance and subtherapeutic cyclosporine concentrations; the frequency of rash is amplified when ampicillin is administered to patients receiving allopurinol; the absorption of ß-blockers is reduced when patients be given amoxicillin or ampicillin; and mezlocillin extends methotrexate blood concentrations. For patients who are administered cefoperazone, disulfiram-like reactions are a concern if alcohol consumption happens. When selecting a macrolide for the treatment of a bacterial respiratory tract infection, one factor that would persuade selection is the fact that in contrast with erythromycin and clarithromycin, the azilide azithromycin and dirithromycin, according to limited observations, do not appear to exert adverse drug-drug interactions when administered to patients who are receiving certain drugs such as carbamazepine, valproate and ergotamine. These side effects are severe and are likely to occur if the patients do not inform the physicians the medicines or drugs that were prescribed earlier to the patient (Trounce 2000).

Besides the drug-drug interactions, antibiotics also kill good bacteria that help to produce vitamins and trigger hormones. Some of the bacteria that are killed by antibiotics are also vital in digesting human’s food. Because good bacteria are killed, the patients suffer diarrhea and thrush which are minor side effects (Sachs 2005). The other minor side effects are caused by commonly prescribed antibiotics are nausea and headache (Halliday & Morton 1990).

Thirdly, antibiotics cause severe side effects to particular patients who are suffering from diseases such as renal insufficiency, pregnant woman and elderly patients. Gleckman and Czashor (n.d.) explain patients with renal insufficiency are at risk to develop aminoglycoside-induced ototoxicity, neuromuscular blockade and respiratory depression, and further renal compromise. Some antibiotic such as erythromycin, when prescribed to patients with renal insufficiency, has been associated with reversible hearing loss. Seymor and Walton (1988, p. 43), in their book claim that if the patient with renal failure takes penicillin, the patient will suffer cerebral irritation and encephalopathy with convulsions.
Regarding the elderly patients, Gleckman and Czashor (n.d.) believe that when some antibiotics are prescribed to the elderly, there were some possibilities of antibiotic adverse effects. For instance, the age-related physiological decline in kidney function, mostly when exacerbated by the harmful renal effects of diabetes mellitus, congestive heart failure, and hypertension, substantially influences the excretion of numerous antibiotics. This predisposes elderly patients to a risk of antibiotic-induced toxicity, demanding careful drug selection, as well as clinical and laboratory monitoring. Elderly patients often have multiple chronic disorders and receive numerous medications and increase the risk of drug-drug interactions between antibiotics and the medications. The specific effects that the elderly may suffer include the following; nephrotoxicity and ototoxicity, pseudomembranous colitis, blood dyscrasias and hyperkalemia, seizures, esophageal ulcers and structures, and acute liver injury.
Moreover the side effects for pregnant women who consume penicillin and some other kinds of antibiotics, there is no evidence of human fetal risk. To prevent any risk and possibility of side effect, the antibiotics such as quinolones, tetracyclines, and aminoglycosides should not be offered to pregnant patients unless there are no safe alternative or effective drugs to manage their infections. Some other antibiotics should not be prescribed to the pregnant women since it can increase the possibility for the development of hyperbilirubinemia and kernicterus (Gleckman & Czashor n.d.).


3.2 Leads to the emergence of antibiotic-resistance bacteria
The consumption of antibiotic also leads to the emergence of antibiotic-resistance bacteria. Since antibiotics are widely used and prescribed, there is many recent studies concern about antibiotic resistance and American Society of Microbiology has concerned about the emergence of antibiotic resistance among bacteria since 1995 (Barker 1999, pp. 109-124). Antibiotic drug resistance occurs when the germ or bacteria in the body develops resistance factors in their gene thus become resistant to the antibiotic (Bruce 2002, p.32; Crierie & Greig 2005, pp.213-214). Barker (1999) claims that antibiotic resistance can have major impact on the treatment of infected patients. It is reported that many are worried about the emergence of this problem and questioning whether antibiotic can help the patients when they need it (medicalnewstoday.com 2006).
This problem can seriously affect many patients silently. This occurs when a strain of micro-organism e.g. bacteria is exposed to a particular antibiotic frequently. If this particular antibiotic is present, the resistant forms of the bacteria will survive and grow and eventually they rise as the dominant population (Halliday & Morton 1990, pp. xviii-xxi). Halliday and Morton (1990, pp. xviii-xxi) also write that the antibiotic-resistance bacteria will inactivate the antibiotic by altering the chemical structure of the antibiotic. Besides, these antibiotic-resistance bacteria, also known as superbugs, can pump out antibiotic from its target area as soon as the antibiotic is present. Both methods prevent antibiotic to kill the bacteria; hence, the diseases will not be cured.
The emergence of antibiotic-resistance bacteria has now turned into a worldwide problem which includes many groups of bacteria (Trounce 2000, p.238). This problem restricts the usefulness of many previously effective antibiotics (Halliday & Morton 1990, pp. xviii-xxi). For instance, Barker (1999, pp. 109-124) emphasizes that Streptococcus pneumoniae which causes pneumonia, meningitis, otitis media and bacteraemia, has been susceptible to penicillin for 50 years before low level resistance appeared in 1967 in Australia and high level resistance appeared in South Africa 10 years later. Mycobacterium tuberculosis is treated by prescribing isoniazid, rifamicin, pyrazinamide and ethambutol before the resistance appears after the introduction of antituberculosis therapy. This problem increases the possibility of treatment failure and relapse. Every year, the percentage of antibiotic resistance among particular bacteria increases (Barker 1999, pp. 109-124).
The increase of antibiotic resistance among the bacteria occurs because antibiotics are prescribed widely. The consumption of antibiotic without any diagnosis or without physicians’ advice can lead to this problem. Hence, with the emergence of these drug resistance bacteria, some of the diseases or infections cannot be treated and this may lead to another major problem since the bacteria cannot be killed at all.


CONCLUSION

In short, antibiotics are safe if used properly with certain conditions. Besides, antibiotics are safe if the correct antibiotics are used against correct bacterial infections. The opponents of antibiotic claim that antibiotic is not safe because it bring side effects to the patients and it also contributes to the emergence of antibiotic drug-resistance bacteria. But, these negative effects only occur if antibiotics are prescribed wrongly. In addition, if the antibiotics are prescribed properly, most of the side effect cases are only minor side effects.

As the conclusion, it is believed that antibiotics have significant importance in treating bacterial infections despite the side effects that may be occurred since it is the only way to kill and stop the bacteria. Thus, it can be concluded that antibiotic is safe for human consumptions.
(2361 words)




Reference List




1.Amyes, SGB 2001, Magic bullet, lost horizons: the rise and fall of antibiotics, Taylor & Francis, London.

2. Barker, KF 1999, ‘Antibiotic resistance: a current perspective’, British Journal of Clinical Pharmacology, vol. 48, pp. 109-124, viewed 17 February 2008


3. Bruce, DF 2002, ‘Protect your family from antibiotic resistance’, Vibrant Life, vol. November/December 2002, pp. 32-37.

4. Crierie, A & Greig, D 2005, Biology key ideas, Greg Eather, Adelaide.

5. Data show investigational antibiotic rifaximin safe, effective in preventing travelers diarrhea, 2004, viewed 28 February 2008

6. Davey, PG & Nathwani, D 1997, Antibiotic policies, in F. O’Grady et. al. eds., Antibiotic and chemotherapy, 7th edn, Churchill Livingstone, New York, Ch. 12.

7. Gleckman, RA & Czaschor, JS n.d., Antibiotic Side Effects, viewed 15 February 2008,


8. Halliday, J & Morton, I 1990, Antibiotics, London King's College, London.

9. Hawthorn, J 2005, The A Z of medicinal drugs, Grange Books, Kent.

10. Heatley, NG 1990, Penicillin and luck, in CL. Moberg & ZA. Cohn eds., Launching the antibiotic era: personal accounts of the discovery and use of first antibiotics, The Rockefeller University Press, New York.

11. Hernandez, R 2006, ‘The use of systemic antibiotics in the treatment of chronic wounds’, Dermatologic Therapy, vol. 19, pp. 326-337.

12. Jog, P 2006, Rational antibiotic therapy-guidelines, viewed 16 June 2008,


13. Lambert, HP & O’Grady, F 1997, General principles of chemotherapy, in F. O’Grady et. al. eds., Antibiotic and chemotherapy, 7th edn, Churchill Livingstone, New York, Ch. 9.

14. Lampiris, WH & Maddix, DS 2003, Clinical use of antimicrobial agents, in RG. Finch et. al. eds., Antibiotic and chemotherapy, 8th edn, Churchill Livingstone, New York, Ch. 51.

15. Maurois, A 1959, The life of sir Alexander Fleming, Georges Bouchardt Inc., New York.

16. Mensa, J & Trilla, A 2006, ‘Should patient with acute exacerbation of chronic bronchitis be treated with antibiotics? Advantages of the use of fluoroquinolones’, Clinical Microbiology and Infection, vol. 12, pp. 42-54, viewed 17 February 2008



17. Sachs, JS 2005, Are antibiotic killing us?, viewed 18 February 2008

18. Seymor, RA & Walton, JG 1988, Adverse drug reactions in dentistry, Oxford Medical Publications, New York.

19. Trounce, J 2000, Clinical pharmacology for nurses, 16th edn., Churchill Livingstone, London.

20. Waksman, SA 1954, My life with the microbes, Simon & Schuster, New York.

21. Walsh, C 2003, Antibiotics: actions, origins, resistance, ASM Press, Washington DC.



**********************************************************

This is my investigative study assignment for ESL Studies... You may take it as a guide to complete your research paper but plagiarism is stritchly prohibited... Any reference to this study must be credited to M. Redzwan Abdullah 2008, Antibiotic: Is it safe for human consumption, viewed [date], at http://betheredz.blogspot.com/

Mr. Wan yang sangat baik hati...

Salam Alaik...

"Biology is around the corner... Just about 2 days to go... And you yourself is still relax, never think about it seriously... What actually happen to you, huh? Or is it your 'normal' habit? Waiting until last minute and then start study? WTF... This is SSABSA la... Not SPM, Duan (a.k.a Redz)... Your SPM era has been past for 2 years... That time you still can playing around because it is only SPM, yeah, it is only Sijil Pelajaran Malaysia... But now is SSABSA, or SACE Board of SA... You cant take this thing lightly..."

Luahan perasaan Mr. Wan kepada aku...

Mr. Wan nie seorang yang sangat-sangat baik... Die ni paham masalah aku, tapi susah nak bantu... Mr. Wan nie antara makhluk paling rapat dengan aku... Sape-sape sahaja yang baca blog nie memang tak kenal Mr. Wan nie... Die seorang yang low profile, rajin study, baik dan berhemah tinggi... Mr. Wan jarang tunjuk muke die kat public... Mr. Wan nie selalu muncul time aku tengah ada problem... Die yang selalu bagi nasihat dan tunjuk ajar... Die banyak bersabar dengan aku walau aku sering melupakan nasihat die...

Mr. Wan nie seorang yang sangat penyayang... Baru-baru nie aku ada masalah dengan seorang budak, Mr. Wan suruh aku setel cara baik... Suruh aku fikir perasaan die, tetapi aku tetap aku... Kejam, takde perasaan dan sebagainya... Mr. Wan nie same dengan aku... Tak pernah marah... Kalau aku buat masalah dengan die, memang die pendam jer... tapi die pandai cari cara luahkan perasaan die... Kalau aku, ada masalah besar, aku akan menambah kandungan nikotin... Mr. Wan juga merokok... Die kate nak berhenti... tapi aku tak bagi... haha... Sian Mr. Wan...

Dah la tue... Ape kes citer Mr. Wan pulak, kan? Ini bukan blog die, ini blog aku... Huahaha...

Sambung ke dunia yang nyata...


Esok United akan menentang Arsengal di Emirates... Aku cuma harap United dapat menang la... Bukannye ape, kalau United kalah, payah le nak kejar Chels#it... Liver(f)ool aku tak heran, sekejap je tue.. Kalau Rafa dah mula rotate pemain, tak menang la diorang... Esok jam 2045, aku akan berada di Awwal... Melayan bola... Mr. Wan pon join jugak... Die pon minat United jugak, tapi tal se'hardcore' aku...

p/s: Jangan sape-sape tanye sapekah itu Mr. Wan... Sebab die kate die taknak publisiti... haha...

Thursday, November 6, 2008

Kala Mentari Petang Melepaskan Cahaya Suram, dan Perut Berkeroncong Merdu Menanti Waktu Makan

Salam Alaik...

"Aku sebenarnya ada 40 benda nak tulis dalam blog aku kali ini... Tetapi 25 dari 40 perkara tue kena buat kajian dan amat rumit sekali prosedurnya...5 dari 40 lagi, terlalu panjang... Lalu aku terpikir nak tulis tentang 10 perkara lagi tue... Tetapi, 10 perkara tue pulak hanyalah masalah... Takkan aku nak tulis tentang masalah pulak, kan? Tak best la tym2 exam nie mencarut pasal masalah..."

Pernyataan di atas merupakan satu masalah... Betul tak?

-Ish, ape yang aku mengarut nie?
-Eh, ko ok tak?
-Aku rasa tak ok la...
-Kenapa?
-aku sangat-sangat..........
-Ape?
-Aku tak tau nak cakap macam mana...
-Ala, cakap je la...
-Kau pun tahu aku macam mana, kan?
-Ye la, aku tau ko macam mana, tapi aku tak tau ape masalah ko sebenarnya
-Hurm...
-Bagi tau la
-Ko pun tau aku nie jenis yang jarang bagitau masalah kat orang, kan?
-Memang la, tapi takkan ko taknak bagi tau aku? Aku kan antara yang paling rapat dengan ko.
-Memang ko paling rapat, tapi........
-Tapi ape lagi?
-Tapi ko takkan paham masalah aku nie
-Cube la ko cakap dulu ape masalahnye...
-Ko takkan paham
-Ko nak cakap dalam bahasa Tamil ke? Memang aku tak paham
-Aku serius la ngok!!
-Aku pon serius gak, bagi la tau ape hal nye?
-Ko pun tau aku seorang yang sangat aktif kan?
-Ok... Aku tau tue, So?
-sekarang aku ada masalah
-Ye la, aku tau ko ada masalah, cume ko je tak gitau lagi!!
-Takde la, masalah aku nie, lawak la...
-Ape yang lawaknye? Pasal exam? Awek? Member? Study?
-Bukan...
-Habis tue?
-Aku boring
-Huk Aloh... Itu jer? Hahaha...
-Kan aku dah kate, ko mesti gelak punye sebab lawak
-Aku rasa ko ada masalah lain la...
-Mana ko tahu?
-Ye la, aku kan ko, ko kan aku... mestilah aku tau yang ko ada masalah lain
-Habis tue apehal ko tanye aku pulak padahal ko dah tau?
-Saje... Ko kan boring... kalau aku borak dengan ko, takde la boring sangat
-Huh... Licik betul... Takde pekdah borak dengan ko
-Ade, sekurang-kurangnye ada jugak benda ko nak tulis dalam blog, ye tak?
-Ye tak ye jugak... Ko pun nak tulis blog jugak, kan?
-Jom la...

p/s: Sape la yang terlibat dalam perbualan nie? Kesian... Tajuk yang panjang tue aku tiru skill Rahimin... haha...

Wednesday, November 5, 2008

Perintah dijunjung, En. Sultan!

Salam Alaik...





Beberapa hari lepas kepada hari esok aku ada membuka blog En.Sultan... Aku tak bece pon blog die tue... Aku bukak je... haha... Seyes, aku tak bace...Tapi kalo aku tak bace macam mane aku tau sape yang bace kena tag, kan?Haha... retorik betul aku nie... Memandangkan Sultan dah menghantar perintah, maka tidaklah aku menolak... Maka layanlah carutan aku ini... huahuahua...





Tag secara prosedurnye berbunyi macam nie:





1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now.


2) Don't change your clothes, don't fix your hair...just take a picture.


3) Post that picture with NO editing.


4) Post these instruction with your picture.


5) Tag 10 people to do this




Maka, inilah hasilnya... Masa aku tangkap gambar tue, aku tengah perform magic kat member aku... Sory la tak nampak muke... Lagipon aku tak boleh nak edit, kan? Haha.... Perintah En.Sultan telah berjaya dilaksanakan...

Untuk meneruskan kesinambungan, aku dengan kuasa yang diberikan En.Sultan telah men'tag' makhluk berikut:
1. MieTo
2. Farah Azmi
3. Beddy
4. Anum
5. Ayam (Hakim)
6. Amin
7. Scott
8. Zul Katak
9. Budak2 INTEC yang bace blog nie dan ada blog
10. Semua peminat suka bola sepak khususnya Barclays Premier League (Arsenal, Liverpool, United, Hull, Chelsea dan sebagainya)...

Sebarang kegagalan menurut perintah akan dikenakan hukuman penjara tidak lebih 20 tahun dan 18.9 sebatan dan tidak kurang daripada penjara 10 minit dan sebat 0.7 kali...

Pertanyaan boleh diajukan di kotak komen...
terima Kasih

Tuesday, November 4, 2008

Selangkah ke alam Ghaib

Salam Alaik...

Di keheningan malam, termenung ku berseorang, tak lena mata dipejam, terdengar suara terngiang...

Satu ungkapan yang indah... Membawa aku kembali berfikir tentang tragedi yang menimpa aku ketika aku mengambil ujian percubaan dahulu...

Ketika itu, masih segar di fikiranku, aku tak dapat tidur sehingga jam 5 pagi sedangkan aku mempunyai exam jam 7 pagi... Aku amat sedih apabila kejadian itu berlaku disebabkan suara itu... Aku amat bengang... tetapi jikalau aku mengahamburkan kebengangan aku, maka akau dalam golongan yang mengutuk ciptaan-Nya...

Kali ini, ketika aku bersiap-siaga menjalani exam final ini, aku masih diganggu dengan suara yang terngiang-ngiang itu... Suara yang amat menyeramkan... Makhluk yang sangat kejam... Menyebabkan aku tidak boleh tidur awal seperti perangcangan... Sudah dua kertas exam aku lalui, kedua-duanya aku menjawab dalam keadaan tidak fit disebabkan oleh aku diganggu makhluk itu...

Jika dahulu, ketika di SBPIT, aku sering ditindih oleh perasaan sehingga aku mencungap-cungap menggapai oksigen, kali ini makhluk ini pula yang mengikut aku... Rakan sebilik aku, Amir, tidak pula diganggu... hanya aku, ya, hanya aku diganggu... Tetapi kali ini aku masih bersyukur kerana walau diganggu aku masih dapat tidur setelah kira-kira sejam berguling-guling atas katil...

Malam ini, akan aku hapuskan engkau sehabis-habisnya... Akan aku lumatkan engkau sehingga kering segala darah-darah engkau... Aku akan bakar kau, aku akan gantung kau, aku akan pastikan kau dan suku sakat kau tidak lagi mengganggu aku... aku dah serik... Aku pastikan kau tidak lagi menghisap darah aku, nyamuk!!!

Sunday, November 2, 2008

One More Please!!!

Salam Alaik...

Esok aku start exam... Dimulakan dengan kertas ESLS... Study? Hurm, nak study ape? Just kena banyak praktis je... Tapi, praktis-praktis pon, aku rase masih tak cukup... Aku memerlukan semangat tambahan... Bukan aku mengatakan aku tidak mempunyai semangat, tetapi aku memerlukan tambahan... I need more!!!

Apabila dekat nak exam nie, satu masalah timbul... Masalah yang sepatutnya aku telah lupakan sebulan yang lepas, ya, genap sebulan yang lepas... Masalah yang sepatutnya hilang dari pemikiran aku sejak raya kedua, 2 oktober 2008...

Biasanya, setiap masalah yang menimpa aku, aku dapat mengatasinya dalam masa 4 minit, tetapi masalahnye sekarang ini, masalah ini bukan menimpa aku, tetapi menimpa orang lain dan tiba-tiba berkaitan dengan aku... Aku bukan nak cakap ape, cuma aku amat benci kalau satu-satu masalah yang datang kepada seseorang itu tiba-tiba dikaitkan dengan aku... Sedangkan aku tidak menyebabkan masalah itu... Masalah itu dia yang cari sendiri... Setelah berkata-kata sampai tak terkata, aku menganggap masalah itu selesai (walaupun tak selesai, aku meletakkan dalam minda aku yang masalah itu dah selesai) sebab aku taknak aku masuk exam dengan keadaan yang dibelenggu masalah...

Terima kasih sangat-sangat kepada motivator peribadi aku yang tiba-tiba muncul sejak dua hari kebelakangan ini... Haha... Dia pon tak tahu yang aku lantik dia sebagai motivator aku... Tetapi dia memang seseorang yang amat bagus dalam memberi nasihat dan motivasi... Kata-kata dia sudah cukup memberitahu yang dia seorang yang amat care akan rakan-rakan sekelilingnya... Thankz sahabat... Semoga kamu juga perform dalam exam SSABSA kelak... Terima kasih sebab menaikkan semangat aku...One more please!!!

Dan tidak keterlaluan, aku juga amat berterima kasih kepada Sir Alex Ferguson dan team Man United sebab berjaya menang dengan Hull walaupun dikejar rapat... Kemenangan kamu memang menjadi salah satu punca semangat aku... Serius, kemenangan kamu semua membantu dalam membangkitkan semangat aku... Kekalahan Liverpool dan Arsenal pun ada membantu, tetapi tidak banyak... 8 November ni, tolonglah menang lagi untuk menaikkan semangat aku menjawab Bio dan Chemy... One more please!!!

Malam ini atau pagi esok, aku akan menghubungi keluarga aku untuk memohon restu sepertimana yang aku buat semasa SPM... Aku juga akan melawat rakan-rakanku untuk meminta maaf sebelum aku tidur awal malam nie... Kepada rakan-rakan bloggers, mintak maaf sekali lagi... Kepada rakan-rakan yang baca blog aku juga... Maafkan sekali lagi...

AKu juga tahu yang ada antara rakan-rakan aku di Universiti, Matriks dan Kolej serta budak-budak Sekolah akan menghadapi peperiksaan juga minggu ini... Jadi, aku ucapkan semoga berjaya dan jadikan exam ini lebih baik dari exam-exam sebelumnya...

Aku tidak akan menggantung penulisan blog aku walau dalam musim exam ini kerana antara sebab aku wujudkan blog ini ialah sebagai medium pelepasan stress (mungkin)... Apa-apa pun, good luck untuk semua yang ambil exam, good luck untuk yang bekerja, good luck untuk segala-galanya...

Friday, October 31, 2008

Saturday Night Fever: Pertunjukan Fesyen

Salam Alaik...


Ketika aku di sekolah dulu, ada suatu tabiat pelik yang menjadi persis budaya kitorang semasa Form 2 & 3... Masa tue amat gila-gila lagi perangainye... Budaya yang pelik ini berlaku pada hari Sabtu malam Ahad... Hari sabtu dipilih kerana pada malam itu kelas prep tiada...


Pada setiap malam sabtu, kami akan menjadi gila dengan pelbagai aktiviti yang menarik... Kali ini aku nak menceritakan tentang persembahan fesyen Sabtu... Persembahan ini bukanlah dianjurkan oleh cikgu tetapi dianjurkan secara tidak rasmi oleh bebudak...


Setiap sabtu, segala makhluk Form 2 & 3 yang agak sporting akan mengenakan pakaian yang beraneka ragam dan dianggap stylo... Macam-macam pakaian ada... Ada yang pakai macam Pak Arab, ada yang pakai ala hip hop, ada yang pakai ala formal nak ke pejabat... tetapi yang penting havoc dan best...


Pertunjukan ini bukannya ada catwalk atau pentas, cuma ada sesi bergambar sahaja... Haha... Takde kuase kitorang nak mencapub melampau dengan catwalk etc... Aku ada satu gambar malam tue... Satu-satunya gambar yang aku ada... Haha... Layan je la...



Dari kiri (berdiri): Sapetah, Mesu, Kerry, Kamil, Means

Dari kiri (duduk): Sifu, Ayam

p/s: Siri Saturday Night Fever ini merupakan siri pertama seumpamanya seperti Plan Gila...

Thursday, October 30, 2008

Esok, Lusa, Tulat, Tubin

Salam Alaik...

Hari ini, menjelang jam 10.15am, aku telah berjaya menamatkan tugas terakhir dalam assignment aku sepanjang berada dalam program AUSMAT iaitu 'Oral Assessment' untuk Malay Background Speakers Studies (Bahasa Melayu)... Tamatnya tugasan itu bermakna tiada lagi assignment untuk aku kecuali study untuk SSABSA...

Tajuk Oral Assessment aku tadi ialah Terapi Gen atau Gene Theraphy... Tajuk aku ini berjaya memikat para pemeriksa mungkin kerana tajuk aku ini yang pertama mereka dengar sepanjang tugasan mereka sebagai pemeriksa ujian lisan... Pada awalnya, aku agak gugup macam nak akad nikah pulak, tetapi bila masa soal-jawab, aku menjadi lebih bertenaga dan bersemangat...

Memandangkan ada beberapa soalan di luar bidang kajian aku, aku terpaksa melancarkan jurus Ahli Politik, iaitu menghamburkan kata-kata yang penuh retorik... Takkan aku nak cakap 'saya tak tahu la encik...'? Haha...

Hari ini sudah 30 Oktober, bermakna aku hanya ada esok, lusa dan tulat untuk study sebelum aku akan menjawab peperiksaan tubin... jangan korang kate tak tahu pulak ape itu tulat dan tubin... Kalau tak tahu rujuk kamus dewan... Mungkin tulat tue berasal dari perkataan 'too late' dan tubin dari perkataan 'too been' <-- Gramatic Error... Haha...

Malas aku nak pikir pasal exam lagi walaupun aku study dengan giatnya... Kalau aku fikir pasal exam, mesti aku akan fikir tentang 'balik rumah selepas habis exam', jadi aku akan tidak study... Haha... bapak la tak logik...

Esok ada kelas ESLS buat kali terakhir sebelum aku exam dengan mak angkat aku, Puan Faizah... Haha... Pasni mesti rindu perabih la kat die... Malam nie aku nak study Kimia dan Biologi (mungkin)... Matematik aku tak start study lagi... Nak mampus agaknye aku nie... Padahal matematik la paling tak stabil...

Malas aku nak mencarut panjang... Aku cuma nak ucap tahniah kat Man Utd sebab menang dengan WHU... Tahniah kepada Liv sebab menang dengan Pompey dan tahniah kepada Chelsea sebab menang dengan Hull City dan tidak lupa, tahniah yang amat teramat sangat kepada Spurs sebab berjaya mengikat Arsengal 4-4... Haha...

Dah la tue, aku nak solat asar plak... Dah lambat nie... Huhu...

p/s: Tulat maknenye '3 hari selepas hari ini @ hari selepas lusa' dan tubin maknanya '4 hari selepas hari ini @ hari selepas tulat'...

Wednesday, October 29, 2008

Plan Gila: Set-set Penjaga Keamanan SBPI Temerloh

Salam Alaik...

P/s: Artikel ini tidak menggambarkan SBPI Temerloh secara seluruhnya dan bukanlah satu kebiasaan di SBPI Temerloh.. Harap maklum..

Sesebuah sekolah, tidak kira menengah ataupun rendah memerlukan sebuah organisasi untuk membantu guru dalam menjaga keamanan dan ketenteraman sekolah tersebut... Tugas tersebut tidaklah terhad kepada penjagaan keamanan sahaja, tetapi merangkumi tugas-tugas khas ataupun am yang lain...

Tugas sebagai seorang Penjaga Kemanan ini merupakan satu tugas yang perlu diambil serius oleh Penjaga Keamanan itu sendiri dan juga kepada pelantik Penjaga Keamanan itu juga... Penjaga Keamanan ini sering digelar Pengawas (e.g. SBPI Temerloh @ ITem) tetapi ada juga yang digelar Ketua Pelajar (e.g. SMKA TAHAP) dsb...

Bagi pelajar biasa, Pengawas sering dipanggil sebagai Anjing Cikgu atau Barua Cikgu... Ini disebabkan tugas pengawas yang sering mengikut arahan cikgu yang bertentangan dengan kehendak pelajar...

AKu juga tidak terkecuali dalam menjadi seorang pengawas... Plan Gila kali ini aku ingin menceritakan kehidupan aku sebagai seorang PENGAWAS SBPI Temerloh...

Aku mula dicalonkan untuk menjadi seorang Pengawas ketika aku tingkatan 4... Ketika itu, aku dicalonkan oleh guru Kelas aku, yang aku dah tak ingat siapa. mungkin Ust. ZAinudin rasanya... Sebagai seorang yang pada zahirnya nampak skema, aku pada awalnya tidak begitu teringin untuk menjadi pengawas tetapi memandangkan kokurikulum aku tidak begitu bagus, aku terima pencalonan itu...

Apa yang aku ingin bangkang di sini ialah kriteria pemilihan pengawas ITem itu... Aku amat tidak berpuas hati apabila pemilihan pengawas berasaskan akademik semata-mata... Oleh sebab aku punya akademik ketika itu agak bagus, maka aku diserap ke dalam Badan Pengawas dan Disiplin SBPI Temerloh...

APa sebabnya?

Kalau difikirkan secara logik akal, budak-budak yang mempunyai rekod akademik yang baik semestinya seorang yang 'nerd', ulat buku, dan lembik (aku bukan dalam kalangan mereka)... Jadi, tugas mengawal disiplin ini amat tidak sesuai dengan mereka... Mana mungkin bebudak yang skema macam lahanat itu mampu menegur budak-budak yang otai?

Tetapi, pada zaman batch aku, 020six, pengawas yang dipilih merupakan budak yang agak mempunyai akademik yang baik tetapi perangai macam lahanat... Ada 5 orang semuanya pengawas lelaki batch aku, 4 orang boleh pakai, seorang lagi hampes...

Aku dipilih sebagai seorang Ketua Biro Disiplin Badan Pengawas ITem... Sebagai seorang yang amat bias kepada pelajar, aku tidak sepatutnya memegang jawatan tertinggi selepas KP, TKP, SU dan Bendahari itu... Aku juga seorang yang liberal dan amat pemalu orangnya lalu mengukuhkan lagi hujah bahawa aku tak layak untuk memegang kerusi panas itu...

Semasa aku menjadi Ketua Biro Disiplin, aku hanya mengekalkan beberapa polisi Biro Disiplin yang dibuat oleh batch sebelum aku... AKu melupuskan prosedur bodoh seperti Buku Saman dsb... Malah, aku juga memastikan pengawas-pengawas junior dan budak-budak bawah biro aku tidak menghantar nama budak yang bersalah seperti tidak pakai Tie, Kuku @ rambut panjang, tak pakai kad matrik dan bermacam kesalahan bodoh lain kepada cikgu Disiplin... hal ini membuatkan ahli-ahli biro aku amat selesa bersama aku kerana tiada kerja yang khusus perlu dibuat...

Selain itu, sebagai seorang ketua biro disiplin yang hanya pandai cakap lebat dan 95% retorik, aku sering menjadi pembangkang dalam kabinet yang diketuai oleh En. Lah, Ketua Pengawas... En, Lah ini merupakan antara kawan baik aku... Sebenarnya, aku bukannya mahu sangat membangkang, tetapi memandangkan ahli-ahli mesyuarat hanya angguk dan senyap atas segala cadangan En Lah, aku rasa tak seronok... Lalu aku menjadi seorang pembangkang...

Walaupun aku sering membangkang, tetapi aku hanya tahu membangkang tanpa ada cadangan lain... Haha... Tujuan aku hanya untuk memeriahkan mesyuarat...

Antara jasa yang aku pernah buat kepada pelajar sebagai Ketua Biro Disiplin Badan Pengawas ITem ialah menghapuskan perhimpunan pagi di hadapan Aspura setiap hari Selasa dan Khamis... Perhimpunan yang sepatutnya diadakan itu merupakan arahan cikgu dan dipraktikkan sejak tahun sebelum itu... Tetapi setelah aku berasa amat bengang menunggu budak beratur, aku dan En Lah bercadang untuk menghapuskan perhimpunan rutin itu secara senyap... Hasilnya, Cikgu Disiplin (Kapt. ROR) pun tidak menyedari perkara itu...

Meskipun aku seorang ketua Biro disiplin, aku juga sering melakukan kesalahan besar seperti merokok di kawasan sekolah (Tym SPM), fly sebanyak 3 kali, mencarut kepada En Sopi Songkok, menyimpan rambut panjang (antara teranjang di ITem), memonteng prep malam atas alasan meronda dan sebagainya.,.. Hal ini jelas menunjukkan bahawa seorang pengawas bukanlah maksum...

Setakat ini sahajalah artikel saya yang berkenaan dengan pengalaman saya sebagai seorang Pengawas SBPI Temerloh... Ada cerita lain, saya akan cerita lain kali...

p/s: Kalau Pengawas diambil dari kalangan ahli akademik spesies aku (yang bukan nerd, skema, lembik dan berhemah tinggi), macam ni la jadinye... Hancur badan pengawas... Rosak biro disiplin... Tetapi, kelebihannya, pengawas zaman aku tidak mempunyai permusuhan dengan pelajar... Haha...

_____________________________________________________________



Kemaskini (14.06.2013):
Ada seorang 'Anonymous' komen dalam entri ini yang berbunyi seperti berikut:-

Anonymous said... 
kalau betul apa yang ditulis tentang SBPI Temerloh..... kami warga SBPI T amat kecewa terhadap insan yang dilahirkan diharapkan berguna malangnya ianya sungguh tidak berguna. Seorang pengawas bukan anjing tetapi pemimpin masa depan. Awak adalah pengkhianat kepada sekolah, guru dan rakan anda yang baik2. Tidak redha dan tidak halal apa yang anda dapat dari SBPI Temerloh... 
June 14, 2013 at 8:41 AM

Aku nak balas komen secara umum la.. Supaya lebih adil dan saksama untuk aku dan untuk semua pembaca..


  1. Perkara ini betul seperti yang ditulis, NAMUN betul pada pandangan aku.. Perkara ini subjektif, cikgu boleh nampak lain, student boleh fikir lain..
  2. Penggunaan kata 'sungguh tidak berguna' merupakan satu tuduhan yang berat, persisnya tidak langsung berjasa dan tidak langsung berguna.. Aku, walaupun nakal dan celaka masa memegang jawatan pengawas, namun banyak tugas-tugas khas lain seperti membantu cikgu dan sekolah dalam majlis, menyediakan tenaga untuk perkara-perkara lain.. Jangan pukul rata..
  3. Kenyataan 'Pengawas itu anjing' bukanlah kenyataan aku.. Kalau baca bebetul, KALAU betul baca dengan hati seharusnya boleh faham bahawa kenyataan itu dibuat oleh 'kebanyakan pelajar', bukan daripada kaca mata guru atau sebahagian kecil pelajar.. Dan kenyataan itu BUKAN kenyataan saya.. Harap faham dan jangan jadi bangang membantah apa yang kau tak faham..
  4. Pengkhianat, merupakan satu tuduhan yang sama berat dengan tuduhan no.2.. Pengkhianat ini la yang bawa nama sekolah naik untuk seketika, dan pengkhianat inilah yang masih aktif dalam alumni.. Pengkhianat inilah yang semangat pergi sekolah bila dipanggil walau dah lama habis belajar.. Ya, saya akui, saya tidak melaksanakan tugas sebagai pengawas 100% baik, namun saya menolak kenyataan pengkhianat tue..
  5. Sebenarnya kenyataan akhir komen nie yang buat aku marah.. Celakalah kamu yang mendoakan keburukan seseorang berdasarkan apa yang telah lama  berlaku dan berdasarkan apa yang tidak sempurna pemahamannya.. Siapa kamu nak tidak redha dan tidak halal apa yang aku dapat di SBPI Temerloh? Kalau betul berani, bagi nama.. Biar aku jumpa, pastu kita boleh borak.. Tanya apa yang kau nak tanya.. Kita 'clear'kan keadaan.. Jangan nak serang tak pakai otak, tak baca pakai hati.. 
  6. Emel aku betheredz@yahoo.com.my, boleh emel kalau segan nak jumpa atau segan nak tulis nama..
  7. Sila baca http://betheredz.blogspot.com/p/amaran-keras.html dan fahami..

Monday, October 27, 2008

Aku sangat penat...

Salam Alaik...

Aku baru sahaja pulang dari Bandaraya Jerantut dengan menaiki seekor Kancil Kelabu (Albino kot)... Perjalanan yang menjangkau 3 marhalah tue aku lalui dengan masa 2.5jam... Memang lame...

Sebelum aku cerita perjalanan pulang aku, biar aku cerita apa aku buat tym cuti... Hari Jumaat, aku hanya bergerak ke K.Pilah, melawat akak aku di sana... Hari itu aku tak buat ape2... Just duduk relax jer...

Sabtu, akak aku mengajak aku pergi tengok High School Musical 3: Senior Year, tetapi aku menolak sebab aku malas nak jalan jauh... Aku nak relax sahaja... Malam tue, ada Match Everton vs Man Utd... Aku malas nak tengok sebab aku dah malas nak ambik tau pasal bola sepak BPL sebab Malaysia kalah dengan Vietnam... Malam tue, aku lepak kat restoran Tom Yam dan tengok Ch813... Saje boring2...

Keesokan harinya, aku dah pepare balik pahang... Balik Paang jugak aku akhirnya... Masa balik Pahang, aku drive kereta Kancil Hijau akak aku... Aku race dengan Grand Livina akak aku yang satu lagi... Aku ingat aku dah kalah sebab aku tercicir kira2 19.451 minit... Tetapi, sampai kat Bera, aku berjaya intas kereta dia... Dan aku terus lead sampai Jerantut...

Sampai di Jerantut, aku menonton TV... Aku teringat ada match Chelsea vs Liverpool... Aku tak tengok... sebab aku dah berpantang dari tengok bola... Keputusan Man Utd vs Everton pon aku tak tau..

Malam tue, aku melepak sepuas-puasnye atas atap untuk kali terakhir sebelum aku exam... Aku melepak dan menghirup udara segar malam... Sebab dengki kat kesegaran udara itu, aku mencemarkan alam dengan CO dan Karsinogen... Haha... Puas hati aku... as lepak atas atap, aku menghantar sms kepada sorang kawan aku... Kemudian aku pun keluar... Semasa aku keluar...

____________________________________
Bahagian ini dipotong kerana mempunyai unsur-unsur diluar normal
____________________________________

Isnin, aku bangun pagi dan membeli sarapan... Kul xx.xxpm aku bertolak ke S.Alam... Perjalanan aku selamat sehinggalah aku sampai di suatu jalan raya yang seumpama lebuh raya... Aku melihat papan tanda 80km/j... Dan aku menganggap papan tanda itu seperti biasa... Dan aku menekan edal minyak sehingga 90km/j...

Dan...

____________________________
Bahagian ini terpaksa dipotong untuk keselamatan...
____________________________

Akhirnya aku sampai ke Shah Alam... dan aku sangat penat... Aku nak relax...

p/s: Bahagian yang berwarna biru itu hanyalah satu penipuan untuk menyejukkan hati setelah Man Utd seri dan Chelsea kalah (aku harap seri)...

p/s2: Bahagian yang dpotong tidak boleh disiarkan atas sebab-sebab keselamatan, ketenteraman, kemaksiatan dan sebagainya...

Friday, October 24, 2008

Kalau ada rezeki, aku akan tengok Man Utd vs Everton di luar Shah Alam

Salam Alaik...

Hari ini merupakan jumaat kedua terakhir aku sebelum aku menempuh ujian SACE Board of SA... Jumaat kali ini agak bermakna apabila inilah Jumaat terakhir aku ada kelas kat INTEC... Inilah juga kelas terakhir Biologi aku sebelum exam...

Bila sebut pasal exam yang hanya seminggu lebih lagi, aku masih lagi berada dalam keadaan separa normal atau separa sedar... Aku masih lagi hidup seperti exam tue akan berlaku pada sem depan... Ah, pedulikan...

Sedang aku berkelas tadi, aku mendapat tahu yang kawan-kawan aku yang lain berhajat ingn pulang ke kampung masing-masing untuk mencari restu dengan keluarga... Aku ketika itu berfikir untuk pulang minggu depan... Tetapi memandangkan kalau aku pulang minggu depan, aku akan pulang ke Shah Alam sehari sebelum exam, jadi tak berapa bagus la untuk aku study...

Jadi, setelah habis kelas ESLS tadi, aku terus terfikir nak balik umah hari ini juga... Tidak boleh tidak... Maka, aku hantar mesej kat Mak aku untuk memberitahu aku akan pulang...

Sekembalinya aku dari solat Jumaat, mak aku telefon dan menyatakan bahawa mereka akan pergi ke rumah akak aku di K.Pilah... Huhu... Alamak, kalau macam nie memang aku tak balik Jerantut la... Padahal Jerantut tue la tujuan aku sebenarnya...

Aku masih lagi menunggu berita terkini samada aku akan pulang ke Jerantut atau ke K.Pilah... Sama ada aku akan menonton Man Utd vs Everton di K.Pilah atau di Jerantut... Aku cuma berharap aku akan balik ke Jerantut, tanah tumpah darah aku, aku nak balik ke Pahang, negeri kecintaan aku, aku nak duduk atas atap sebelum exam untuk capai ketenangan malam...

Mampukah aku?

Di kesempatan ini, aku memohon maaf kepada segala makhluk-makhluk yang baca blog aku atas segala kesalahan aku, atau segala keceluparan aku mencarut, atau segala apa yang buat korang tak puas hati kat aku... Sebab aku taknak aku masuk exam dengan sumpah laknat korang semua...

p/s: Aku akan menggantung penulisan blog ini sehingga aku kembali ke Shah Alam... Kalau aku tak jadi balik, aku akan tetap menulis...

Wednesday, October 22, 2008

Aku macam player Livepool, Chelsea dan Arsenal

Salam Alaik...

Sejak semalam, aku begitu bersemangat untuk menguji stamina aku… Aku juga teringin nak tengok setakat mana kehebatan stamina aku setelah beberapa bulan tidak bersenam dan asyik mengumpul kandungan nikotin dalam badan aku… Di samping itu, aku terasa nak meningkatkan tahap stamina aku untuk menghadapi peperiksaan SACE Board of SA (formerly known as SSABSA)…

Bukan apa, tetapi perperiksaan yang akan berlangsung selama dua minggu itu memerlukan tahap fitness mengalahkan Torres dan Gerrard… Tambahan pula, setiap kertas mengambil masa sebanyak 3 jam… 3 jam untuk memerah otak memang mengunakan tenaga yang banyak iaitu melebihi tenaga Didier Drogba dan Lampard… Tenaga keseluruhan yang aku perlukan (exam + study) memang setara dengan Safie Sali dan Khairyl Muhaimeen tetapi tidak menjangkau stamina Rooney dan Cristiano Ronaldo…

Oleh sebab keperluan tenaga yang amat banyak itu, aku perlu menguji stamina dan fitness aku agar setanding dengan sekurang-kurangnya Anderson dan Rafael da Silva… Banyak pulak aku citer pasal stamina… Merepek pulak jadinye…

Senang cerita, tadi aku dengan Azrul pergi berjogging di Seksyen 18... Pada awalnya, kami hanya berhajat nak berlari-lari anak di Taman Rekreasi belakang kolej aku je, tetapi tiba-tiba aku teringin nak berlari di sekitar seksyen 18... Haha... Secara tiba-tiba sahaja...

Berbekalkan semangat yakin boleh dan demi SACE, aku dan Azrul memulakan rentak larian ala-ala Nani mengawal bola... Sedang asyik berlari tanpa mengambil tahu hal-hal kereta dan lori di sekeliling kami, tiba-tiba kami terasa larian kami sudah jauh... Sedar-sedar dah sampai Stesen Komuter Seksyen 19 Shah Alam... Kalau naik teksi, kena RM5 jugak tue...

Pegh, sebagai perokok separa tegar, aku berasa amat berbangga dengan pencapaian itu... Kalau suruh Ryan Babel atau Albert Riera berlari sejauh tue, confirm pengsan ataupun pitam... Kalau secara relatifnye, jarak kolej kitorang tersayang dengan stesen komuter tue umpama Bandaraya Jerantut ke Sungai Pahang (Dekat Sungai Teh)...

Dalam perjalanan pulang, kami meneruskan rentak larian separa penat ala-ala Roy Keane atau Kuyt (Kunyit)... Sepanjang perjalanan pulang, kami menghiburkan hati dan mencapub dengan berlari sambil menyanyi lagu ‘Lari-lari’ ala-ala tentera... Memang ramai la pandang kami, tapi tak lesah la, asalkan hilang penat...

Sampai di Taman Rekreasi yang aku sebutkan tadi, kami bertekad untuk kembali berlari sebab kami nampak ada beberapa awek cun (tym nak exam ni ada lagi nafsu aku kat awek yerk?)... Kami round lagi trek jogging tue 3 kali... Kali ini kami tak berlari dah, sekadar berjalan...

Walaupun tak sempat nak tackle awek tue, kami amat berpuas hati dengan stamina kami... Walaupun tidak setaraf dengan Ronaldo ataupun Rooney, kami mampu menjadi setaraf dengan Arbeloa dan Xabi Alonso, dengar tue, stamina kami setaraf dengan Arbeloa dan Xabi Alonso...

Kalaulah Cesc Fabregas dan Adebyour berlari bersama kami, mesti injured dan tak dapat main hujung minggu nie... Begitu juga Terry dan Carlvalho, mesti tak fit nak main lawan UEFA malam nie... Haha... Kalau Indra Putra dan Hardi Jaafar yang ikut kami, mungkin lah mereka mampu lagi bermain selama 15 minit dalam pestabola merdeka nanti...

Akhir kalam, aku berjaya buktikan stamina aku masih di tahap yang baik walau dah lama tak bersenam dan asyik-asyik menjahanamkan peparu... Walaupun pada tahap yang baik itu, kami masih gagal menyamai stamina player baru Man Utd seperti John Evans, Eskersly dsb...

p/s: Haha... Azrul si member aku tue fan Liverpool, aku harap die tak panas la aku ‘puji’ player Llivepool nie... Haha... Esok aku takleh jogging sebab kena jumpa mak angkat, Madam Faizah...

Tuesday, October 21, 2008

Press Statement: Latest Ops. Lasmin II

Salam Alaik...

Kepada sesiapa yang berkenaan:

Merujuk kepada entri tentang Ops. Lasmin (Last Minutes) yang baru-baru ini dikeluarkan, saya dengan ini mengeluarkan kenyataan media tentang perkembangan semasa Ops. Lasmin itu. Ops. Lasmin itu pada setakat ini sangat berjaya kerana Ops. Lasmin tidak memerlukan perubahan drastik kepada jadual harian saya.

Oleh sebab Ops. Lasmin sangat berjaya, jadi saya sangat khuatir bahawa modus operandi Ops. Lasmin itu akan menjerat saya kerana peraturannya sangat longgar. Selain itu, saya melihat Ops. Lasmin merupakan satu operasi yang berlandaskan hipokrit, retorik dan cakap besar.

Oleh sebab yang demikian, saya dengan ini mengumumkan operasi baru yang diberi nama Ops. Lasmin II. Ops. Lasmin II mempunyai modus operandi yang amat mudah tetapi jelas iaitu: Saya akan baca buku jika saya mempunyai semangat untuk membaca buku; Saya akan belajar jika saya tiada apa-apa untuk dilakukan (masa lapang); Saya akan melakukan latihan stamina pada petang hari jika masa dan keadaan mengizinkan; Saya akan tidur selewat-lewatnya jam 0130 waktu Malaysia pada hari-hari bekerja dan selewat-lewatnya 0330 pada hari bukan bekerja; Saya akan mengurangkan kebergantungan terhadap nikotin sekurang-kurang yang saya mampu; dan saya akan menjadi budak yang sederhana baik (untuk jadi amat baik sangat sukar).

Maka, dengan kehadiran Ops. Lasmin II, Ops. Lasmin telah terbatal dengan rasminya. Ops. Lasmin II akan bermula selepas Subuh 22 Oktober 2008 dan berakhir pada 2 November 2008 sebelum Ops. Lasmin III akan bermula pada 3 Nov 2008 dan berakhir pada 14 Nov 2008. Butir-butir Ops. Lasmin III akan diumumkan kelak.

Sebarang pertanyaan, komen atau pendapat bolehlah ditinggalkan atau dimelkan kepada emel saya.

Terima Kasih,

Yang Benar,

Redz da Tsar

sk.: D:\Be The Redz Document\Fail Penting Saya\Blogger.com

p/s: Kenyataan media ini tidak memerlukan tanda tangan kerana disiarkan di dalam blog saya.

Monday, October 20, 2008

Plan Gila: Kumpulan FINARE (anak syarikat Perintis 020six Group of Company) SBPI Temerloh

Salam Alaik...

Ruangan Plan Gila kali ini ingin membawa pembaca melangkaui memori aku ketika Tingkatan 4, 2005... Aku nak cerita tentang pengalaman aku membuka syarikat yang digelar FINARE... Banyak cara nak sebut, Fi-Na-Re atau Fai-ner...

Kisah ini bermula apabila aku dan Nasharuddin Othman atau aku gelarkan Nasha berbincang untuk membuka perusahaan ala SMKA TAHAP... Apekah bisnes kami? Tunggu jap... nanti aku cerita...

Step pertama kami ialah ,encari rakan kongsi ketiga... pada awalnye, kami ingin mengambil Zul Katak sebagai partner memandangkan die tokey koperasi, ada pengalaman dalam bidang perniagaan... Tapi, setelah perbincangan gagal untuk mengambil khidmat dia, Firmad anak DO Raub, datang untuk menawarkan diri... Jadi, kami pun dah ada partner...

Perniagaan kami bermula pada suatu malam Ahad (sebab prep takde) di dorm L07 dengan modal RM33, RM11x3...tak banyak kan? haha... Standard la perusahaan kecil dan sederhana... Dengan modal permulaan kami sebanyak itu, kami membeli pemanas air (heater), sos sebotol, beg plastik dan beberapa bungkus sosej... Ya, tentunya anda tahu apa yang kami jual- Asrama style...

Pada perniagaan pertama kami, kami menerima banyak cemuhan dek kerana barang jualan kami, sosej rebus amatlah sempoi dan nampak tak sedap dari luar... Haha... Adatlah berniaga... Mula-mula memang kena kutuk sebab ada malaun-malaun dengki... Setelah kami membuat pengenalan dan penerangan tentang modus operandi kami, ramai yang ingin mencuba... Tak mahal, RM0.50 jer...

Hari pertama, kami mencatat pulangan sebanyak RM50.00 rasenye... Untung tak? Haha... Otak bisnes...

Minggu-minggu berikutnya, kami meneruskan perniagaan kami... Dari permulaan sebanyak 10 bungkus sosej, kami menjalar kepada 15 dan seterusnya 20 bungkus sekali berniaga... kami juga mengembangkan perniagaan daripada sosej rebus kepada fish ball rebus, dan crab cake rebus... Kami juga pernah mencuba untuk menjual pau rebus (kukus) tapi gagal sebab kekurangan gajet...

Sebagai langkah mempromosi perniagaan kami, kami pernah mengedarkan pamplet tentang prniagaan kami... Kami juga pernah melalak kat asrama untuk menarik perhatian pelanggan dan mencapub...

Dalam mencari stok perniagaan, kami selalu mencari stok kat Haddad Jaya Food Temerloh... Kat situ amat murah stok dan mudah untuk mendapatkan stok secara pukal... Segala alatan dan barang kami cari kat situ...

Semasa menjalankan perniagaan, banyak kenangan manis kami... Aku paling tak tahan apabila Nasha dan Firmad asyik-asyik begaduh... Macam anjing dan kucing pulak... Tapi kitorang steady...

Untuk menjadikan perniagaan kami lebih sistematik, aku menguruskan akaun... Aku dibei kepercayaan itu kerana aku nie jujur, amanah, berhemah tinggi dan segala aspek yang positif (angkat bakul sendiri sket)... Aku juga mengawal bajet agar tidak kerugian...

Perniagaan kami berjalan dengan amat lancar dan berjaya... Kami menyambut kejayaan kami dengan mengajak Miss Lenny Nurlinda, teacher English kami untuk keluar makan doa selamat... haha... Nak tau kat mana? Kat Pizza Hut Temerloh... Grand giler... Perniagaan kecil-kecilan buat majlis kat Pizza Hut... Belanja cikgu plak tue...

Selepas itu, kami menyambut kejayaan kami dengan berbelanja di KFC, McD dan sebagainya... Bapak untung... Dengan berbekalkan modal RM33 yang kami tak pernah tambah, kami dapat makan besar kurang-kurang 4 kali...

Setelah ditambah, ditolak dan dikira, kami menyimpulkan pendapatan kami melebihi RM600... Kira-kira 300% daripada modal asal... Untung kurang lebih RM570++... Kami mula bergerak slow apabila mendapat persaingan dengan 'Pasar Malam Parking Cikgu' yang dianjurkan oleh Koperasi SBPI Temerloh dalam usaha untuk melenyapkan perniagaan kami... Taktik yang berjaya... tetapi, dalam bergerak slow itu, kami masih dapat menghabiskan stok kami...

Kami berhenti berniaga apabila masuk suku keempat tahun 2005 kerana kemalasan yang amat sangat.... Kami amat berpuas hati dengan perniagaan itu... Sangat puas hati...

Semasa tingkatan 5, kami ingin memulakan kembali FINARE, tetapi, semangat muda itu sudah tiada... Dan perniagaan itu hanya hangat-hangat tahi ayam... Walaupun begitu, FINARE tetap di hati...

p/s: Suatu kali semasa kami mencari stok berniaga, kami ada satu memori yang best... Nanti aku cerita balik...tTunggu kemunculan: 'Plan Gila: Fly Secara Tidak Rasmi dan Kantoi...'

Sunday, October 19, 2008

Ops. Lasmin (hakcipta terpelihara)

Salam Alaik...

Hari ini sudah 19 Oktober 2008... Semalam, 18 Oktober, kelmarin 17 Oktober... Esok, kalendar akan setuju kalau aku kata 20 Oktober... Minggu depan pula, 26 Oktober... Dua minggu lagi, 3 November... Kalau dua minggu lagi 3 November, maknanya, kurang lebih, peperiksaan Lembaga Penilaian Menengah Senior Selatan Australia atau SSABSA akan berlangsung dalam 15 hari lagi...Tetapi, aku masih lagi tak cakna... 'Gior*' dengan kehidupan aku kini... Aku persis menganggap dua minggu lagi itu jatuh kepada 3 Oktober... Tapi malang sungguh, 3 Oktober dah dua minggu berlalu...

Jadi, walau apa-apa sekalipun yang berlaku, 3 November akan datang jua mengikut perancangan... Lainlah jika aku berjaya menggerakkan badan aku selaju mungkin untuk memecahkan zon relativiti masa yang dicanangkan Albert Einstein, mungkin juga aku boleh melambatkan masa... Tapi, itu hampir mustahil untuk berlaku kini...

Aku masih lagi culas memegang buku... Kalau aku pegang pun, sekadar untuk diisi ke dalam beg dan dibawa ke INTEC... AKu juga masih lagi menggunakan laptop untuk bermain game, melayari internet untuk melihat perkembangan semasa Man Utd dan memuat turun video aksi Ronaldo memperbodoh lawannya... Sepatutnya kini aku sudah menjdi ulat buku...

Sikap aku kini masih lagi seperti sikap aku sebulan sebelum ini, ketika menghadapi peperiksaan percubaan...Sikap ini jugalah yang aku buat beberapa bulan yang lalu sebelum peperiksaan pertengahan tahun... Sikap ini jugalah yang aku adaptasi sebelum aku mengambil SPM... Tapi, ketika itu nasib aku baik... Sangat baik... Tak dapat jawab, aku hentam dan alhamdulilah, betul... Tak semua, separuh dapat markah... Masa tu, tak hairanlah dapat result 'boleh tahan la'...

Tapi sekarang, SSABSA bukan permainan... SSABSA bukan SPM, trial atau mid-year... SSABSA ialah peperiksaan yang akan menetukan sama ada aku akan fly ke Australia, atau berkelana ke India atau Indonesia, atau hanya panjat bukit seksyen 2 untuk ke UiTM, atau paling teruk, aku kena sambung belajar asasi di Malaysia... Huh...

Kalaulah aku ambil tawaran untuk menjadi cikgu Matematik atau Kimia di bawah Program Pelajar Cemerlang Kementerian Pelajaran, aku boleh la buat sikap camni... Kalau aku ambil program Matrikulasi, sekurang-kurangnya aku dah fly ke Indonesia... Tapi, aku ambil SSABSA, untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang Perubatan pulak tue...

Tapi, kalau aku menyesal pun, Firmad tetap kata "sape suruh amik medic", cikgu SBPIT aku tetap kata, "Awak boleh punya", Man United tetap menang 4-0 dengan West Brom, harga minyak dunia tetap turun, harga barang kat Malaysia masih tinggi tak turun2 dan yang paling penting SSABSA tetap 2 minggu dari sekarang... Huh...

Aku taknak 6 minggu dari sekarang , bila aku dapat result SSABSA, aku bermonolog dalaman, "kalaulah aku study betul2, tak dapat result macam nie" sebab masa tue dah terlambat, dah jauh sangat... Betul kata imam al-Ghazali, perkara yang paling jauh ialah 'masa yang lepas'...

Sebagai solusi kepada kes ini, aku ingin melancarkan satu operasi tergempar yang diberi nama Ops. Lasmin [bukan Ops. Oktober (Syaaz 2008)]... Ops ini mempunyai modus operandi yang luar biasa yang mana aku akan buka buku jika dan hanya jika aku tidak berblog, tidur, main, tengok game Man Utd, balik umah, berborak dan keperluan2 biasa manusia...

Paham tak modus operandinya?

Ops Lasmin bermula sekarang...

p/s: Agak-agaknye la kan, berjaya tak aku dalam exam kalau buat ops macam nie?

Thursday, October 16, 2008

Memori Aku Dulu

Salam Alaik...

Jikalau aku membuka laptop aku, aku mesti akan mendengar lagu sambil menaip, buat asignment, tulis blog, layari internet dan sebagainya... Tanpa lagu, aku rasa dunia ini sepi sangat... Sunyi...

Dalam aku mendengar lagu, aku selalu mendengar lagu yang pernah signifikan dalam hidup aku... Lagu-lagu ini semua aku letak dalam satu playlist yang aku beri nama ‘Nostalgia’...

Setiap kali aku dengar lagu-lagu nie dalam keadaan tenang, aku akan terkenang memori-memori aku... Banyak sungguh... Ada memori ketika SPM, ketika kecil, ketika bercinta dsb... Haha...

Kali ini, aku nak letak salah satu lagu yang aku minat... Aku minat sebab lagu ini amat tenang... Malah, lagu ini akan membangkitkan semangat cinta akan negeri aku... Aku juga akan terkenang waktu-waktu Hari Anugerah Cemerlang stiap tahun, pasti ada lagu ini sebagai latar belakang...

Lagu yang aku maksudkan ialah ‘Menghilir di Sungai Pahang’, Roslan Madun...

Menghilir di Sungai Pahang
Roslan Madun

Menghilir di sungai Pahang
Singgah bermalam di Pasir Tambak

Menghilir di sungai Pahang
Singgah bermalam di Pasir Tambak (2x)

Tempat sejarah pahlawan terbilang,
XXX Tok Gajah ke medan perang.

Menghilir di sungai Pahang
Sampailah pula di Pulau Tawar (2x)

Tempat lahirnya pahlawan Mat Kilau
Makam diraja abadi di sana

Mari menghilir di sungai Pahang

Menghilir di sungai Pahang
Janganlah lupa Kuala Semantan (2x)

Lubuk Terua dalam ingatan
Bersimpang siur tombak pahlawan

Menghilir di sungai Pahang
Kampunglah Chenor melambai mesra (2x)

Lagenda pahlawan Bukit Segumpal
Tersemai baktinya di Inderapura

Mari menghilir di Sungai Pahang

Menghilir di sungai Pahang
Kirilah kanan cantik menawan (2x)

Sampai ke Chini tasik misteri
Penuh dibayang cerita rakyat

Menghilir di sungai Pahang
Singgah di Pekan bandar diraja (2x)

Janganlah lupa Pulau Tioman
Negeri Pahang penuh perjuangan

Negeri Pahang penuh perjuangan (2x)

Wednesday, October 15, 2008

Plan Gila: Kisah Filem Jiwa Kacau...


Salam Alaik...

Pada suatu malam, beberapa bulan sebelum SPM, aku dan kawan2 satu batch dengan aku telah melepak di Dewan Makan SBPI Temerloh... Waktu tue, ramai ang ada... Antaranya Megat, Scott, Mursyed, Hakim, Firmad dsb...

Tiba-tiba, tercetus satu persoalan, apakah persembahan yang kami akan buat apabila menjelang malam Panca Delima? Untuk pengetahuan segala pembaca blog, Malam Panca Delima ialah malam yang dianjurkan untuk pelajar Form 5 yang akan dihalau keluar dari SBPI Temerloh, yang mana malam itu, elajar Form 5 perlu melakukan persembahan sebagai kenang-kenangan...

Ada antara kami mencadangkan agar buat teater... maka, ada yang membangkang kerana idea itu telah digunakan oleh Form 5 sebelum kami... Idea koir juga ditentang habis-habisan kerana idea itu pernah digunakan oleh Form 5 sebelum kepada sebelum kami...

Lalu, aku terfikir sesuatu... Aku teringat ketika aku form 2, aku dan kawan-kawan pernah membuat video pendek tentang rembatan bola kertas yang melencong dengan powernye... Kami juga pernah bercadang untuk membuat filem hantu... Aku pon menjerit, "Ape kate kalo kite buat FILEM?"... Satu dewan makan pandang aku... cilakak...

Maka, idea aku itu lantas membuat semua ahli majlis mesyuarat tidak rasmi itu setuju... Betapa gembira aku... Mana taknye, dah 3 tahun plan nak buat filem, tapi tak jadi-jadi... Siot betul... Kirenye lepas gian la nie...

Setelah lama kemudian, barulah proses pembikinan filem itu dilakukan... Tak silap aku, penggambaran tue start sebelum puasa rasenye...

Perkara pertama dalam otak kami ialah, kat mane nak cekau kamera? Lalu, sahabat kami berkata, "pinjam la kat Cikgu Am..." Lepas satu problem... Dah dapat kamera, kena pikir jalan cerita pulak... Lalu, Scott, Aku dan Firmad mencadangkan satu jalan cerita yang amat menarik...

Tetapi, sape nak berlakon? Kami dah cari makhluk2 yang best, tapi diorang demand macam pelakon Hollywood plak... Ape kes? Berlakon teater pon tak pernah, nak demand tinggi plak... Setelah dibincang dan dicari persetujuan, maka Nasha dan Zahid dipilih sebagai karektor utama dan Firmad diangkat menjadi Pengarah...

Proses penggambaran pun dilakukan... Cameraman ketika itu ialah Cibo @ Zamirun Zubir sebab die baik dengan Cikgu Am, jadi senang nak pegang kamera... Alhamdulillah, 3 suku pertama filem berjaya disudahkan sebelum tibanya Ramadhan...

Semasa Ramadhan, semua krew dan pelakon lupa akan filem sebab terlalu menumpukan perhatian kepada ibadah... Maka, penggambaran tergantung sebentar...

Selepas raya, penggambaran disambung... Sebab tym tue Firmad tak balik asrama lagi, jadi Zul ambil alih jawatan pengarah... Pastue, ada adegan selingan ingin diletakkan, iaitu klip video lagu suasana hari raya... Bukan susah, miming jer... Haha...

Setelah kesibukan sekejap, (sekejap je, sebab deadline da dekat) jadi filem itu berjaya dirakam... Cuma belum diedit...

Ketika proses pengeditan, Cikgu Am la yang banyak membantu... Gune laptop die, die yang edit (atas nasihat kitorang) dsb... Setelah tinggal sehari sebelum tayangan di Malam Panca Delima, filem itu siap... Alhamdulillah...

Malam Panca Delima, setelah menjamu selera, filem kami ditayangkan... Aku tak berapa puas hati sebab sistem audio dewan amat sangat mengecewakan... Audio filem kami mantap... Sampai scene aku, aku menyorok... Mane taknye, babak macam sial... Ada ke patut aku kena *******... Haha... Apekah itu? suspen... Jangan pikir lucah!!!

Selepas tayangan, kami mendapat tepukan walau audio macam gam***g (jarang aku mencarut kasar dalam blog nie).... Firmad umumkan bahawa CD Jiwa Kacau Available untuk dibeli... RM5 untuk batch lain, RM3 untuk O2Osix... Dan, akhirnya kitorang dapat RM500++... Duit tue kami labur kat Kerusi Simen kat SBPI Temerloh,... Aku tak tau la ada lagi ke tak kerusi tue...

Proses pencetakan CD tue menggunakan laptop Cikgu Am lagi.... memang berjasa la Cikgu Am kat kitorang... haha...

Fakta Jiwa Kacau:
1. Jalan cerita diubah saat akhir sebab takut disaman malu oleh Dato' Siti Nurhaliza...
2. Filem ini tiada watak perempuan dan masih mendapat sambutan... Sape kata filem kena ada heroin?
3. Filem ini menelan belanja tak sampai RM50 sebab banyak alat pinjam... Pelakon plak free... cost-efective
4. Sebenarnya, banyak efek khas ingin dibuat dalam filem ini tetapi kesuntukan masa...
5. Tema filem ini ialah "Mari membaca"... Nampak macam boring, tapi kalau tak tengok jgn nak komen...
6. Selepas filem ini meletup zaman batch kitorang, batch2 lain pon ada yang follow wat filem...
7. Aku punya CD da rosak... Selamat Farhana Maswan bagi... Thankz Farhana...

Di sini saya nak ucap terima kasih kepada krew: Scott (penerbit), Firmad (Pengarah), Zul & Saufi (Timb Pengarah), Zamirun (Cameraman), Cikgu Am (props dan peralatan), dan semua pelakon : Nasha, Zahid, Acap Amin, Acap Nor, Qudus, Faizal, Zul, Firmad, Farhan, Aswad, Afiq, Wan Nuar, Asfar, Firdaus Hashim, Mad Bukhari, Salikn Nordin, Mustaqim, Pizul, Zamirun, Epol, dan semua sekali la... Tak daya nak sebut satu2... Penat... Thankz jugak kepada semua yang beli dan tengok... Tanpa anda, siapalah kami (alamak, macam dapat anugerah Grammy plak)...

p/s: Pastu kami ingat nak masuk Anugerah Filem Pendek, tapi sebab kesuntukan masa, kami batalakan sahaja...

p/s2: Bio aku tak menepati Ramalan aku (C @ D), tapi aku dapat B, alhamdulillah... ESLS dapat 72... Sekarang au merekodkan 4B... Kalau aku dapat B kimia, maka, aku masih kekalkan prestasi 5B aku semasa mid-year dulu... Kalau C, humph, lingkup la aku...



Update: Salinan 'Jiwa Kacau' dah lama dimuat naik dalam You Tube.. Kalau takde kerja tengok la.. Komen lebih jangan la.. Zaman tue mana senang nak cari kamera video power.. Edit pun pakai Microsofr Movie Maker..

Part II

Aku kena tag la...

Salam Alaik...

1.If your lover betrayed you, what will your reaction be?
Err... Nothing... Buat ape nak kesah... Ramai lagi makhluk Allah kat dunia nie... Adat la manusia membelot... Buat ape nak pikir sangat...

2. If you can have a dream to come true, what would it be?
Jadi seorang PM ke-8 dan memerintah selama 10 tahun sebelum dirampas kuasa oleh kawan aku sendiri...(Logik tak?)

3.Whose butt would you like to kick?
Hullamak.. Aku nak kick kawan yang rampas kuasa aku kalau aku jadi PM ke-8

4.What would you do with a billion dollars?
Aku akan pastikan aku jadi PM ke-8 walau guna politikus wang sekalipun... Aku nak bantu rakyat aku... Aku nak turnkan harga minyak... Aku nak beli Liverpool dan sabotaj dari dalam...

5.Will you u fall in love with your best friend?
Ntah... Depends... Kalau da jodoh, takkan nak elak plak kan?

6.Which is more blessed, loving someone or being loved by someone?
Tentula dua-dua... Sape yang taknak menyayangi dan disayangi... Ape punye soklan da...

7.How long do you intend to wait for someone you really love?
Huh... Tak lama... Buat ape nak bertepuk sebelah tangan... Ape kes? Dah tunggu lama tapi tak dapat, baik cari yang lain...

8.If the person you secretly like is already attached, what would you do?
Nie lagi satu... Kalau dah maam tue, cari lain la...

9.If you like to act with someone, who will it be? your gf/bf or an actress/actor?
Hurm... No comment... Sape2 je la... Tapi aku taknak berlakon....

10. What takes you down the fastest?
Rokok...

11. How would you see yourself in ten years time?
Seorang doktor yang bersedia untuk masuk ke arena yang penuh dengan cabaran (politik)...

12. What's your fear?
Allah s.w.t...

13. What kind of person do you think the person who tagged you is?
Huh... Ntah... No comment...

14. Would you rather be single and rich or married but poor?
Baik single dan kaya... Lama2 ada la yang terpikat... haha... Tapi kalau boleh aku tak nak dua2...

15. What's the first thing you do when you wake up?
Baca doa bangun tido...

16.Would you give all in a relationship?
Hape kes? Buatnye kena sabotaj... Tak ke bodoh tue...

17.If you fall in love with two people simultaneously, who would you pick?
Tak mungkin... Tapi, kalau la terjadi, aku plih yang paham keadaan dan diri aku...

18.Would you forgive and forget no matter how horrible a thing the someone has done?
Yup... Ape la sangat dosa dia dengan aku nakk banding dosa aku dengan Tuhan dan kawan2 aku yang lain...

19.Do you prefer being single or having a relationship?
Hah... No comment... Depends pd situasi...

20.List 5 people to tag
Taknak tag sesape... Boring... Sape nak buat, buat la...

P/s: Aku sebenarnye tak berapa minat nak tulis hal-hal jiwang cam nie... Tapi da ada org tag... Nak buat camne, kan? Layan je la...

Tuesday, October 14, 2008

Plan Gila: Kami Mencari Hantu sebagai sekumpulan Seekers…

Salam Alaik


Hari itu, beberapa hari sebelum peperiksaan Biologi kertas 3 Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), aku dan rakan-rakan aku, Zul da Katak, Pidot Hashim, Alif Zali, Nasharaden dan Aku merancang untuk menjadi Seekers di Dewan Besar SBPI Temerloh…


Kami merancang untuk melakukan ritual memanggil hantu. Objektif aktiviti ini ialah melihat secara bersemuka dengan makhluk halus dan merasakan kecuakan apabila diganggu…


Kami merancang untuk menggunakan satu ritual… Ritual ini merupakan ritual rekaan kami berdasarkan kegemaran hantu dan suku-sakatnya. Perancangan ini merupakan satu aktiviti terakhir yang signifikan sebagai seorang pelajar SBPI Temerloh… Rancangan disusun dengan rapi agar program tidak tergendala atau memberi efek negatif sesudahnya...


Maka, hari yang ditunggu-tunggu telah tiba… Akhirnya kami berjaya menamatkan SPM… Malam itu, kurang lebih jam 12.00 malam, persiapan rapi telah diatur. Nasha membawa pelita minyak zaitun daripada botol minyak atar yang direka olehnya... Aku dengan membawa medium perasapan aku dan juga satu dek kad terup... Kami dengan yakin melangkah ke Dewan Besar bersama-sama setelah memastikan tiada sesiapa berhampiran dewan itu...


Kami masuk ke dalam dewan yang gelap itu dan bersila di atas pentas... Kami duduk membulat persis usrah... Nasha menyalakan pelita nya, aku menyalakan medium perasapan aku iaitu rokok, bertujuan untuk memanggil makhluk halus... Mereka kan suka makan asap...


Setelah step pertama berjaya tanpa halangan, kami masuk ke fasa berikutnya... Aku membuka kad terup, dan membuka table permainan pair persis judi God of Gambler... Aku mula mengagihkan kad pertama kepada semua peserta Seekers… Walaupun kami berlima, tetapi aku memberi kad untuk 6 peserta, sebagai tanda menjemput benda tu bermain bersama-sama…


Selesai kad pertama, kami menerima cabaran pertama… Pintu dewan dihempas… Hallamak, baru kad pertama… Aku buat tak kesah.. Aku teruskan dengan memberikan kad kedua… Kemudian, hempasan pintu semakin kuat… Aku masih keras sedang kawan-kawan aku yang lain sudah cuak…


Masuk kad ketiga, hempasan pintu semakin ganas… Aku masih rileks… Kad keempat pula aku hulur… Mase nie, memang ekstrem… Kami mendengar bunyi pintu dicakar… Pegh… Memang ekstrem… Masuk kad kelima atau kad terakhir, cakar makin kuat… Dan, menambahkan lagi kepelikan, kad yang diberi untuk semua peserta cantik-cantik belaka nombornya… Ada triple dan double… Suspen tak?


Kami masuk ke plan berikutnya… Firdaus Hashim mengumandangkan azan… Laungan azan tue serta merta menghentikan gangguan… Selesai azan, kami berpegangan tangan keluar dewan untuk mengelakkan seseorang dari kami hilang diculik makhluk tue…


Sampai di depan asrama (asrama berhadapan dengan dewan), kami bertanyakan kepada Mursyed dan Syamsu yang melepak di situ sejak dari awal samada mereka ada ternampak orang menghampiri dewan (untuk memastikan gangguan tadi bukan dari orang)… Mereka menidakkan… Maknanya, itu gangguan mungkin betul…


Aku sebenarnya semasa memberi kad tue, aku agak orang yang buat dajal… Jadi aku tak takut la… Lepas aku tau takde orang dekat dewan selain kami, barulah aku mula menyesal sebab tak cuak…


Kami merangka strategi untuk mengulang Seekers kali kedua.. Kali ini, Zul da Katak tak join sebab dah lemah semangat… Saufi Ariff menggantikan tempatnya… Tetapi, plan kali kedua gagal menjemput hantu itu semula….


Mungkin lari selepas diazankan tadi… Malam itu, kami tidur bersama-sama untuk mengelakkan hantu tue mengganggu kami jika kami berseorangan…


Kesimpulannya, plan Seekers kitorang memang menjadi… Aku je yang gagal sebab tak takut…Aku mati-mati ingat ada orang yang kacau kitorang… Huh… Sesal aku…


p/s: Aku tulis entri ni pukul 2.27am, berseorangan di ruang tamu bilik aku… Aku nak tido la… Tiba-tiba meremang bulu roma… Huhu…Tu la sebab aku tak tulis panjang pada penghujung entri nie…