Sunday, May 31, 2009

Homosapiens dan Aku serta Sehelai Baju Putih Yang Kotor

Salam Alaik...

Apabila disebut Homosapiens, mestilah kepala otak korang akan terbayang makhluk Tuhan yang digelar 'manusia'... Bagi aku, kawan ialah segala-galanya selepas keluarga dan agama... Kawan bagi aku amat bernilai... Sebab apa? Dengan kawan kita tak payah nak jadi hipokrit dan berpura-pura...

Lihat sahaja hidup aku... Kekadang hidup aku nie memang belum baik... Dan bila bersama kawan, aku boleh menjadi diri aku... Tidak dinafikan mereka ada menegur aku... Cuma aku kadang-kadang lalai... Hehe... Adatlah manusia... Cuma perlulah kita berubah...

Dulu, semasa di Intec, aku ada mengguris hati dan perasaan seorang rakan aku... Aku tak sedar pun apa kesalahan aku... Tetapi, apabila dia merajuk atau marah dengan aku, aku rasa sangat sedih... Nak study tak boleh, nak berborak pun tak sedap... Rasa macam tak best je hidup... Yup, kawan memang ada ramai.. Tetapi kalau boleh, aku nak memastikan kawan aku seramai mungkin...

tetapi kekadang, mulut aku yang kecil ini payah untuk dijaga... Maklumlah, kekadang niat untuk bergurau, tetapi terlebih... Kadang-kadang niat untuk menceriakan suasana menjadi sesuatu yang boleh membangkitkan kemarahan dan ketidaksenangan rakan kita...

Jadi, oleh itu, di kesempatan ini, aku memohon maaf kepada semua rakan-rakanku jika ada salah dan silap yang aku buat kepada korang selama ini... Hehe... Saje je tulis pasal nie.. Boring... 



Lagii satu... Aku ambik dari UK Eurosport... Memetik kata-kata Guus Hiddink... Apa maknanya yang dia cakap nie, "But winning the FA Cup in the Mecca [Wembley] of world football, that's something you cannot believe."?

Anyway, tahniah kepada Chelsea sebab dapat FA Cup... nampaknya Man United kalah dengan Runner Up la... hehe... Liverpool dan Arsenal bila nak dapat piala?

ps: Internet aku dah ok... Lagi satu, header blog aku dah tukar... Ok tak?

'Satu sajak dari aku'

Sehelai Baju Putih Yang Kotor

Dahulu Merah warnanya
Kekadang mungkin pergi ke biru, putih
Tetapi selalunya putih membawa letih
biru membawa lesu
merah membawa amarah

bila putih mengganti merah
tanda kuasa menjadi lemah
dari gergasi menjadi semut
dari berani menjadi takut

namanya gah sekali
sebutan ramai seantero dunia
tapi malang
situasi kini menjadi hakim
reputasi menjadi bisu

memang masuknya penuh dengan amanat
dulu keluarnya dengan semangat
kini, keluarnya dengan berat
dulu membenam lawan kuat
kini dibenam lawan menghambat

tetapi
dunia ini bukan bulat
dunia ini sfera
bagaikan bola disepak-sepak
kadangnya masuk, kadangnya tidak

cukup
mungkin tiga baik bagiMU
empat melampau buatMU
apatah lagi lima atau enam
tidak tertanggung kudratMU

Mungkin kelak
kembali MU lesu
tetapi akhirMU penuh fantastik
mungkin
harapan masih harapan
impian harap kenyataan

tanamkan tekad
derap usaha meningkat
mungkin bukan lima atau empat
tiga lagi sudah memadai
kerana kekadang langit mendung bukan tanda hujan
langit cerah bukan sepanjang hari

merah, putih, biru
abaikan, cuma
tanamkan azam di hati
tingkatkan prestasi
kerana masih ada ruang perlu dibaiki
~Glory-glory

16 comments:

faradeeba said...

maaf diterime.
*hahah..perasan =p*

sapekah manusia intec tu ye..

nway, mintak maap gak.
zahir dan jiwa
hoho

Portgas .D. Ace said...

mcam header lame jerk..
bese bape2 pictre je..
ish2..
mne pictre2 moto y ak mntak 2??

~Cinta Cukulet~ said...

uihh dalam maksud sajak tu hehe :D

Redz da Tsar said...

Fara>>
Maaf diterima... Haha. salahku kepada orang lagi banyak.. hehe

Portgas>>
SOri2... takpe la.. Aku buat simple je la...

Cukulet>>
Dalam kot... Haha... Mase tengah mengantuk buat tue..

Anonymous said...

Sajak utk penyokong glory~glory Man U ekk...

;P



S.YanaZ

Nadzrulife* said...

ceh...ako malas nak komen pasal bola...hahah...
ako nak ckp pasal header je...ade yg xkena laa..ko suro faradeeba buat ako rasa lagi cantik...hahaha!

Mus said...

Tahneah to Chelsea..
Haha..
Ade gak piala

Redz da Tsar said...

Anony:
ahaha... Yup... sajak pembakar semangat untuk 12th player

Nadzrul:
Haha... Aku malas nak edit ah... Ko bleh edit utk aku tak? nanti aku kredit habis-habisan

Mus:Hehe... Tahniah... Tak macam Liver(f)ool dan Arsenal

katahill said...

header: mana pegi CR
kawan: aku skarang duk merantau tempat orang, adik beradik x ada , saudara mara jauh skali, yg ada cuma kawan2.
sajak: cun

Don Balon said...

"Mecca" of world football bukan Santiago Bernanbéu ke?

Atau Camp Nou?
Atau San Siro?
Atau Delle Alpi?
Atau Maracana?
Atau Azteca?

Cheh tiga kali.. :)

Redz da Tsar said...

Katahill>>
CR7 dibuang atas sebab beliau macam nak blah dari Man United next season...

Don Balon:
Hehe... Ikut aok la... Besenye 'mecca' nie ramai die-hard-fan... Mungkin wembley yang terbaik

Don Balon said...

Duan..
Used to be..
The center of attention has moved to several stadia on the globe..

For me Wembley is no more relevant..
Die-hard England fans might kick my butt but what can I do??
kuikui..

Don Balon said...

Terskipping london pulok budok anti-England.. Kuikui..
tengoh attend user dari US on the phone ni.. rojok pulok..rosok bahaser weh!!

Basuh Baju said...

antara MU dan sajak itu..tersepit sehelai baju..haha

Redz da Tsar said...

Don: Hehe... Anti England nya sudah terserlah... Huhu... ANti Barca nye sudah hilang... Hek3x...
Speaking bleh, tapi jangan sampai lupakan bahasa kita... Tak gitu?

Basuh Baju: Huhu... Unik

Anonymous said...

Matju said

sume player england nk score kat wembley..
sbb wembley ni sesuatu yg special...
believe that???