Thursday, May 21, 2009

Nukilan Di Atas Atap

Nukilan di atas atap

Seronok benar 
Memberi rezeki kepada jin 
Sambil melihat indahnya alam 
Bintang beribu terangi langit malam 
menghambat bosan ke dalam kelam 
mencampak tekanan mendalam 

Indah ciptaan Tuhan tiada bandingan 
tunjukan seni ketuhanan 
ditambah kuning si bulan 
membawa diriku keawangan
Indah nian ciptaan Tuhan 
Malam gelap kedinginan 
menghilangkan segala kegusaran 

Ciptaan Tuhan memang agung 
membawa aku merenung betapa kerdil diriku 
Malam mengajar aku erti suram 
malam mengajar aku erti alam 
malam mengajar aku berfikir tentang hidup 
malam itu amat indah; di atas atap. 

12072008; Jam 0204; Diedit: 17072008; Jam 1902

Rinduku kapada atapku memang payah nak berubah... Tunggulah Malaya, akan aku pulang kelak... Sajak nie aku buat masa atas atap bertarikh dan bermasa seperti di atas...

13 comments:

Mus said...

Rindu Mesia ke??
Haha..sabo2..nnti balek la..

Ustazahku b`pesan:
"Berfikir w/pon sesaat ttg ciptaan Allah lebih baek dr sembahyang seribu malam.."

Cm bez je duk atas atap..huhu

S.YanaZ said...

Jin berapa ekor lu kasi mkn, bro...???
ha.ha.

Redz da Tsar said...

Mus>> Datang ah umah aku nak rasa... Best wooo.. Seronok....

S.yanaz>>
Tak tau la berapa bayk jin... Byk jugak la

Portgas .D. Ace said...

bile r ko nk taubat..
berenti2 lah bg mak jin 2..

Don Balon said...

Puitis jugek aok ni yek Duan..
Tapi pasey bagi makan ke jin pulok..?

~Cinta Cukulet~ said...

org kata kalau rindu seseorg, tak dapat tengok tuan, dapat tengok atap pun jadilah..tapi kalau rindu atap nak tengok apa pulak ya? hehee

Redz da Tsar said...

Portgas>>
Haha... Tengok la tarikh bile tue mangkuk...

Don>>
Puitis? haha... takde la sangat... Saje suke2...

Cukulet>>
Hehe... APekah perlu kite tgk? SImpan dalam hati je la... Nak wat camne

rOses said...

huhhu...sabo la ye....

jiwa kacau said...

weh,jemput bace blog aku...haha

sultan said...

alamak... aku lupa. dulu aku pernah cakap nak tiru style ko hisap rokok atas atap. weekend ni aku try la...

padelkopak said...

sungguh berani ya kamu.melepak dan meleser di atas atap.tapi memang syok mendongak langit di tempat tinggi.

Redz da Tsar said...

Roses>>
APakah yang perlu ku bersabar? Hak3x...

Jiwa Kacau>> Ok.. aku bace blog ko... Kate la ade blog... Ok la aku nak kutuk liverpool ko...

Sultan>>Try la... sedap seyh... angin malam memang menarik untuk dilayan... Ajak member sekali kalo nak kecoh... Kalo sorang2 layan perasaan

Padel>>Keselamatan terjamin di atas atap umah aku... Kalo berguling, tak jatuh sampai atas tanah... komfem...

faradeeba said...

rindu malaya ke org kat malaya sebenanye..heheh