Wednesday, January 6, 2010

Prebiu Blog: Oh! Malaysia

Salam ALaik...

Sengaja mengambil ruang dalam blog ini untuk mempromosi satu blog atau laman sesawang yang baru jer wujud dalam dunia maya nie... Blog yang dihoskan oleh kawan aku, Enchik Padi (Oryza Sativa) ini berkisarkan tentang berita Malaysia, tak kira Hiburan (komfem ade la), atau sukan malah ada cadangan untuk makan di mana... hehe...

Cakap banyak tak guna, baik pergi je kat laman Oh! Malaysia, dan tengok sendiri...

p/s: Aku nak jugak buat blog tentang 'berita' tapi macam takde masa... haha... Aku punya banyak komitmen lain... Hehe

*************************************************
Isu lain...

Aku ada terbaca status kawan aku kat FB, zaim tentang jawi... Pastu aku bukak balik entri aku yang pasal jawi tue, dan baca balik komen... tertarik dengan kata-kata akak Finaz, bahawa ibu bapa perlu mendidik anak-anak membaca dan menulis jawi... Maka dengan ini, aku sangat berterima kasih kepada ayah aku kerana dialah yang menggalakkan aku menulis jawi..

Masa aku kecik dulu, masa sekolah rendah, selalu ayah aku ajak aku duduk kat luar rumah, sambil baca satu buku bertulisan jawi, buku teks jawi sekolah agaknya, tapi memang lama la buku tue... Antara artikel yang aku ingat aku baca bertajuk, "Bercuti di Port Dickson"... Mungkin jika balik umah nanti, aku akan cari buku tue...

Kat umah aku memang banyak buku jawi, Mustika Hadis pun jawi jugak... Kalau rajin atau tengah smoking kat umah, aku ambik buku Mustika Hadis tue aku baca... Tak silap aku la, ada satu karya al-Ghazali iaitu ihya' ulumuddin kat umah aku pun jawi jugak... Tapi aku cuma tak sempat atau belum mahu baca... nanti la, jika aku di rumah kelak insya Allah...

Dan kepada kerajaan, walaupun tulisan rumi lebih senang, tapi jangan lupakan jawi... Dan kepada Melayu, sila belajar jawi... Malu kepada orang Cina yang pandai baca jawi (kat Kelantan banyak la)...

Jazakallah~

9 comments:

mira ellyna said...

ye stuju2.. org sekarang sebuk ngn b.i la.. lupekn bhsa ibunda.. dan tulisan jawi dilupakan..

xpatot kite kene seimbang la..
kan..kan..kan.. baru malaysia!!
xD

GhOsToNe said...

OWH BAGUIH LEW KAWAN KO NIEYH..

CHAIYOK2 TOK DIEW..

Finaz said...

Wuiii..alangkah terkejutnya akak nampak nama sendiri kat dlm N3 Redz nih..hehe.. terus ilang rasa ngantuk..hehe..

p/s: hari tu akak merapu bhs Sepanyol & French kat blog. Ramai rupanya yg pandai bhs tuh (pandai translate lah tapiii..haha)

Cikgu Jang .. said...

bukak je e-jawi.net....siap ada translit web lagi...

Hashim Zabidi said...

Jawi untuk orang yg bersunat saja. Orang belum bersunat kalau baca berdosa.

.:FARA anak ABAH:. said...

weh!!ak nk ihya` 2 weh!!

deusXmachina® said...

malaysia xabes2 ngan PPSMI
sampai jawi pun terlupa
adehhhh

Redz da Tsar said...

Mira: Haha... Betul2...

Ghostone: Semoga kita jugak menjadi bagus

Akak Finaz:Tapi saya tak pandai la bace... haha...

Cikgu Jang: Owh.. Ade ker? Hehe...

PakCik Hashim: Owh ye ker? haha.. Kalau gitu haramkan terus la PnP Jawi untuk kelas KAFA petang-petang...

Fara: Ihya' tue ada kat umah la... Bukan kat sini...

DXM: Mujur la dah tukar balik ke PPSMM... Hehe...

ohmalaysia.com said...

thanks r redz sudi buat review blog aku... redz, joinlah gengblogger.com boleh naikkan trafik blog ko. siap boleh ping2 latest post lagi. menarikla.