Saturday, January 16, 2010

Lelaki dan 'Kotak Kosong'

Salam Alaik...

Sebenarnya aku nak tulis pasal benda lain hari nie, tapi aku tangguhkan dulu benda tue untuk menulis tentang ini, Kotak Kosong... Hehe

Bak kata seorang pengkaji (pelawak), otak lelaki ini sangat istimewa kerana setiap perkara akan diasingkan dalam kompartmen yang berbeza, ataupun kotak yang berbeza... Kotak akademik lain, kotak motor lain, kotak perempuan lain, kotak peribadi lain... Manakala tak perempuan pulak jenis yang 'inter-connected' iaitu hanya ada satu kotak yang semua perkara dalam kotak tue...

Mungkin itulah sebab perempuan selalu mengaitkan segala perkara yang berlaku di sekeliling mereka dengan apa yang akan mereka lakukan... Contoh, dalam hal ehwal kerja, mereka MUNGKIN akan mengaitkan urusan famili, atau urusan kereta dalam hal kerja mereka... Dan mereka juga akan membawa tekanan kerja di pejabat untuk dikaitkan dengan hal ehwal rumah tangga... MUNGKIN itulah sebab perempuan sering mengaitkan hal peribadi dengan hal kerja... Haha...

Dan, dalam memori lelaki, setiap kotak adalah berbeza dan sangat payah untuk berhubung... Dan jika lelaki itu fikir pasal kereta, hanya kereta akan difikirkannya... Dan jika dia berfikir pasal perempuan, hanya perempuan dia akan fikir tanpa mengaitkan dengan duit, atau kereta atau bola sepak... INI SEMUA HANYA TEORI!!!

Dan istimewanya lelaki ini, mereka ada satu kotak yang berlabel 'kosong' atau dalam Inggerisnya 'nothing'... Apabila ada masalah yang tak tertanggung, lelaki akan memasukkan dirinya dalam kotak kosong ini la... Jadi, masalah akan dilupakan sebentar... Itulah sebab lelaki boleh layan kriket walaupun tak pernah suka kriket jika dirundung (ejaan aku betul tak nie?) masalah.. haha... Bila lelaki dah masuk dalam kotak kosong nie, sila jangan kacau dia... Dia sedang berada dalam zon bebas masalah... haha...

Dan, lagi satu, selain dari kotak kosong, lelaki yang bermasalah akan masuk ke kotak lain yang takde masalah... Contoh kalau ada masalah dengan perempuan, maka lelaki ni akan keluar dari kotak perempuan, dan akan masuk ke kotak bola sepak... Jadi, dia akan fikir pasal bola sepak sahaja, dan tak fikir pasal benda lain... Dan kalau tak jadi jugak (contoh team yang dia sapot kalah dalam UEFA, FA Cup, League Cup dan no 7 dalam BPL), barulah masuk dalam kotak kosong... haha.. Ini contoh saja kay~

Bila sebut pasal aku, aku nie memang payah sikit nak tunjuk aku ada masalah (ceih, padahal senang je nak detect kalau ada masalah) sebab bila aku ada masalah, aku terus masuk dalam kotak kosong nie... Sangat senang dan sangat selesa... Masa kat dalam kotak kosong nie, aku boleh main game, atau layan buku ringan-ringan atau melepak depan Nandini Store malah lepak minum kopi kat Library pun boleh sambil tengok orang lalu lalang...

Tapi ada masalah jugak kotak kosong nie, iaitu masalah tak selesai... kalau lama duduk dalam kotak kosong, kita akan rasa selesa dan automatik berada dalam zon selesa... Bila dikehendaki keluar dari kotak kosong tue, dan terpaksa masuk dalam kotak yang bermasalah, mulalah mengalami kejutan budaya, dan menyebabkan rasa nak masuk balik dalam kotak kosong tue... hehe...

Takde masalah jika melarikan diri dari masalah SEBENTAR dengan masuk dalam kotak kosong SEKEJAP untuk merehatkan minda... Tapi apa yang menjadi masalah ialah masuk dalam kotak kosong dan taknak keluar dah... Itulah yang dipanggil 'mangkuk ayun'... Tak boleh menghadapi dunia luar... haha... Nanti otak jadi betul betul kosong, baru tau...

Apa yang aku tulis pun aku tak tau sebenarnya... Aku main mengarut je nie, sebab aku ada dalam kotak kosong... Hehe.. Harap korang faham la apa yang aku tulis... Aku dapat komplen isu yang aku baak dalam blog nie semakin serius... haha... Sori la beb... Aku dah lama tak masuk dalam kotak kosong... Hari nie, aku masuk balik, dan aku mengarut dan MENCARUT... haha...

Layan satu sajak~ Khas dari dalam kotak kosong

Dia dan Hippocrates

Berada dalam kesejukan pendingin hawa
gagal menurunkan suhu jiwaku
yang panas melayan tingkah manusia
tidak matang dan hipokrit
penuh ego yang bukan ego
sombong atas obsesi yang baru

mungkin jiwa ini terbang sendiri
membelah udara di balik awan
kerana pedih berada di pokok
takut dilastik perasaan sedih

terasa ingin ke kotak kosong
yang berlabel 'nothing' di atasnya
agar kotak yang bersepah itu
dapat di'frament' kembali

Ingin saja jujur menyatakan sesal
atas sifat yang dia berubah
tapi gagal kerana adab
adab menjaga perhubungan yang renggang

biarlah ia lupa kata-katanya dulu
biar ia lupa apa yang memedihkan dia dulu
biar ia lupa kritikannya dulu
kerna jika dia ingat
pasti terkena batang hidungnya sendiri

p/s: Agak-agak la, berat tak isu aku kali nie? haha...
p/s2: Aku dah buat plan untuk 3 minggu cuti nie... Study waktu malam dan awal pagi, tido waktu pagi dan petang... Boleh jalan tak agaknya?
p/s3: Aku kembali dalam dunia blogging setelah 4 hari puasa jap...
p/s5: Aku nak masuk kotak kosong secara serius, suatu masa nanti sebelum exam... Supaya masalah dapat hilang sekejap... haha...
p/s6: Aku kongsi gambar gerhana yang sempatg aku layan sebelum gi solat Jumaat.. Maaf tak sempat ambik cantik-cantik... Kekurangan filem la..
p/s7: Cuba teka, kenapa p/s no 4 takde... heheh


13 comments:

cikmemy said...

nk tumpang kotak kosong jap.kotak aku yg satu ni da padat.x taw da nk sumbat ne.huhu..
ko de problem eh..sharing is caring..sometimes its amazing when stranger become friends~

Finaz said...

what u said abt men itu sgt tepat. hehe..betul2 mcm robot yg bisa diprogamkan. Bila jadik kbiasaan esok maka akan terhasillah robot versi manusia..
Unlike pompuan, still mgekalkan sifat2 kemanusiaannya..hehe..

p/s: tp itulah sbb pompuan mmg match utk lelaki (meaning bukan sejenis) baru rukun & harmoni kan?

jaja karen said...

perempuan x mcm tu la hahha

pungkar said...

kalu mcm tu...koi rase, gamoknye hari-hari koi duduk dlm kotak kosong ni...hehe..cume koi x sedor..haha

relevan said...

Patut lah orang lelaki ramai yang botak..sebab pemikiran lelaki ni berkotak kotak..ishkk!

Mus said...

Ble ade mslah, slalu gak lepak dlm kotak kosong ni..n then terus tido..
Haha..jadi laki mmg bez

p/s:fans liverpool msti tgh syok berada dlm kotak kosong skrg ni..wakaka

Pengembara silam, said...

Laa..padanla kawan rasa mcm takde masalah je hidup ni..Rupanya kawan dok dlm kotak kosong...he he.. Menarik citer aok ni.. buleh la kawan jual minyak kat cikgu pompuan sekolah kawan..he he

GhOsToNe said...

brtuahnyew jd lelaki!

alhmdulillah..

hans said...

hahahaa
agak betul juga la entry nih
dan memang berat
huhu

pakDin said...

aku sebenarnya tak tau samaada aku ada atau xder kotak kosong tu...
kalau xder aku cuba buat satu..
utk jawab soklan ko ttg kenapa ko x tulis p/s no4 tu, rasanya p/s tu ada dalam kotak kosong ko..hehe

-nad26z- said...

haha.style2..
mmg btol kot..cth2 ko pon sume menarik.sbb bile ak pk balik, mmg btol ckp ko sal guys..hahaha.klo dah pk bola, bola aje dlm mind.tye la mende len.xde nye la nk jwb tol2.haha
nway, klo kite tol2 focus wat keje,niat pon elok, laki or pompuan pon..mmg ley focus without anything disturbing the mind.that's my opinion la.
nway, ur post made me laugh.really nice X)

Mr. Shcomey™ said...

arghh...aku suka post ni! haha

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛