Sunday, January 10, 2010

Sempena 10 Januari

Salam Alaik...

Di Malaysia, bila tiba 10 Muharam, semua berlumba-lumba nak buat bubur asyura... Katanya bagus untuk silaturrahim dan konsep kerjasama... Bab lain aku taknak sentuh~

Apa kata kalau 10 Januari kita buat bubur 1Malaysia... Hehe... Dan jemput segala bangsa yang ada buat sekali... Boleh jugak bekerjasama dan merapatkan silaturrahim... Lagipun, dengan situasi negara kini, ukhwah dan silaturrahim serta perhubungan antara bangsa amat penting...

Apa komen? Ada berani? Hehe...

Resepi tetap sama dengan Bubur asyura, cuma tambah la sikit bahan dari bangsa lain seperti maruku ke, atau limau mandarin... Kena cara dan sukatan, aku rasa boleh jadi sedap... Erks, gula kena la kurangkan sikit, mahal dah sekarang nie... Heh...

Pastu letak dalam Malaysian Books of Record, 'acara memasak bubur terbesar dan menggunakan tenaga kerja teramai kat Malaysia'... BUBUR 1MALAYSIA, Kesedapan diutamakan, Penjimatan didahulukan....

Kah-kah-kah...
p/s: Bacaan santai tapi serius

17 comments:

nuraimyasmin said...

haha idea bernas. tapi letak limau mandarin?....
=='

deusXmachina® said...

hahaha
ko propose benda ni kt najib bro...
kalo die reject memg die blom 1malaysia lg...
erk888

Finaz said...

hehehehe funny!
yg paling x boleh tahan tuh slogan yg u letak kat last line tuh funny giler..

hopefully bila suma org M'sia dah makan bubur 1M'sia then lidah tu dah BOLEH lah berbahasa Malaysia dgn fasih... huhu..

p/s: redz, rasanya kalo idea ni on JAKIM kena gi check dulu mana tau kot2 ada minyak b*bi ker, dll yg dlm kategori haLam hehe..tak pasal kang..

YASSIN SULAIMAN said...

Idea bernas juga keknya kawan rasa mesti tak jadi asura ori dah...hehehehe...

cikmemy said...

penuh ayat tersirat.hehehe...
kalau pemimpin pk macam ko.kite tak terjerat.

Mus said...

Haha..bgus2..
Boleh ek klu letak maruku??

.:FARA anak ABAH:. said...

ak setuju!!ak org petame y akan tercongok dpn pntu umah raye t klu ko nk wat weh!!ak nak campur eskem iceland aci x weh??cam creamy je..^^

GhOsToNe said...

bubur asyura??

x suke sgt lew..

tp kalo buat ramai2 sgt happening...

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Amir Ariff said...

bubur asyura.. mak aih sedap bukan main lagi..

pakDin said...

pokcik pon nak join jugak ar...

Hashim Zabidi said...

Kawan bimbang begini: cina bekeras nak letak benda dia, Kelingpun bekeras nak letak menda dia, org asli begitu juga. Datang bapak yahudi giler nak menda dia juga. Baru dia haghu...

MieTo said...

letak almondlondon aci ka?
baru lemak berkrim disukai ramai..

vanillasakura@MiSz sEhA said...

..kalo dah buat bubur asyura 1 m.sia tu jgn lupe bg2 kat sini..
..hahaha..
..nak gak merasa kan..

Sang Harima said...

bernas, bernas..

Redz da Tsar said...

NAY: Sekadar cadangan... Kalau nak letak benda lain ok jugak... Asalkan satuMalaysia

DXM: Hehe... malas la.. Dia banyak tukang fikir... Kalau aku propose nanti takde keje pulak tukang fikir dia...

Finaz: Jangan risau kak, kita pastikan bahan dia halal dan baik... Halalan toyyiba gitu~ Hehe

Yassin: Dah nama pun 1Malaysia, bukan asura dah... Hehe

CikMemy: Hurm... Ayat tersirat macam mana tue? hehe

Fara: Campur la ape-ape pun... tapi aku rasa tak buat kat umah raya nie...

Ghostone: Bukan asura, tapi 1Malaysia... hehe

Anon: Ko nie spam la...

Amir Ariff: Sedap memang sedap... haha...

PakDin: Nak join? Apa kata PakDin buat kat Maktab PakDIn...

CikHashim: Hehe... Itulah perlunya tolak ansur... tapi pastikan menepati Quran Sunnah dan perlembagaan dan hak asasi manusia je la...

MieTo: Buleh Mie... Asalkan 1Malaysia...

Sakura: Haha... Tak buat kot kat sini... takde masa... Sekadar cadangan tanpa ada aksi~

[z@ck] said...

erk..
rasa apa la nanti kalau campur maruku?
uhuhuh..

sangat mendalam oh entry ko ni