Monday, January 18, 2010

Seni

Salam Alaik...

p/s: maaf tak sempat komen (tapi aku baca kay) blog-blog blogger lain sebab aku sangat sibuk dengan urusan menetapkan jadual dan study (sambil tonton Chuck) sepanjang 4-5 hari kebelakangan ini.. Jadi, aku akan mula balik komen blog korang~ Insya Allah~

Apakah itu seni? Adakah seni itu semua perkara yang dianggap seni? Bagi pendapat aku semua benda kat dunia ini ialah seni, cuma apa yang berbeza ialah seni itu seni yang baik atau seni yang teruk... Blogging juga dikira seni, tangkap gambar pun seni, bersajak pun seni, apa lagi? Membaca buku? Hehe... Perlukan seni jugak...

Aku sangat suka benda yang berseni, tak kira la fotografi atau puisi atau penulisan... Tapi kalau seni melukis memang aku fail... hehe... Aku boleh je melukis, tapi macam biasa, seni lukis aku teruk... Kalau suruh aku lukis heksagon pun, belum tentu cantik... tapi seni, tetap seni...

Dalam entri ni cuma aku nak cerita pasal seni puisi aku... ye, aku akui aku bukanlah sehebat A. Samad Said, atau Usman Awang, atau Rahimin Idris mahupun Pakcik Hashim yang karya mereka sudah tersohor dan mempunyai tapak sendiri... Aku hanya berpuisi sekadar untuk aku, untuk menggembirakan aku...

Serius, kebanyakan puisi aku, kurang lebih 98% semuanya bertemakan kesedihan atau kemarahan, takde yang gembira atau warna warni... Semua penuh perasaan negatif, atau kata-kata perlian sinis... Aku rasa memang aku suka berpuisi waktu aku negatif je, kot... Haha...

Kalau aku tulis sajak, mesti aku akan menggunakan bahasa yang aku pun tak tahu ape kejadahnya... Dan biasanya sajak aku takkan stret tu de poin... Mesti jauh menyimpang... Aku memang sengaja buat camtu sebab aku nak pastikan hanya orang tertentu sahaja yang faham apa yang aku nak tulis dan apa yang aku nak luahkan... Bukan semua orang patut merasa apa yang aku carutkan... hehe...

Setiap sajak yang aku tulis mesti ada kaitan dengan apa yang berlaku kepada aku, tak kira baru berlaku, atau dah lama... Sebab masa tue je banyak idea yang timbul...

Dan gaya bahasa aku dalam semua sajak memang hampir sama... tak banyak berubah... Tak tau la kenapa... hehe... Mungkin dah stail aku macam tue, kot... teringin gak aku satu sajak aku masuk antalogi KBSM... tapi, takkan diorang nak amik sajak sedih, kot... hehe...

Ambik la satu sajak yang aku tulis nie... Tarikh: 29 Dis 2009, Jam 1am India...

AKu lihat laptopku lama
pemprosesannya juga lama
cuma dinaik taraf menjadi lebih laju
juga lama pada memorinya
tetapi tidak pada isinya
Isinya yang sentiasa segar
dan gagal melupakan setiap yang aku tulis

Aku harap aku punya serebrum yang sama seperti itu
mampu meng'kopi' segala data
dan simpan elok-elok
tanpa ada yang tertinggal atau terlupa
boleh diambil bila-bila masa
tanpa gagal

dan dalam pada itu
aku harap otak aku masih kekalkan
serebellumnya
dan fungsi asas serebrum
agar aku masih berperikemanusiaan
bukan berperikebinatangan
yang tidak punya perasaan

Aku bukan mahu menjadi Intel Pentium 4
atau Intel Core Duo
apatah lagi Intel Celeron

Aku hanya mahu jadi Einstein
atau Abu Hurairah
dan sebolehnya,
aku hanya mahu menjadi
Redzwan
yang hebat ingatannya
yang pantas pemikirannya
dan tajam penglihatannya

10 comments:

relevan said...

Salam redz..
Hidup ini pun penuh berseni..

Mus said...

X kisah ape bentuk seni kite..
Yg penting kite paham ape yg kite 'seni'kan..Hehe

p/s:chuck is the best show on the earth..haha

pungkar said...

steady bro...sajak aok memang jenis saintifik...hehe...terbaik

.cik farah. said...

=)

dzul said...

sajak sains bleh no.1 ni.

*serebro..teringat profesor xavier.

Finaz said...

1. sajak IT terbaik
2. sajak science tersohor hehe..
3. akak tgk hari tuh Redz lukis gmbr otak cun jer..betul2 seni siap ada pkataan jawi lagik.. kelasss..

deusXmachina® said...

tak tau la redz
bila gua baca sajak lu
tetiba rasa mcm baca sajak pak lah pulak
lg2 time rangkap last tu
erk888

GhOsToNe said...

cite chuck sgt besh!

faiq said...

tak nak jd faiq ke?

cikmemy said...

aku suke sajak usman awang since darjah 5...tapi org kate aku jiwang sebab suke puisi.hmmm