Thursday, January 14, 2010

Tahukah Anda?

Salam Alaik...

SATU
Sehingga hari ini, iaitu 16 Januari 2010, NASA atau Perbadanan Aeronautika dan Angkasa Kebangsaan Amerika Syarikat telah mengiktiraf sebanyak 11 planet dalam sistem suria kita ini... Boleh rujuk kat sini... Gambar di atas di'Alt+PrtSc'kan oleh aku dari website NASA tue la...

Nama-nama planet tersebut ialah:
  1. Mercury
  2. Venus
  3. Earth
  4. Mars
  5. Ceres
  6. Jupiter
  7. Saturn
  8. Uranus
  9. Neptune
  10. Pluto
  11. Eris
Planet Ceres, Pluto dan Eris telah dikategorikan sebagai Planet Kerdil dalam Persidangan Agung Kesatuan Astronomi Antarabangsa... Kepada sesiapa yang belum tahu, sila ambil tahu bahawa dalam sistem solar kita kini, terdapat 11 planet (8 Planet + 3 Planet Kerdil)...

Dan, untuk menambahkan lagi pengetahuan, sila buka tafsir Quran (kalau sapa yang pandai terjemah al-Quran, boleh bukak al-Quran sendiri), surah Yusuf ayat ke 4...

"إِذْ قَالَ يُوسُفُ لِأَبِيهِ يَا أَبتِ إِنِّي رَأَيْتُ أَحَدَ عَشَرَ كَوْكَبًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ رَأَيْتُهُمْ لِي سَاجِدِينَ"

Ketika Yusuf berkata kepada ayahnya, "Wahai ayahku, sesungguhnya aku telah melihat sebelas bintang (planet?) dan matahari dan bulan, aku telah melihat mereka sujud kepadaku".

Jadi, apa yang boleh kita kaitkan dan simpulkan?
Ini hanya sebahagian daripada kehebatan al-Quran... Banyak lagi...
Sebarkanlah kalau nak sebarkan~
Nak letak dalam blog, notes dsb korang pun takpe...
Tidak dipelihara oleh hakcipta

http://betheredz.blogspot.com

Sumber:
Laman Web Nasa
Terjemahan Al-Quran Pustaka Darul Iman

DUA
Block exam dah habis pun... Alhamdulillah, boleh jawab, result tak tau la macam mana... Sekarang dah masuk ke dalam zon 'study break', bermakna break for study (atau break of study?) selama 3 minggu sebelum final exam first year...

Semoga aku tidak lalai dalam masa study break ini... Wahaha... Jangan risau, blog korang tetap aku lawat, insya Allah...

TIGA
Liverpool end of season party dah boleh buat... Hehe... Woups, lupa, ada Europa Cup la~ Hurm, boleh la jadi kelab Inggeris pertama yang membawa pulang Europa Cup... MU pun tak dapat Europa Cup... Eisyh... Kaya dengan sejarah betul...

Klik sini dan sini untuk info~

Terima Kasih~

13 comments:

jaja karen said...

bagus la kau dapat jawab examm.:)

cikgu isza said...

dlm silibus sains tetap 9 lagi

MieTo said...

liverfool...
simpan ar Rafa lme2 buat tempoyak.haha

Aidi-Safuan said...

erk.pluto da jadik planet balik da? arituh dengar citer da cancel. huhu

.cik farah. said...

jaga diri, jaga hati sampai habis exam..

pungkar said...

memang jd sejarah...haha

YASSIN SULAIMAN said...

Kisah pertama itu ttp menjadi minat aku utk mengetahuinya. TQVM

Amir Ariff said...

aku dah perasan.. blog ko sgt best dan penuh dgn maklumat skrg.. nice bro..

Cikgu Jang .. said...

bilalah agaknya kita dpt melancong ke planet2 tu ...

naderROXX said...

lately, tetibe sudah tidak banyak mencarut n lebey motivasi..hurm~
makes me wonder,., kenapa yerh?

btw, thanx 4 da info. insyaallah, i'll spread it to others.

deusXmachina® said...

kisah no 3 tu telah ku jangkakan dari awal lagi
erk888
you'll always walk alone

ohmalaysia.com said...

hebatlah redz! siap ada ayat2 al-quran lagi..

Finaz said...

Thumb Up Infos.. TQ for sharing..