Sunday, February 28, 2010

Hargailah Minat Seseorang Itu

Salam Alaik...

Yeah... Entri ke-4 dengan menggunakan Scheduled post..

Bercakap tentang minat, atau hobi, atau kegemaran, tentu macam-macam yang akan terbayang dalam kepala otak sekarang nie... Biase la, setiap orang lain minatnya... AKu pun banyak jugak benda minatnya... Apa yang aku minat, tak semestinya orang lain minat, kan...

Masa aku kecik-kecik dulu, aku suke sangat main pasir... Pasir nie memberi aku peluang untuk membuat karya seni aku, tidak kira la Istana, ataupun empangan ataupun sawah, Pasir memberi aku peluang untuk mengasah minda dan bakat yang terpendam dalam jiwa aku.... Tapi, biasa la, mesti ada yang menghalang kalau aku minat sesuatu... Kalau dalam bidang halang-menghalang aku main pasir nie, juaranya ialah Mak dan Ayah aku... hehe... Tapi nak wat gone, kan? Dah mende bahaye.. Kalau aku pon marah anak aku main pasir... Kalau nak main pasir, pergi pantai...


Bola Sepak a.k.a Man United
Dalam proses membesar, minat aku kepada pasir dah berkurang, jadi kembali kepada minat-minat yang lain seperti Digimon, Buku Sticker tah ape-ape, dsb... Macam biase, kanak-kanak... Tah ape-ape mainnye... Tapi, sebagai seorang ex-kanak-kanak, aku menghargai minat mreka tue asalkan masih berpandukan logik dan berlandaskan syariah...

Bila dah besar, minat-minat nie semakin serius... Aku mula meminati sukan bola sepak, atau dengan nama lainnya Manchester United, si setan merah... haha... Minat nie agak parak jugak la... Fanatik jugak kot... Bukan senang nak tengok orang yang baru 3 bulan sokong United tiba-tiba jadi fanatik giler... Kalau kalah, murung je sepanjang hari... bercakap pun taknak.... hehe.. tapi itu dulu... Sekarang dah tak fanatik dah... kalau kalah, nak buat camne, kalau menang, tumpang hepi... Tapi sila jangan persoalkan sokongan aku kepada Malaysia... Walaupun kalah macam mana pun, atau lawan MU sekalipun, aku tetap sokong Malaysia.... Cuma jersi Harimau Malaya je tak beli LAGI... heh

Politik
Bidang politik memang aku minat lama dah... Sejak umur 10 tahun lagi... Pasal politik nie memang dah banyak sangat dah pengalaman aku mengomen, mengkritik, memuji, memerli dsb... Dalam blog nie pon tak kurang dari 10 entri pasal politik.... Tapi itu dulu la.. Sekarang bila aku dah belajar bahawa politik itu dikotorkan ahli politik, terus aku malas nak ambik pot... Apa yang aku ambik pot ialah kenapa GST perlu dikenakan kepada rakyat, kenapa cukai rokok naik lagi, kenapa harga petrol taknak turun bawah RM1.40, kenapa nak jugak buat petrol yang mahal dsb... Adakah itu politik?

Fotografi
minat aku dalam bidang fotografi sudah lama wujud... Sejak dari SBPIT lagi.. Cuma waktu tue, tak berkecimpung secara aktif jer... Almaklumlah, malas nak beli kamera... Bila sampai kat India, baru la beli sekor kamera yang diberi nama Davy Jones atau nama Melayunya Mokhsen... Aku malas lagi nak beli DSLR... Kalau ilmu belum cukup untuk mencari pose atau scene menarik, guna la DSLR harga RM40 000 sekalipun, tak guna jugak... So, sebab aku tengah jalan-jalan nie, maka aku bawak la sekali kamera aku... Insya Allah minggu depan aku tunjuk gambar aku yang aku amik dalam facebook...

Panjang la pulak aku punye entri... Banyak lagi minat aku... Nanti la pulak aku citer... Kalau panjang sagat bosan nantinye...

Cuma aku nak bagitau, apa yang kita minat tak semestinya orang lain minat, dan apa yang orang lain minat, tak semestinya kita minat... Hargailah minat seseorang itu selagi tidak melanggar syarak... Jangan duk kutuk-kutuk tapi bagi sapot kay~ Hingga bertemu lagi, dalam 3 hari~

p/s: Entri ini telah lama ditulis dan dipos secara automatik dengan menggunakan pilihan 'scheduled post' kerana aku tidak dapat berada dalam talian dalam masa beberapa minggu... Sila rujuk di sini... Harap maklum~

8 comments:

Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi said...

minat aku usha awek2.korang jgn halang.haha gurau ja.

http://www.flickr.com/photos/syazwan

deus X machina said...

syg pulak ko takde time final carling cup ni redz
GGMU!!!

anum farida said...

hahahha...aku pon time skola rendah dulu gile digimon...ade kot bku sticker tuh...hbs skola jer gi beli stcker...hahahha...smpai dulu sume watak lam digimoon hafal...:)

Cikgu Jang .. said...

minat yg baik takpe...jgn yg ade unsur2 maksiat tu dah le...hehehe

jaja karen said...

aku suka gila photographyyy

Amir Ariff said...

digimon terbaik!

Mazru Majid said...

hobi koi sekarang ni radio amatur dan fb dan blogging hehehe

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛