Tuesday, August 10, 2010

Ahlan Ya Imtihaan, Ahlan Ya Ramadhan, Salam Ya Malizi

Salam Alaik...

"Selamat datang Peperiksaan, selamat datang Ramadhan, dan Salam buat Malaysia"

Entri ini telah ditulis pada, 9 Ogos 2010, tetapi disiarkan pada 10 Ogos 2010...

Menjelang Maghrib hari ini, insya Allah la semua umat Islam di India (dan mungkin seluruh dunia) akan mula menyambut ketibaan Ramadhan... Semua sudah arif tentang itu... Cuma, bilakah masanya anak bulan akan muncul, itu kurang arif kecuali bagi sesetengah (berdasarkan hisab)...

Dan, pagi esok, di dalam hari pertama bulan yang mengandungi satu malam yang lebih baik dari seribu bulan, aku dan sebahagian rakan seperjuangan akan mula menjawab peperiksaan Block II Stage IIa... Bagaimana menjawabnya, itu tengok lah dulu.. Insya Allah boleh... AKu berharap agar dipermudah segala urusan... Dan, apa-apa pun, perancang yang terbaik ialah Allah S.W.T...

Apabila selesai Block II, maka cuti semester selama sebulan pun bermula... Dan tatkala itu, insya Allah akan aku pulang ke Malaysia... Dah hampir setahun beb tak balik... hehe... Last time aku pijak Malaysia 24 Ogos kot.. Aku pun tak ingat... Tapi cukup lama la....

Dan flight aku dari Bangalore insya Allah waktu petang kalau tak delay, naik AirAsia... Dan kalau berkesempatan insya Allah akan berbuka puasa di atas flight... Jadi, sampai ke poin utama aku nak tulis sebenarnya... 'Bagaimana menentukan waktu berbuka dah masuk atau belum?'...



Menurut Syeikh Yussuf al-Qardhawi, Presiden Persatuan Ulama' Dunia, waktu berbuka bagi muslim yang berpuasa ialah waktu matahari terbenam ketika kita di atas flight... Bukan waktu maghrib negara yang kita berlepas (e.g India) atau negara yang kita akan menuju (e.g Malaysia) atau negara yang kita sedang berada atasnya (e.g Indonesia)... Waktu berbuka ialah pabila kita tak nampak matahari (i.e matahari dah terbenam di ufuk barat), tak kira la jam berapa sekalipun....

Ini berasaskan Surah al-Baqarah ayat ke 187

"Eat and drink (sahur), till the white thread of dawn appear to you distinct from its black thread; then complete your fast (iftar) till the night appears"

Jadi, selagi mana tak malam, tak boleh berbuka puasa... Kena tunggu malam (i.e matahari terbenam) barulah boleh berbuka puasa...

Sekian sahaja untuk hari ini... Bacaan lanjut boleh klik kat:-

Scribe


dan jika faham arab buleh terus ke sini (nak guna google translator pun ok)

dan disentuh gak oleh blogger yang lain di sini

Dan selamat menyambut Ramadhan untuk semua... Semoga Ramadhan kali ini ialah Ramadhan yang lebih baik dari tahun lepas dan tahun sebelumnya... Gunakan Ramadhan sebagai platform untuk memperbaik diri, insya Allah...



Wallahu 'alam...

5 comments:

Amir Ariff said...

selamat berpuasa!

shima said...

samat berpose ye.)

akuanakpahang said...

Salam selamat menjalani ibadah puasa. maaf zahir dan batin.

LiFe KaMi said...

Selamat berpuasa dr kami untuk anda sekeluarga..semoga kita dapat menunaikan ibadah puasa dgn sempurna..

Don Balon said...

Semoga jadi Mukmin yang bertaqwa rodonc..