Monday, December 6, 2010

Nosofobia (Nosophobia)

Salam Alaik...

Nosofobia atau dalam bahasa Inggerisnya Nosophobia merupakan sejenis sindrom yang sering dialami pelajar perubatan... Jadi, apa dia Nosofobia nie?

NOSOFOBIA a.k.a Nosophobia
Nosofobia nie dulunya dikenali sebagai Hypochondriasis of Medical Student Disease atau Penyakit Hipokondriasis Pelajar Perubatan. Mereka yang mengalami sindrom ini akan merasakan mereka mempunyai simptom yang mereka baru je belajar...

Contoh, hari tue mereka belajar simptom Angina Pectoris atau nama popularnya 'Lemah Jantung', iaitu simptom kesakitan di bahagian kiri dada dan mungkin sampai ke bahagian lengan kiri; dan mereka yang ada nosofobia nie pun tiba-tiba terasa yang mereka sakit di bahagian itu.. Padahal takde pun, tapi dah memang nama pun Mental disorder, nak buat macam mana... Erks, ini mental disorder tak kronik ok... Kalau kronik takdenye diorang dapat belajar MBBS...

Lagi satu contoh, hari tue belajar simptom Strok, atau nama lainnya angin ahmar... Antara simptomnya cakap leweh (slurred speech) tak berbutir, pastu yang mamat ada nosofobia nie pun dengan jayanya tiba-tiba terasa yang dia punya cakap tak berbutir... Padahal ok jer... Maknanya perasan lebih la nie... hehe...

Hari Nie Belajar Psikologi Ke?
Haha... Tiba-tiba plak aku citer pasal Psikologi (Psikiatri?) plak... Sebenarnya aku nak citer pasal aku jer... Selama nie, aku asyik terperasan yang telinga aku nie ada problem... Sebab kalau pakai earphone jer rasa sakit kat telinga, macam ada air dalam telinga... Jadi aku saspek aku ada penyakit telinga... Tapi aku tak tau la plak Otitis (jangkitan dalam telinga) ke ape... Jadi, aku buat keputusan, lepas habis Exam Praktikal aku pergi buat check-up kat Kasturba Hospital...

Bila dah sampai hospital, dan dah jalani pelbagai karenah birokrasi India, aku pun sampai kat Bahagian ENT (entah la nama panjang dia apa)... Masuk bilik tue, aku pun kata kat doktor, yang aku punya telinga macam ada problem... Lepas tue doktor tue pun pakai lampu kat kepala macam nak gi melombong Bijih timah (padahal lubang telinga aku je pun), dan tengok telinga aku...

Setelah dibelek lebih kurang doktor tue tanya, "berapa kali kau korek telinga".. Aku jawab la seminggu sekali... Doktor tue pun balas, "Tak payah... Kau korek banyak sangat sampai putih telinga (bersih sangat)... tue sebab sakit tue... Pasni jangan korek banyak kali... Sebulan sekali pun dah cukup"...

Aku pun keluar dari bilik doktor tue dengan hampa... Hilang dah satu nikmat dunia... Takleh korek telinga... Dah la korek telinga tue best... Lebih kurang bersin jer sedapnya.. huhu... Aku nie takut je lebih... Sila jangan kaitkan aku dengan Nosofobia ok... Telinga aku betul sakit, bukan perasaan jer...

Perasaan Takut Lebih
Perasaan takut lebih nie bukan semata pada pelajar Perubatan jer... Malah, ramai yang mengalaminya, cuma tak dipanggil nosofobia jer... Contoh, pabila nak angkat takbiratul Ihram sebelum memulakan solat, ada jenis yang akan bermula dengan 'Usolli .........' sampai 3 kali... Tak menjadi jadi... Pastu bila dah batal 3 kali takbir, kena pulak ambil wudhu' baru sebab Ustaz kata kalau tiga kali takbir tak jadi, wudhu' batal...

Nampak tak kat situ timbul perasaan syak atau takut... Padahal benda tue tak wajib pun, malah ada pendapat yang menyatakan benda tue bid'ah (al-Hafiz Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah dalam kitab Fatawa Nabiy 'Ala Solat)... Selain daripada tue, ada jugak yang jenis mandi hadas besar, guna baldi, pastu tiba-tiba air dia dah letak atas kepala jatuh setitik dalam baldi tue, terus dibuangnya air itu atas tiket air musta'mal tak boleh buat mandi hadas... Tak menyusahkan ke tue? Kat sini bukanlah nak bincang air musta'mal atau air mutlak... Benda tue ulama' berbeza pendapat... Cuma, kalau setitik hatta segenggam takde hal la (Fiqh Sunnah oleh Syed Sabiq)... Tak berubah pun bau warna dan rasa...

Sifat takut dalam nie atau sifat syak macam nie semua disebabkan syaitan yang membisik ke dalam jiwa manusia... Bila dah ada syak maka, mula la hilang khusyuk, dan sebagainya... Kerja syaitan nie memang macam tue... Jangan salahkan syaitan kalau dalam diri timbul syak... Dalam surah an-Nas, Allah dah kata (bermaksud):-

"Katakanlah (wahai Muhammad), aku berlindung daripada Tuhan manusia; Raja Manusia; Tuhan (yang berhak disembah oleh) manusia; daripada bisikan was-was Syaitan; yang mewas-waskan ke dalam hati manusia; daripada jin dan manusia."
Agama Islam ini mudah... Kalau belajar, mengaji, menuntut 'ilmu banyak, maka akan tahu betapa mudahnya Islam... Contoh lain, ada pendapat imam al-Ghazali yang menyatakan bahawa orang yang potong kuku/rambut masa Haid kena bawak mandi sekali kuku dan rambut yang telah dipotong tue... Kalau yang dengar-dengar tak kaji, maka nampaklah macam Islam menyusahkan... Sebenarnya, itu hanyalah pendapat imam al-Ghazali tanpa sokongan hadis dan dalil yang sahih... Kalau nak ikut, ikut la... Kalau taknak, takpe...

Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 185 berfirman yang bermaksud:-

"Allah mengkehendaki kemudahan bagimu, dan tidak mengkehendaki kesukaran bagimu."
Dan dalam surah al-Maidah ayat 6:-

"Allah tidak hendak menyulitkan kamu, tetapi dia hendak membersihkan kamu dan menyempurnakan nikmatnya bagimu, supaya kamu bersyukur."

Malah, jika ada dua pilihan dalam sesuatu perkara, nabi sendiri akan memilih perkara yang lebih mudah... Ada hadis Nabi S.A.W yang diriwayatkan oleh al-Bukhari (komfem sahih):-

"Nabi tak pernah diberi pilih 2 perkara melainkan baginda pilih yang mudah selagi mana ia tidak berdosa"
Selain daripada itu, Nabi melarang bertanya sesuatu jika nampak perkara itu menyusahkan...
"Jangan tanya perkara yang zahir pada kamu menyusahkan kamu". [H.R Ahmad, Hadis No. 13173]
Ada satu hadis nabi S.A.W, aku tak ingat matannya, tapi kurang lebih maksudnya macam nie la, bila dihidangkan daging sembelihan ahli kitab, maka bacalah bismillah dan makanlah... Tak perlu nak was-was yang daging itu diorang sembelih baca bismillah ataupun tak... Nanti aku cari balik matannya dan statusnya...

Jangan sampai menyusahkan diri jika tak mampu... Contoh, bapaknya sakit, tak boleh jalan... Lepas tue nak solat kena tunggu anak balik sebab tak mampu nak ambil wudhu' sendiri... Maka mudahkan urusan bapaknya dengan Jamak kan solat tue sekali (kerana sakit) berdasarkan pendapat imam Malik yang disandarkan kepada Hadis nabi... Jamak je la, bukan Qasar ok... Qasar hak eksklusif untuk musafir jer...

Tapi, dalam menyatakan Islam itu mudah, jangan la sampai memudahkan... Kekadang bila dengar 'Islam itu mudah', mula la sesuka hati menolak apa yang wajib... Jangan la macam tue... 'Berambi' la, bak kata orang Pahang... Pilih yang mudah selagi tak berdosa... Pilih tue berdasarkan ilmu la... Jangan la bila nampak pakai tudung tue menyusahkan, lepas tue sengaja tanggal tudung atas alasan Islam itu mudah... Jangan, ok!

Kesimpulan: Jangan menimbulkan kepayahan dalam diri dengan syak dan was-was... Anjurkan kepada yang mudah dan berlandaskan syarak... Kerana Islam itu memang daripada dulu mudah, kemudian disusahkan oleh kita...

Selamat beramal! Panjang sangat la pulak aku tulis...

Pesanan Penaja: Beramallah berdasarkan al-Quran dan Sunnah! Elakkan perkara yang tidak menepati sunnah...

p/s: Aku main tulis takde rangka nie... Maaf a kalau lari topik atau tersasar dari topik asal atau isi tak teratur... Dan lagi satu, jangan kata aku wahhabi sebab mengambil pendapat imam lain... KOMEN AMATLAH DIALU-ALUKAN jika ada kekhilafan atau kekeliruan...

Wallahu a'lam

Rujukan:
  1. Fiqh Sunnah by Syeikh Syed Sabiq
  2. Fatawa Nabiy 'Ala Solat by Ibnu Qayyim al-Jauziyyah
  3. Sahih Bukhari
  4. Terjemahan al-Quran
  5. Wikipedia
  6. Note Forensik Bab Mental Disorder
  7. Kuliyyah online (Website dan Youtube)
  8. dan sebagainya

5 comments:

Lelaki Ini said...

wah
thanx info!

anum farida said...

huuhu....tq dgn info...heheh...eh2...jimat la duit sbb tak yah bli cotton buds.....huhuhuhu

faTIN NORALBAniaH__fania said...

bagus pengetahuan anda! follow me okie=)
fanialulaby.blogspot.com

azerrul said...

Kau ni keretamayat ke?
haha
cara tulis lebih kurang dah

Baru semalam ade junior solat sebelah aku angkat takbir berapa byk kali try da...lupa plak nak tegur pas solat adeh...

(aku betul2 lupa nak ckp pasal mus tu huhu dah ko peluk2 je time jmp mana nak ingt)

Redz da Tsar said...

LI: Sharing is Caring
AF: Haha.. betoi jugak tue...
FNF: Ada le sket untuk berkongsi
AZ: Haha... jangan le tulis kat public weyh...