Saturday, October 17, 2009

Bersatunya Malaysia dan Singapura Menentang India

Salam Alaik...

Aku bangun lewat hari ini kerana cuti sempena Diwali di India... Walaupun kat Malaysia bapak meriah Diwali, tapi kat India, Diwali macam biasa je... Kedai pun bukak masa DIwali nie... Pagi tue, aku melepak kat kedai Nandini Store, bersarapan dengan Ediamin...

Tengah melepak, datang mamat India dari Singapura masuk kedai tue bertanyakan kecederaan Edi akibat eksiden... Mamat tue langsung tak terkejut... Lepas tengok tue, terus dia mencarut kat keadaan trafik India yang memang macam haram...

Aku dengan Edi tengok je la debat ala parlimen yang percuma tue... Mula-mula mamat tue kutuk bas India yang macam haram bawak laju... Macam-macam la dia mencarut... haha... Aku tengok lagi... Tokey Nandini Store tue back-up driver bas dengan berkata dalam bahasa Ingeris yang telah dialih bahasa kepada bahasa MELAYU - Diorang ikut masa... Kalau lambat nanti penumpang sikit... setiap 5 minit kena ada bas ambik... Kalau tak pelanggan dah kena sapu... Kalau pelanggan takde, driver rugi sebab setiap hari driver kena bayar Rs1000-2000 kepada pemilik....

Aku pun hangin la.. Aku pun back-up mamat Singapura tue... Aku dengan Edi pun kata 'takkan timing lagi penting dari nyawa'? Tokey Nandini tue pun kata, timing lagi penting... Sebab ramai kutuk khidmat kerajaan India sebab timing lari, jadi private sector kena la jage timing...

Kepala hotak dia timing kalau nyawa pengguna lain hujung handle motor... Ape die ingat nyawa orang nie berharga 5 rupee (sama harga dengan tiket bas)? Tokey Nandini tue memang memanjang back-up driver bus.. hampeh... Alasan yang sama... Mamat SIngapura duk mencarut-carut lagi kutuk bas dengan trafik... Si Tokey Nandini plak duk bising-bising 'timing-timing-timing'...

Last sekali, aku pun kata "Ye la, nyawa orang tak yah bayar kalau mati, tapi kalau customer lari kena bayar"... Mangkuk punya alasan!!!

p/s: Banyak lagi nak tulis nie, tapi sebab ada komitmen lain kena potong bagi cepat~

3 comments:

Portgas .D. Ace said...

saman je kerajaan india 2..
haha~

Mus said...

Timing?? Siot gler alsan..
Meh cepat balek mesia,lg bgus..
Haha

azerrul said...

Tauke Nandini yg laki tu memg irritate jugak...typical tempe