Monday, October 26, 2009

Deja Vu~

Salam Alaik

Yeah, aku dapat rasakan betapa gembira makhluk-makhluk yang anti-Man United gembira pabila Man United dengan jayanya kalah dengan Liverpool... Haha...Aku faham kenapa mereka gembira... Aku faham kenapa bila Man United kalah jer, semua nak hambur kata-kata pujian atau kutukan kepada Man United... Aku faham semua... Aku tau mereka jarang sekali mendapat peluang untuk mengutuk Man United... Maklumlah, kalah jarang sekali... Sekali kalah jer, bertubi-tubi le aku kena...

Perlawanan semalam serius menarik... Macam-macam adegan aku tengok... Bermula dari bola pantai yang bersepah kat atas padang, sehinggalah melihat muka Alex yang merah padam sambil melompat-lompat atas padang menghamun pengadil yang tidak memberi kad merah ketika Carragher melakukan kesalahan profesional (professional foul) terhadap Owen yang jelas satu dengan satu dengan penjaga gol...

Aku malas nak membicarakan hal pengadilan perlwanan tersebut sebab aku tahu, dalam bola sepak, pengadil la hakim, peguam, dsb... Keputusan adalah muktamad, dan tidak boleh dibantah kecuali oleh kapten pasukan iaitu Ryan Giggs... Aku faham kempen Persatuan Bola Sepak England (FA) yang bertemakan 'RESPECT', yakni menghormati pengadil, jadi aku taknak hamun pengadil lebih-lebih seperti penyokong fanatik kelab berwarna biru...

Aku nampak Lucas buat kesalahan 6 kali tanpa kena sekeping kad pun... Aku nampak Carragher buat kesalahan professional tanpa kad merah... Aku nampak Carrick dijatuhkan, aku nampak anyak perkara... Tetapi biarkan sahaja... RESPECT~

Secara umumnya, perlawanan semalam dimenangi oleh Liverpool bukan sebab Liverpool yang hebat, tetapi pemain Man United terutama pemain pertahanan yang diketuai oleh Rio Ferdinand yang mabuk dan memberi gol secara hampir percuma kepada Fernando dan David... Gol yang sangat mudah dari kesilapan pemain bertaraf dunia... Ceit~ Kalau Fabio Capello ambik dia jadi pertahanan England lagi, aku tak tau la... Dah banyak kali kot buat kesalahan selepas dia pulang dari kecederaan...

Permainan Liverpool aku taknak komen... Sebab mereka memang main macam tue... Tak pernah berubah... Cuma mengharapkan pasukan lawan menjadi bengong barulah boleh menang... Serius aku cakap, pemain Man United semalam bermain macam pasukan Malaysia XI yang diketuai oleh Shukor Adan... Mereka tak bermain seperti mereka menentang Arsenal, Man City atau Chelsea... Hampeh... Kiranya Liverpool hanya berbangga dengan kejayaan atas kelemahan pasukan lain...

Tapi takpe... Kalah dua kali bukan bermakna Liga Inggeris terlepas... Sedangkan musim lepas steady jer Man United menang walau kalah 4 kali... haha... BPL bukan main kalah mati... BPL memerlukan konsisten... Pasukan mana yang konsisten? Aku nampak yag konsisten ialah Chelsea, United dengan Arsenal (walaupun seri semalam)... Tapi aku serius tak nampak Liverpool konsisten...

Penyokong Liverpool sering kata 'Man United is a one man team' merujuk kepada Ronaldo... Tetapi salah, Ronaldo tiada, tiada apa yang buruk berlaku... haha... Kalau Torres dan Gerrard kedua-duanya takde? Ape citer? Kalah 4 game berturut-turut la... Selamat sungguh Torres fit semalam... Huh...

Dah le.. Malas nak tulis tentang Liverpool VS Man United dah... Nanti ada orang kata aku anti pasukan yang ditaja Carlsberg pulak... hehe... Tengok la ke hadapan... Aku tahu tidak akan ada lagi deja vu untuk Man United vs Liverpool nanti pada 20 Mac 2010... Pegang kata aku, Man Unied akan menang 4-1 atas Liverpool masa tue...Aku tahu, Man United payah nak menang BPL, tetapi apa yang aku tahu, Man United tetap atas Liverpool masa akhir musim nanti~ Serius...


Glory Forever
Manchester United

7 comments:

Webmaster@Echam said...

Koi sokong aok.... Glory Glory MAN U... Koi pun kena kutuk arini dgn bekas GM koi... cheh...

Cikgu Jang .. said...

Koi minat jugak kat MU ni tapi tak le fanatik sgt...setakat kena kutuk ter, alah perkara biasa...esok lusa koi kutuk pulak diaorg tu...hehehe

Anonymous said...

haha...apa2 pon yg menang tetap menang,yg kalah biarlah kalah...
bukan x leh bangkit,boleh....ye dok????

Amir Ariff said...

serius weh.. aku taknak liverpool mng bpl.. haha bia team lain..

aku tgh tggu chelsea ngn liverpool kalah je ni.. klu kalah, siap lah.. haha

Mus said...

W/pon aku fan chelsea, aku nk gak nyibuk komen..haha

Btol tu, MU & Che slalunye konsisten..
liverpool x konsisten lgsung..cm biskut!
tp aku rse arsenal pon x konsisten gak..diorg besenye hebat awal sezen je..last2 nnti sayur la

pungkar said...

memang aku sokong..bila ko kate chelsea konsisten....hehe

Nadzrul Ibn Noraja said...

hakhakhak...
macam2x laa...
3minggu dlm exam week..
focus2x..