Tuesday, March 30, 2010

Kita Mesti Bersatu!!!

Salam Alaik...

Islam merupakan satu agama yang dah lengkap (rujuk al-Maidah: 3)... Dan kelengkapan Islam tue terletak dalam al-Quran dan Sunnah Rasul dan para sahabat... Walaupun terdapat perbezaan pendapat antara fuqaha' dalam sesetengah hal, sesungguhnya perbezaan itu hanya terletak dalam bahagian 'cabang'... Dan jikalau berbezanya pandangan dalam bidang asas, maka rujuklah fakta dan nas atau dalil dari Quran dan Sunnah...

Tak kira la kita dari firqah mana sekalipun, cuma silalah pastikan bahawa segala apa yang kita dapat bersumberkan dalil yang sahih... Jika ada orang berbeza pendapat dengan kita, carilah ilmu dan lihatlah pendapat mana yang lebih kuat dalilnya...

Macam Manchester United jugak la... Asasnya hanya satu, Manchester United, tapi dah ada 3 bahagian... Satu yang sokong MU tanpa kesah Malcolm Glazer, satu lagi yang sokong MU tapi join Red Knight, dan satu lagi sokong MU, tapi bila Glazer ambik alih, terus bukak satu lagi team, FC United of Manchester... Apa yang penting, walaupun dalam 3 firqah yang berlainan, satu je matlamat, untuk memastikan yang terbaik buat kelab yang mereka sokong, Manchester United FC...

Selamat Berjaya Malam Nie...
India, TenSport, 31/03/10, Jam 0015

p/s: Aku dah pernah tulis pasal perbezaan pendapat dulu... Jadi taknak ulang panjang-panjang... Hehe

5 comments:

Wan Perlis said...

ya itulah yg tepatnya
kita pegang pendapat yg kuat

jgn kita sesama muslim pun nak berkelahi

deus X machina said...

manchester united vs bayern munich
liveblogging @ erk888...2.30 am

relevan said...

M u dah menang ke?..

Pacifist said...

bersatulah dgn mereka yg ingin bersatu.berpecahlah dari mereka yg tergelincir dr landasan

Cikgu Jang .. said...

bersatu bertambah mutu...kah kah kah...