Friday, October 10, 2008

Kisah Toyol di Jerantut...

Salam Alaik...

p/s: Aku dapat idea dr cerita Dzul...

Suatu masa dahulu, aku pernah ke pasar malam Jerantut City... Melihat kesesakan orang memang seperti biasa... Tiada yang luar biasa...

Ketika itu, jam menunjukkan pukul 6.30pm... Aku ditugaskan untuk mencari makanan untuk makan malam... Biasanya aku beli Tau Fu Fa je... Sedap dan mudah...Aku pergi sorang je mase tue... Biasanya aku ajak Zimi dgn Ahmad sekali...

Selepas mencari dan membeli makanan yang dikehendaki, aku melalui satu lautan manusia yang amat padat... Aku pon pergi menjenguk kehebatan keramaian itu... Aku berhenti di satu sudut yang agak jelas... Melihat telatah si penjual ubat gatal-gatal...

Dia membawa sebijik bakul, dan dilaungnye dlam bakul tue ada toyol yang sudah dirantai... Huh, macam menarik... Ingat boleh tengok hantu kat pameran jer... Kat Jerantut pon boleh jugak... Tapi, sebelum dia nak tunjuk tue, dia akan membuat magik lain dulu, seperti melepaskan diri dari rantai la, dsb...

Aku mula naik bosan...

Dalam jam 1900, dia pun mulakan jampi serapah nak bangkitkan toyol... Sebelum tue, dia letakkan rantai atas bakul tue, sebagai cara untuk mengunci toyol tue jangan bagi terlepas... Haha... Bukan ikat, tapi letak... Hoh... Buat lawak jer...

Aku sabar... Nak tengok apa da buat lagi...

Pastu, dia seluk tangan dia dalam bakul tue, kemudian dia baca jampi lagi... Hurm... Aku dah mula boring...

Dia kata setelah 2 minit jampi, "Nampaknye toyol nie bahaya untuk dipamer keluar... Amat bahaya"... Aku dah agak... mesti auta punye...

Pastu dia kata, "Tapi, oleh sebab taknak mengecewakan saudara semua, saya akan dengarkan suara toyol...Ini betul-betul, bukan cobaan."

Dia tekan 'toyol' tue, kemudian dihalakan mikrofon kepada toyol tue lalu terkeluar lah bunyi persis kanak-kanak "HELP ME!"...

p/s: Huh, penipuan... Toyol tangkap kat England la tue... Dah la tak tunjuk toyol, bagi suara pon jelas dan nyata menipu... Penjual ubat memang layak jadi ahli politik, kuat pungkau, kuat janji, lantang bersuara, cakap lebat dan memunyai agenda tersembunyi (jual ubat)...

5 comments:

Dzulkarnain Mohamad said...

hahaha..
masak la kau orang kena tipu..
tapi yg aku cerita tu lain..mmg dia jual ubat tp aku ingat dia pn ada pakai sihir..dia campurkan ayat Quran dn serapah entah apa2..kalau dia guna betul2 mcm tu mmg dia dah jatuh hukum syirik..

kalau dia buat magic pun aku boleh tepuk tangan sbb boleh lawan magic omputih..

kalau kau tengok tentu kau pelik juga..aku tengok..mula2 aku mmg saspek penipu..tp, eh menjadik la magic dia..hehe. aku geram nak tunggu sampai last betul ke dia cabut kepala tu..

heee nape la dia tak potong terus je..

p/s-bab nak menjual ubat tu..lantak dia la weh..aku nk tengok magic saja.

Don Balon said...

cheh..
kalau koi ada situ dah memanc kena penampor sorang sikit doh tu..
mana ada toyol cakap omputeh..
kat england sejuk, toyol dah la tak pakai baju seluor..

poyotito's said...

cilakak!
ini kalu gua kat tempat kejadian memang gua dah 'hak ptuih!!' kuat2 ni..

rahimin idris said...

hahaha gua pun ada tengok. tahap palat punya magik!

Redzwan Abdullah said...

Dzul>>
Ye ke?
Macam karut jer...
Ilmu hitam melampau tue...

Don>>
Cadang nak penampo gak tapi dia ada geng la...Tak berani aku...

Poyo>>
Aku nak luadh gak sebenarnye... Tapi, aku tak sampai hati...
Takut ubat dier tak laku

Min>>
Haha... Ko tgk gak ke?