Monday, October 6, 2008

Kembali semula: Tragedi PT dan Laptop...

Salam Alaik...

Aku malas nak cerita pasal raya sebab aku tau ramai dah cerita pasal keenakan ketupat, nasi himpit, lemang dan sebagainya... Jadi dalam entri kali ini aku nak cerita perjalanan pulang aku ke Shah Alam...

Bermula di Jerantut City pada jam 1930, aku mengharapkan jalan yang sesuck pada tengahari dan petang semalam sedikit lengang... Tetapi ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari...

Perjalanan yang aku tempuhi dari Jerantut City ke Lanchang melalui LPT amat ancar dengan amat kurang kesesuckan... Cuma apabila bas itu bergerak bermula di tol Karak di Lebuhraya Karak-KL, kenderaan semuanya melakukan transformasi kepada unta padang pasir... Kelembapan pergerakan disebabkan oleh kesesuckan di plaza tol Karak-Gombak... Bayangkan betapa jauh jem tue...

Biasanya aku atas Highway Karak hanya lebih kurang 45 minit, tetapi kesesuckan itu telah membawa aku berada atas Lebuhraya itu dalam 2 jam... Alhamdulillah, selepas di plaza tol Gombak, laluan amat lancar dari Pekeliling ke Shah Alam... Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa 4 jam keseluruhannya telah mengambil masa 6 jam...

Apabila aku sampai di terminal Shah Alam, aku stabang la sket... dalam masa menunggu teksi pada jam 0130 tue, aku mendengar ada pengumuman dari Cik Kaunter, "Perhatian kepada pemegang tiket ke Kota Bharu pada pukul 8.30 malam, sila tunggu sebentar kerana bas mengalami kesesuckan". Huh... Tengok tue... Betapa sesucknye jalan...

Bila aku balik kolej, aku kemas kinikan Research Paper aku dan Outline... Huhu... Baru balik dah bukak asignment... memang rajin giler aku... Beg baju pon aku tak hantar dalam bilik lagi... Sampai-sampai aku bukak laptop atas meja, dan terus tengok Research Paper tue...

Maka, setelah selesai kerja aku itu aku pon mengangkat beg aku untuk dibawa ke dalam bilik... Tiba-tiba, tali beg aku tersangkut pada laptop dan laptop aku menjunam setinggi 75cm menghempas ke lantai... Sebotol jem menjadi mangsa korban malam itu...Botol jem itu mengalami kecederaan parah di badan dan lambakan percikan jem merah itu menjdaikan jem itu layak ke tong sampah je...

Sambung balik, Aku tengok laptop aku yang aku beli pertengahan tahun lepas, monitor dan hard disk nye terpadam... Aku punya bulu tengkuk meremang... Selepas itu, aku mengangkat laptop aku dengan tenang sebelum mengelap semua percikan jem... Semasa mengelap, aku melihat baterinya terkeluar sikit... Lega... Maknanya, kematian monitor dan hard disk tue bukan disebabkan hentakan tetapi keputusan bekalan kuasa... Aku hidupkan kembali laptop aku, dan alhamdulillah, dia hidup dengan jayanya...

p/s: Memang barang-barang lama nie teguh, kan?

6 comments:

padelkopak said...

memang sesak beb!!!nasib baik gua nya tempat x jem sgt...sbb blk pas maghrib...

poyotito's said...

jem kat tol bentong paling padu sekali siot..

Redzwan Abdullah said...

Padel>>
Aku balik lepas maghrib la...
Kalo balik tgh hari lagi parak jem...

Poyo>>
Memang tepat sekali...
Jem kat Bentong memang bangsat... Macam kekura bergerak...

rahimin idris said...

woit, jerantut city jem kat depan CIMB!!! kahkahkah

Dzulkarnain Mohamad said...

jerantut city pun dah pandai jem-jem sekarang..hahaha

Redzwan Abdullah said...

rahimin&dzul>>
Standard la... Jerantut City memang sentiasa jem depan CIMB... Haha... Tym raya lagi la teruk...