Wednesday, October 15, 2008

Plan Gila: Kisah Filem Jiwa Kacau...


Salam Alaik...

Pada suatu malam, beberapa bulan sebelum SPM, aku dan kawan2 satu batch dengan aku telah melepak di Dewan Makan SBPI Temerloh... Waktu tue, ramai ang ada... Antaranya Megat, Scott, Mursyed, Hakim, Firmad dsb...

Tiba-tiba, tercetus satu persoalan, apakah persembahan yang kami akan buat apabila menjelang malam Panca Delima? Untuk pengetahuan segala pembaca blog, Malam Panca Delima ialah malam yang dianjurkan untuk pelajar Form 5 yang akan dihalau keluar dari SBPI Temerloh, yang mana malam itu, elajar Form 5 perlu melakukan persembahan sebagai kenang-kenangan...

Ada antara kami mencadangkan agar buat teater... maka, ada yang membangkang kerana idea itu telah digunakan oleh Form 5 sebelum kami... Idea koir juga ditentang habis-habisan kerana idea itu pernah digunakan oleh Form 5 sebelum kepada sebelum kami...

Lalu, aku terfikir sesuatu... Aku teringat ketika aku form 2, aku dan kawan-kawan pernah membuat video pendek tentang rembatan bola kertas yang melencong dengan powernye... Kami juga pernah bercadang untuk membuat filem hantu... Aku pon menjerit, "Ape kate kalo kite buat FILEM?"... Satu dewan makan pandang aku... cilakak...

Maka, idea aku itu lantas membuat semua ahli majlis mesyuarat tidak rasmi itu setuju... Betapa gembira aku... Mana taknye, dah 3 tahun plan nak buat filem, tapi tak jadi-jadi... Siot betul... Kirenye lepas gian la nie...

Setelah lama kemudian, barulah proses pembikinan filem itu dilakukan... Tak silap aku, penggambaran tue start sebelum puasa rasenye...

Perkara pertama dalam otak kami ialah, kat mane nak cekau kamera? Lalu, sahabat kami berkata, "pinjam la kat Cikgu Am..." Lepas satu problem... Dah dapat kamera, kena pikir jalan cerita pulak... Lalu, Scott, Aku dan Firmad mencadangkan satu jalan cerita yang amat menarik...

Tetapi, sape nak berlakon? Kami dah cari makhluk2 yang best, tapi diorang demand macam pelakon Hollywood plak... Ape kes? Berlakon teater pon tak pernah, nak demand tinggi plak... Setelah dibincang dan dicari persetujuan, maka Nasha dan Zahid dipilih sebagai karektor utama dan Firmad diangkat menjadi Pengarah...

Proses penggambaran pun dilakukan... Cameraman ketika itu ialah Cibo @ Zamirun Zubir sebab die baik dengan Cikgu Am, jadi senang nak pegang kamera... Alhamdulillah, 3 suku pertama filem berjaya disudahkan sebelum tibanya Ramadhan...

Semasa Ramadhan, semua krew dan pelakon lupa akan filem sebab terlalu menumpukan perhatian kepada ibadah... Maka, penggambaran tergantung sebentar...

Selepas raya, penggambaran disambung... Sebab tym tue Firmad tak balik asrama lagi, jadi Zul ambil alih jawatan pengarah... Pastue, ada adegan selingan ingin diletakkan, iaitu klip video lagu suasana hari raya... Bukan susah, miming jer... Haha...

Setelah kesibukan sekejap, (sekejap je, sebab deadline da dekat) jadi filem itu berjaya dirakam... Cuma belum diedit...

Ketika proses pengeditan, Cikgu Am la yang banyak membantu... Gune laptop die, die yang edit (atas nasihat kitorang) dsb... Setelah tinggal sehari sebelum tayangan di Malam Panca Delima, filem itu siap... Alhamdulillah...

Malam Panca Delima, setelah menjamu selera, filem kami ditayangkan... Aku tak berapa puas hati sebab sistem audio dewan amat sangat mengecewakan... Audio filem kami mantap... Sampai scene aku, aku menyorok... Mane taknye, babak macam sial... Ada ke patut aku kena *******... Haha... Apekah itu? suspen... Jangan pikir lucah!!!

Selepas tayangan, kami mendapat tepukan walau audio macam gam***g (jarang aku mencarut kasar dalam blog nie).... Firmad umumkan bahawa CD Jiwa Kacau Available untuk dibeli... RM5 untuk batch lain, RM3 untuk O2Osix... Dan, akhirnya kitorang dapat RM500++... Duit tue kami labur kat Kerusi Simen kat SBPI Temerloh,... Aku tak tau la ada lagi ke tak kerusi tue...

Proses pencetakan CD tue menggunakan laptop Cikgu Am lagi.... memang berjasa la Cikgu Am kat kitorang... haha...

Fakta Jiwa Kacau:
1. Jalan cerita diubah saat akhir sebab takut disaman malu oleh Dato' Siti Nurhaliza...
2. Filem ini tiada watak perempuan dan masih mendapat sambutan... Sape kata filem kena ada heroin?
3. Filem ini menelan belanja tak sampai RM50 sebab banyak alat pinjam... Pelakon plak free... cost-efective
4. Sebenarnya, banyak efek khas ingin dibuat dalam filem ini tetapi kesuntukan masa...
5. Tema filem ini ialah "Mari membaca"... Nampak macam boring, tapi kalau tak tengok jgn nak komen...
6. Selepas filem ini meletup zaman batch kitorang, batch2 lain pon ada yang follow wat filem...
7. Aku punya CD da rosak... Selamat Farhana Maswan bagi... Thankz Farhana...

Di sini saya nak ucap terima kasih kepada krew: Scott (penerbit), Firmad (Pengarah), Zul & Saufi (Timb Pengarah), Zamirun (Cameraman), Cikgu Am (props dan peralatan), dan semua pelakon : Nasha, Zahid, Acap Amin, Acap Nor, Qudus, Faizal, Zul, Firmad, Farhan, Aswad, Afiq, Wan Nuar, Asfar, Firdaus Hashim, Mad Bukhari, Salikn Nordin, Mustaqim, Pizul, Zamirun, Epol, dan semua sekali la... Tak daya nak sebut satu2... Penat... Thankz jugak kepada semua yang beli dan tengok... Tanpa anda, siapalah kami (alamak, macam dapat anugerah Grammy plak)...

p/s: Pastu kami ingat nak masuk Anugerah Filem Pendek, tapi sebab kesuntukan masa, kami batalakan sahaja...

p/s2: Bio aku tak menepati Ramalan aku (C @ D), tapi aku dapat B, alhamdulillah... ESLS dapat 72... Sekarang au merekodkan 4B... Kalau aku dapat B kimia, maka, aku masih kekalkan prestasi 5B aku semasa mid-year dulu... Kalau C, humph, lingkup la aku...



Update: Salinan 'Jiwa Kacau' dah lama dimuat naik dalam You Tube.. Kalau takde kerja tengok la.. Komen lebih jangan la.. Zaman tue mana senang nak cari kamera video power.. Edit pun pakai Microsofr Movie Maker..

Part II

8 comments:

padelkopak said...

peh...lu org mmg ade bakat wat filem!!!apa kata lu baya gua utk jadi hero??

Dzulkarnain Mohamad said...

hahaha..set-set kau mmg best. filem tu buat aku gelak sampai tekan-tekan perut..

malam tu aku terjumpa filem jiwa kacau dalam laci kat umah aku..

aku layan..gelak2 sorang sampai bergegar rumah..mak aku pn sampai terjaga..

byk scene yang kelakar..kau punya scene mmg kelakar..apa tu group ko gagak hitam ke apa..

aya hidayah said...

weh...aku maw cd 2 jgk..sudah ilang~

Don Balon said...

Duan..
maner CD nyer??

fakhrullah said...

gua rase film tu berjaya mengangkat y bhwasanya film tnpa heroin boleh cr makan beb....

Redzwan Abdullah said...

Padel>>
Aku tak buat filem da... Haha...
Kalo aku buat nanti, koo dg la temuduga... Haha...
Insya Allah aku reject...
Haha

Dzul>>
Hurm...
Kalo CD tue ada dalam laci aok, maknenye,
ada suku sakat aok dak SBPI Temerloh la...
Sape keh?

Aya>>
Hurm...
Di luar bidang kuasa koi...
Sorry....
Kalo nak gak bagi sampul surat beralamat sendiri dan wang pos RM2... Haha...

DOn>>
Hurm..
Di luar bidang kuasa koi...
Sorry...
Kalo nak gak bagi sampul surat beralamat sendiri dan wang pos RM2... Haha...

Scott>>
Betoi tue...
Sape kate filem kena ada heroin?
Haha

beddy said...

aq p0n xtaw mane ltk cd 2..
tp rasenye adk aq ad smpn lg..
rasenye la..
x cilap aq die ad bli..

impreza3463 said...

aku pun x dapat cd...
ish3...
aku rase kalo spe nak cd mintak kat hakim...

aku ngan sopi punye cd kat die...
suh bagi x bagi2 lagi...