Thursday, July 16, 2009

Bila Hujan Membasahi Bumi Manipal, Terkenang Aku Kisah Lama

Salam Alaik...

Musim hujan yang melanda bumi Allah Manipal sekarang nie memang menyebabkan aku basah... Bayangkan je la, hampir setiap kali aku takde kelas, mesti hujan... Macam memang menyuruh aku bertapa dalam bilik sambil baca buku... Lagipun Block Exam dah nak dekat...

Bila musim hujan nie, mula la aku terfikir betapa otot aku dah lama tak bersenam... Ini la sebab mungkin badan aku lemah-lemah dan senang je penyakit datang... Kadang-kadang demam, kadang-kadang sakit tengkuk... Belum campur sakit hati, jiwa dan perasaan lagi... hehe...

Kali ni aku nak cerita aktiviti yang berkaitan dengan senaman aku sepanjang hidup aku kat SBPI Temerloh, INTEC UiTM, MMMC Manipal dan Umah aku kat Malaysia...

Kat SBPI Temerloh
Petang-petang memang jarang aku turun beriadah... Banyak masa aku habiskan dengan membasuh baju dan melepak dengan budak bilik aku dan bilik sebelah... Kalau datang musim sesuatu sukan, barulah aku mengada-ngada nak beriadah... Kalau masa Piala Thomas, mula la aku pegang raket... Kalau masa World Cup, turun main bola...

Kat SBPI Temerloh nie, aku selalu main badminton je la... Sebab senang nak pergi dewan (dewan depan ASpura je)... Nak ajak kawan pon senang... Masa Form 1 dulu selalu main takraw... Masa form 3 selalu layan bola sepak... Bila naik upper form, terus jadi malas... Dah la padang sekolah macam haram... Dengan rumput segan nak tumbuh, banyak pula populasi 'pokok yang selalu memenuhkan seluar trek aku ketika main bola' (maaf aku dah lupa nama pokok ape)...

Kat INTEC UiTM
Kat sini, memang aku jarang jugak eksesais... kalau jogging tue, masa kat Kolej Cendana rajin la... Seminggu 2 kali... Kalau kat Cemara, aku jogging sebulan 2 kali walaupun trek jogging 2 meter je kat belakang kolej aku... Masa kat Cemara, selalu jugak la petang-petang aku main badminton dengan kawan-kawan, Mus, Umar etc... Main Futsal memang aku tak minat... Kat Cemara, aku rasa aku main futsal 2 kali je selama 6 bulan aku kat sana... Ada sekali tue aku jogging dengan Azrul sampai KTM Komuter Seksyen 19 (klik sini)...

Kat MMMC Manipal
Huh, ini merupakan tempat aku suka nak beriadah... Tak tau sebab apa... Pengaruh rakan sebaya kot... Main bola 3 hai sekali bergantung kepada kecederaan dan kawan-kawan... tapi biasanya aku on je kalau orang ajak main... hehe... Jogging memang agak selalu la masa awal-awal dulu... Sekarang, dalam 3 minggu terakhir nie, memang haram la nak riadah... Hujan memanjang... Sedih betul la... Lemah otot aku...

Kat Umah aku kat Malaysia
hoh... Sungguhpun aku tak main bola kat umah, tapi aku selalu eksesais... Kalau petang-petang tue, aku ajak la member dari kecik aku Zimi n Ahmad pergi jalan-jalan keliling Taman Koperasi jalan kaki, walaupun ada motor dan kereta... Selamat la beskal Ahmad tue rosak, kalau tak selalu la kitorang buat ekspedisi ke Sungai Pahang naik basikal...

Kalau hari Ahad, kalau rajin memang jogging naik Bukit Istana la... Kalau ada rezeki ada la mamat buat maksiat atas tue... Tapi sebab Bukit Istana dah macam haram, memang takde dah orang nak berasmara dana atas tue... Kadang-kadang, hari Ahad, aku pergi kebun aku kat Sg. Jenerih Ulu Cheka... Mandi sungai tue sambil berenang... Bila dah berenang komfem la eksesais, kan?

Malam-malam, biasanya memang eksesais jugak... Jalan kaki pergi kedai cari rokok... Pastu lepak kat Taman malam-malam sambil berborak... Pastu balik umah balik jalan kaki... Memang kuat berjalan la kalo kat umah... Kalau rajin dan tak keluar melepak, pukul 12 malam naik atas balkoni buat eksesais ringan macam push-up etc... hehe...

Penamat
Sungguhpun aku kuat bereksesais, sila jangan tanya kenapa badan aku tak tough atau katang... Aku sendiri pun tak tau sebab apa walau aku kuat makan... Makan tak baca bismillah kot... Haha... Walau apa-apa pun, kita mestilah sentiasa bersukan atau bereksesais... Sekurang-kurangnya berjalan kaki... jangan la malas sangat...

http://betheredz.blogspot.com

15 comments:

Don Balon said...

Salam buat orang manipal..
koi kerja malanc ni manjang lapor je..
makan banyok..riadah bapok jaranc..
kuikui

tum tum said...

mane la nak katang n tough..da makan nasik lepas tue disusuli dengan pencuci mulut berperisa nikotin..awk kan suke mcm tue..

~nAbieyLa yuSoF~ said...

name pokok 2 kemuncup.

Webmaster said...

Rodong,
Yang best sekali lepas makan disusli dengan tido.. pergghhhh.. nikmat..... Pastu terus jadi lembab...

iszaid said...

Salah korang nie... dier nie pas makan terus study... tue r yang sumer nutrien digunakan untuk belajar.. hahah

Redz da Tsar said...

DOn>>
aok boroi ker? hhehehe... kalo tak koi selambe je la ikut care aok... keje (study) malam tapi tak yoh riadah..

Tum-tum>>
Heish.. Nikotin tak menyebabkan kurus k... Nikotin kadang-kadang menghilangkan selera makan yang sememangnya takkan hilang dariku... Kuat makan kot saya nie...

Nabieyla>>
Yes.. Ada jugak ingat... Aku dah lupa dah... Puas bertapa 5 minit cuba mengingat... Tak ingat2... Thankz...

Webmaster>>
Kalo best tanpa jadi lembab ok gak... Jadi lembab yang koi tak nok tue... hehe

Iszaid>>
hehe... Banyak la ko punye study... Nutrient aku Missing In Action... Tak tau gi mana...

anum farida said...

adesh...
kemuncup pon x ingt...

ishk3x.....

MieTo said...

2 la pasal..
klu padang skolah comei lote' cam old trafford kan bes..
baru leh menang daerah.tol x?
sape sokong agkat tgn!!!

Don Balon said...

Duan..
kuikui..itula masaalohnya..
sebelum kahwin 62 kg..le ning 87 kg..
amachanc? kuikui

Wira said...

blog ni koi boleh ngomen sbb ade optin Name/URL.

Time kasih la rodonc. Koi tengoh buat rondaanc blog2 rodonc ni weh.. selamat bekenalanc rodonc.

Wira said...

Baler Maer aok lebih berat dr koi 10kg. Lie pulok berat 3kg dr koi...

Nampoknye deme lebih hebat dr segi perlumbaanc berat badanc...

Redz da Tsar said...

DOn dan Wira>>
Jangan gitu aih... Keh harap nanti bile keh umo 50 tahun keh bleh lagi men bolo... Macam ada sorang atendan Hospital J'tut... Dah tue pon men bolo liga jerantut lagi... huhu

HAMIDI BIN SARIF said...

mmg lah , sbp temerloh tuh ,aku dulu sk kat sm teknik temerloh, selalu gak jenguk dr tingkap bas tranasional mara, sk tu sunyi jerr x der pun org keluar , maklumlah sk org cerdik , tp nk cr dunhil mmg susah, x leh keluar, kerbau manyak area tuhhh
hahaha

Nadzrulife* said...

senaman itu indah jika ako berada di UiTM...oh! ramainya awek cun!

hahaha!

Wira said...

Uuiks time kasih weh aok dh
melawat blog koi..

Blog koi takde mende ngade lg
maklumlah baru je buat.

Saje nk namboh rodonc.

Koi pulok x reti main bolo.
Main guli boleh la.. he3x