Wednesday, July 1, 2009

Mencari Damai Abadi + Bukalah Minda Cuba Kau Lihat

Salam ALaik...

Malam yang indah nie, aku bercadang nak membaca... Yep, membaca PBL, Anatomi dsb... Tapi tiba-tiba malas pulak... Tiba-tiba mood aku nak menulis sesuatu... Dan amiklah, satu sajak khas untuk sesiapa yang berkenaan:

Bukalah Minda Cuba Kau Lihat

Lihat dia menari
gembira sekali
suka hati
muka berseri
hitam manis
ceria sentiasa
tanpa ada sedih

Lihat di dalam naluri
sayu sekali
koyak hati
muka seram masam
putih pucat
sedih selalu
tanpa ada gembira

Apa di luar
bukan maksud di dalam
apa yang nampak
bukan selalunya benar
apa tersurat
tak selalunya tersirat

jangan diambil kucing kerana bulunya
kelak memakan ikan di peti
jangan selamat melihat taring tumpulnya
jika kukunya masih berbisa
jangan tertipu dengan ngiyaunya
jika nafsunya penuh muslihat

lihat sahaja dunia
dari sudut berbeza
jangan lihat dunia
dari pandangan semata

tengok dia tadi
tengok kucing itu
tengok dunia kita
tak semua indah belaka
dalamnya juga terselit perit
dalamnya juga terselit dendam
dalamnya juga penuh maksud

Mata lirik melihat
Mulut sedap berkata
telinga senang mendengar
muka tampak berseri
tapi hati siapa tahu?



p/s: Gambar menarik... Marlboro Malaya sekotak aku beli bersempena azamku untuk berhenti merokok menjelang Ogos 2011... Plan jangka panjang nie~ MRP 550/10kotak

9 comments:

tum tum said...

bgs la tu..

Anonymous said...

kenapa baru nak berhenti ogos 2011?
kenapa bukan sekarang?
kenapa?
kenapa?
kenapa?

hijrah..
A cakap senang
B cakap susah
rambut sama2 hitam
tapi hati lain2

kesimpulan?
tanya lah hati...

Mus said...
This comment has been removed by the author.
Mus said...

Sajak yg bez..
Err..ckp nk benti tapi nape beli gak??
Sekotak plak tu..x paham..huhu

Redz da Tsar said...

anonymous>>
aku sangat benci dengan makhluk tanpa nama... serius aku bengang... ko kalo nak komen kasar aku tak kesah... Tapi kalu tak bagi nama memang aku takleh terima...

Tum-tum>>
Heh.. Perli ker?

Mus>>
Hehe... Nak berhenti kena realistik... Bukan sekadar angan kosong... Visi mungkin ogos 2011, tetapi misi mungkin mulanya minggu depan...

oryza sativa said...

bhentila merokok Dr. Redzwan. hehe..

tum tum said...

sy sokong mr.oryza..
bentila merokok DR.REDZWAN..
huhu..

Nadzrulife* said...

sblum tu..perluke berhenti? saya cadangkn Tun Dr. Redzwan (dpt TUN sbb bakal jadi 'bekas PM') teruskan gejala merokok...hahaha!

rokok skrg bukan benda ssh nak cari mcm dadah...kan3x...harga even makin lama makin mahal tapi ader je org beli...sbb ape? rokok ni dah jadi 1 keperluan dlm hidup...mcm pakai kereta laa,moto honda cbz pon sama ok...

orang slalu ckp...isap rokok mati cepat...tapi penah x korang nampak org xisap rokok mati dulu?

ajal maut di tgn Allah SWT...kita buatlah amalan yang perlu dilakukan bagi menjamin kehidupan kita diakhirat kelak...wallahualam...

*komen mantap gileww dpd Datuk Seri Nadzrul *

p/s: banyak fatwa ttg pengharaman rokok...tapi ako tak tahu lagi ttg pengharaman rokok di Malaysia..ade sape2x tau??

Redz da Tsar said...

ko attack aku eh dalam diam...
mufti selangor dah keluar ftwa haram...tspi aku ikut mufti pahang... perbezaan pendapat satu rahmat