Wednesday, November 25, 2009

Berfikir Sejenak

Salam Alaik...

Hidup sebagai seorang rakyat Malaysia memang sangat menguntungkan... Serius... bersyukur giler kalau jadi rakyat Malaysia... Lihat sahajalah negara yang aman dan makmur nie, tak berperang dah sejak 13 Mei 1969... Kalau ada pun, perang kecik-kecik melawan penjenayah bersenjatakan pisau potong daging... hehe...

Kat Malaysia, kereta-kereta yang berada di jalan raya sangat cantik, menakjubkan dan indah pada rupa... Terutamanya kereta yang berjenama negara seperti Proton Juara dan Saga... Baru-baru nie, keluar pulak MPV baru Perodua... Jelas sekali industri automobil negara sangat pesat membangun...

Cikgu-cikgu pun sekarang pakai kereta besar, ada yang pakai Civic, City, Vios, Waja malah ada yang pakai Evo Lancer... Jangan terkejut... hehe... Kalau doktor ataupun pensyarah, mesti dah beli macam-macam dah... Belum campur dekan ataupun ahli perniagaan... Camry pun dah tersebar merata... Semua nak pakai kereta besar...

Tapi, kat India, pensyarah a.k.a lecturer pakai motor je... Kalau ada kereta pun, setaraf Nissan Charade jer... Dekan MMMC pun pakai Suzuki Maruti, ala-ala viva la.... Sempoi je hidup diorang nie... Pro-Chancellor Universiti Manipal pakai Civic jer, sedangkan kalau kat Malaya komfem dah Mercedes mata belalang juta... Belum campur kereta aksesori kat rumah untuk anak-anak seperti Lancer ataupun Mazda RX7...

Saja terfikir menda nie sebab tadi nampak lecturer aku pergi dewan lapah (dissection hall) naik motor... Bawah nie motor die...

Motor Lecturer aku... Anatomi





8 comments:

Cikgu Jang .. said...

bior hidup gitu....takyoh pening2 mikirkan nak bayar ansuran, roadtax, insurans, tayar botak, duit minyak dll spt yg kome rasakan sekarang ni...

iszaid said...

Gamba hiasan: mrYop de Junior

YASSIN said...

Mmg berkete org macam kawan nei tapinya bila bertembung bayar bulanan dgn roadtax campo satu dua perkara hok lain boleh jadi separuh tak sedor dah ...hehehe

Hashim Zabidi said...

makin besar kereta makin angkuh lagaknya. itulah personaliti orang Malaysia. kas pakai pakai proton 12 megawalve berusia sembilan tahun, msih boleh pecut 80kmj, ha ha ha...

Finaz said...

kat India dan Asia barat kan diorg drive tak pakai signal, diorg pakai hon..hehe susah nak drive kat situ hehe
Anyway, Superhero akak pun pegi kerja naik moto..elak jam..

Future Murabbi said...

humble itukan lebih baik..
respect gile kat org2 yg b'gaji tinggi tpi hidup saye je mcm org yg gaji lebih rndeah dri dia.

.:FARA anak ABAH:. said...

me personally xske keta beso2..xyah y branded2 pon xpe..asalkan slese+menarik..sng kan spe jd laki ak..hehe..=p klu bsa2 t mle le nak mnunjuk..

*nak keta y kecil dan cumil de corak floral y santeq kat lua..^^*

naderROXX said...

haha... skrg cikgu2 pn dh sangat maju... sudah berfesbuk nmpaknya. moto mmg boleh beli kat india nanti erk? lesen mesia boleh pakai ker?