Thursday, November 19, 2009

Kenapa Aku Tak Boleh Jadi PM?

Salam Alaik...

Saje boring-boring selepas Pembelajaran Berasaskan Masalah (PBL) nie, aku rasa macam nak mengarut jer... Kekadang aku terfikir jugak, aku rasa aku macam nak jadi PM Malaya masa aku dah besar (tua) nanti... Tapi kekadang aku terfikir balik, boleh ke jadi PM aku nie? Sebab ape aku kate gitu, meh biar aku tulis yang mane dan...

  1. Sebagai seorang PM, aku mestilah hebat dalam berkata-kata... Walaupun aku pandai berkata-kata, tetapi tidak semestinya aku hebat... Kalau ada orang panggil aku buat perasmian majlis Oimpik, mampus aku nak berucap... Bantainye semua orang tido, tak ke malu aku dan kerajaan aku... Itu belum masa perhimpunan agung parti... Bantai aku berucap, semua perwakilan tersengguk, tak ke naya aku.. Komfem pemilihan kalah teruk...
  2. Sifat seorang PM nie jugak memerlukan kesabaran dalam menghadapi masalah... Walaupun aku nie seorang yang happy-go-lucky, tetapi setiap masalah yang aku hadapi biasanya aku hadap dengan happy jugak... Sepatutnya seorang PM perlulah menghadap masalah tue dengan serius... Nanti aku kena cop Baby-Like PM pulak... Eish...
  3. Selain tue, PM mestilah realistik dalam melaksanakan sesuatu atau melihat impak atas satu usaha, tetapi aku nie jenis sentiasa positif dan positif lagi... Cube bayangkan kalau ekonomi negara jatuh teruk, pastu aku dengan selamba cakap kat kabinet, "relax-relax... Sekarang jatuhlah ekonomi kita, lama-lama nanti naik la balik... Ekonomi kite masih stabil an selamat"... Tak ke bengang pakar ekonomi... Pemegang/pemain saham komfem dah tak undi aku nanti...
  4. PM nie pulak lagi, mesti hebat dalam membuat keputusan yang tepat dan cepat yang mana aku sangat lemah bergantung pada keadaan semasa... Cube bayangkan kalau ade kontraktor US datang Malaya kata nak buat jambatan dari Langkawi ke Tanah Besar, dan pada masa tue kawan aku kontraktor besar nak jugak projek tue... Pastu kontraktor US tue pulak tawar harga murah, tapi kawan aku tawar harga mahal giler... Kalau aku bagi US, nanti kate lupe ke anak bangsa, kalau bagi kawan aku, kate bagi ke kroni. Eish... Kalau aku jadi macam tue, mboh aku batalkan je projek tue... Bila batalkan, rakyat Langkawi pulak bising, bila teruskan, peniaga feri Langkawi pulak bising... Aduh... Ini contoh ye... Takde kena mengena dengan hidup atau mati...
  5. PM pulak asyik sibuk je sepanjang masa... Kalau aku jadi PM, aku mana boleh sibuk-sibuk nie... Kalau tibe-tibe ade Menteri atau Ahli Parlimen ajak berbuka puasa kat Kedah, dan pastu pulak ade ceramah politik kat Bangsar, mampus aku... Nak kena ke Kedah, pastu balik ke Bangsar pulak... Kalau tak pergi nanti, tak dapa dekat dengan rakyat... Dua-dua penting untuk menjaga persepsi... Huhu..
  6. Haa... Nie antara yang best la nie.. Kalau jadi PM, kena rajin-rajin kat Malaya... Tapi kalau aku jadi PM, komfem malam sabtu atau malam ahad aku terbang ke UK, layan Man United punye game... Kalau tak kantoi, takpe la... Cube bayangkan kalau tengah aku melompat sokong United, tibe-tibe ade kamera fokus kat aku... huhu.. Semua rakyat tengok PM diorang lari dari Malaya layan Man United... Sedangkan Pahang FC vs Shahzan Muda tak pernah pun jenguk... Maka hebohlah sokernet.blogspot.com dengan kehebatan aku menyokong United tue...
  7. Lagi satu, sebagai PM aku kena pandai menyerang balas tuduhan atau fitnah dengan ilmiah dan beradab... Tetapi itu bukan aku... Kalau aku kena tuduh, biasanya aku lawan balik, hentam peribadi si penuduh aku tue... Contoh A tuduh aku guna C4 letupkan perempuan skandal TPM, aku akan balas kat A, "alah, ko tue steady je meliwat pembantu ko takpe plak!!!"... (Sekali lagi ditegaskan, ini hanya contoh dan takde kaitan dengan sape-sape... Harap Maklum)
  8. Dan serius, aku tak pandai membuat manifesto yang gempar-gempar... Sebab aku takut aku tak mampu laksanakan... PM mestilah hebat dengan memuat manifesto yang maha hebat, dapat memancing hati rakyat dan menyakitkan hati pihak lawan.. Dan PM mestilah optimistik dalam melihat manifesto itu, yang mana aku walaupun sentiasa positif, tak mampu untuk bersikap seperti itu untuk sesuatu yang belum pasti...
Jadi, inilah antara sebab aku tak layak jadi PM... Kalau aku nak jadi PM jugak, aku kena bah diri aku supaya sesuai untuk meletakan kaki aku sebelah kat neraka dan sebelah lagi kat syurga...

p/s: ini hanya pendapat peribadi aku dan takde kaitan dengan politik dsb... Ini hanya karya fiksyen jenaka yang tak sinis dan tidak serius... Jangan ambil berat karya ini dan dah baca, simpan dalam jiwa sahaja... hehe

5 comments:

Cikgu Jang .. said...

Boleh.....mula dr sekarang awok kena aktif giler dgn politiklah dulu....

YASSIN said...

Mmg bete nak jadi PM / YB kena aktif politik kerana negara kita kerajaaannya berasakan politik..sebab borang mintak keje YB atau PM tak ada dijual dan dikeluarkan. Hehehehe..

mazru said...

besar tanggungjawab PM ni..tp tak mustahil kala aok yakin.

Don Balon said...

Molek amat weh kalau aok jadi PM..
jadilah Perdana Menteri..
jangan jadi Pinggan Mangkuk macam yang sedia ada ni...kuikui

relevan said...

Kawan undi aok..serius cakap..tapi aok kena besarkan padang bola kat kos rendah 3&4 dulu..