Saturday, September 27, 2008

Kalaulah aku jadi menteri kesihatan, mungkin tak macam ni jadinye...

Salam Alaik...

_____________________________________________
Nota kepala: kalau anda kesuntukan masa untuk membaca entri ini disebabkan tugasan membakar lemang, atau mengacau dodol, menganyam ketupat atau ingin membuta, fokuskan sahaja kepada poin yang di'highlight'... Tetapi lebih afdhal kalau baca semua... haha...enjoy la...
Pesanan disampaikan oleh Pegawai Perkhidatan Pelanggan
b/p Redz
_____________________________________________

Aku sampai rumah dalam jam 2100, 25 september yang lepas... Memang indah la hidup di rumah... Tapi sampai sekarang aku masih belum merasa keenakan murtabak Jerantut disebabkan oleh kesibukan aku dalam usaha menjadi YAB PM Malaysia ke-6... Haha...

Bukan perkara remeh nie yang aku nak cerita, tetapi aku nak cerita tentang pengalaman aku di hospital Jerantut...

Aku pergi menghantar dan meneman ayah aku pergi memeriksa tekanan darah dan kandungan glukosa dalam darah dia... Aku pergi dalam jam 0900, dan seperti biasa, ayahku dikehendaki untuk mendaftar di OPD atau Jabatan Pesakit Luar... Huh, begitu tertekan aku dek kerana terlalu lama menunggu... Bayangkan, janjinya dalam piagam pelanggan hanya 30 minit, tetapi ayah aku sampai tunggu 1 jam... Hah, mane pergi piagam tue pon aku tak tau... biasa la, hospital kerajaan...

Selesai di OPD, ayah aku pergi ke bilik diabetes untuk ambil tekanan darah dan kandungan gula dalam darah... Di sini aku nak puji betapa berhemahnye lah nurse nie... Ada sorang Pak Cik tak bawak kad Diabetes, pastu tersilap ambik kad orang pulak tu, n then datang kat nurse nak check segalanya... Nurse tu aku lihat dengan penuh kesabaran melayan kerenah pak cik tu...OK, masuk balik ayah aku, tekanan darah dia tinggi, gula dalam darah pon tinggi, jadi, sebagai solusinya, ayah aku akan diletakkan dalam E&A atau wad kecemasan... Sebenarnye tak cemas pon... Ayah aku dah biasa tekanan darah dan kandungan gula camtu... kalau aku yang kena macam tu, boleh pecah pembuluh darah aku...

Di E&A, ayah aku dikehendaki rilex sebentar dan makan ubat sebelum tekanan darahnya sekali lagi diperiksa... Masa tu, aku lepak la kat sebelah ayah aku... Aku tengok kat wad E&A tu macam-macam makhluk ada... Budak sekolah pompuan ada, mungkin kena histeria kot... Ada budak 3 suku... Siap kena ikat kat katil lagi... Ada orang tua yang cedera teruk di kaki... Mungkin diabetes kot... Isyhk... ramai popalih orangnye...

Tetapi, dalam reramai tue, aku ternamapak seorang doktor... Masuk-masuk buat lawak dengan nurse tu, mungkin nak mengorat agaknya... haha... Aku tak kesah die nak buat lawak, tetapi yang aku kisahnye, rambutnye dah jarang di tengah... Sindrom botak tengah dah muncul... Aku tengok muka macam baru nak masuk 30... Aku rasa mungkin jadi doktor nie, kalau umur dah 50 tahun, tetapi muka suci macam baru 30 tahun... haha... Aku rasa doktor yang aku tengok tu sebenarnya dah tua, tapi awet muda... (Aku cuba berfikiran positif)... Aku taknak kalau umur aku baru 29 tahun dah nak botak kat tengah... Hish, tak kuasa aku...

Setelah setel hal di E&A, tekanan darah ayah aku masih tak turun, malah makin naik... Hullamak, hardcore punye pembuluh darah nie... Baru la betul urat dawai tulang besi... OK la, jadi secara automatiknye, ayah aku kena tahan wad... Maknenye, journey aku di hospital belum berakhir...

Malam tue (malam semalam la), aku ditugaskan untuk menghantar kipas kepada ayah aku di wad 4 hospital jerantut... Dalam perjalanan aku ke hospital tu, aku singgah di kedai runcit Hajah Zaleha, kos rendah untuk membeli rokok dan Vanilla Coke... Sedang melayan Coke tue, aku hidupkan enjin kereta aku... Malangnya, enjin itu segan untuk hidup... Cilabai punye enjin... Tym tue jugak tak nak hidup...

Aku pon call YDPA Abang Ipar aku (sebab muka dia macam Sultan Mizan)... Dia sampai setelah aku semapt isap rokok 3 batang... Bapak lama... Kalau nak ikotkan, setenagh batang rokok dah sampai dah... tapi abang ipar aku tak merokok, jadi tak dapat kira la... haha... Sampai die kat situ diperiksa cara pembakaran enjin maka dapat diketahui bateri kereta itu telah kong... hampaih... Tak pasal-pasal abang ipar aku terpaksa tolak kereta tue (selamat bukan aku yang tolak)... Dengan menggunakan kursus kilat dari abang ipar aku cara-cara menghidupkan enjin ketika bateri kong sambil ditolak, aku berjaya juga akhirnya...

Sampai kat hospital lewat sangat, dalam jam 0000... Huhu... tapi takpe, pengalaman yang menarik di malam 27 Ramadhan, dalam hujan dsb... haha... Sampai hospital, aku dapat tahu yang kandungan gula ayah aku telah menjunam sehingga 4mmol/ml... maknenye Hypo la tu... Bukan Blue hyppo tue.. jangan salah sangka pulak... Aku pon hidangkan ayah aku nesvita yang aku menang dulu (rujuk posting yang aku berlari kat Titiwangsa)... Sambil tue aku tunggu la sekejap... Mana tahu dia ada hal ke...

Semasa aku tunggu ayah aku tue, ada seorang pak cik tidak senang duduk... Nurse tue datang n pak cik tu kate yang die nak buang air kecik... pak cik nie sebenarnye kaki baru pas kena potong... So, kena ada bantuan la... lalu, nurse tu kate "sebentar ye pak cik"...

20 minit kemudian...

Huh, mane nurse nie? Pergi jumpa mak cik cleaner ke? Aku pon dengan semangat kesukanan membantu pak cik tue, dengan menghantar dia ke tandas pakai kerusi roda... haha... tak sangka aku sebaik ni... nak harap kan nurse tue? Letih la... Tah ke mana perginye... Siot jer...

dalam kul 2am, aku bergerak la kat umah... Mase lalu kat kaunter wad 4tue, aku terperasan doktor kat E&A ada kat situ... Alamak? Ape kes? Haha... On call la tue... Kan tak dapat tidur malam... Dah la pakai selipar jepun jer, baju kolar bulat macam nak pergi mandi laut... Jeans lusuh... Sempoi la doc...awal2 pagi-pagi kena kerja... Padan muka sape nak jadi doc (umpama ludah ke langit patu jatuh kat muka sendiri)...

tamatlah kisah aku semalam... kalaulah aku jadi menteri kesihatan, aku tak naik kereta kancil yang bateri dah kong secara tidak aku sedari, aku takkan biarkan piagam pelanggan dirosakkan, aku takkan biarkan pesakit merintih apabila permintaannya tak dilayan nurse, dan aku akan pastikan doktor tak payah ada on call.... haha... habis la pesakit kronik atau eksiden yang sakit malam-malam... takde doc nak tolong... haha....

Dah la tue... Aku nak balik menjengah PARAM pulak nie... nak rasa murtabak sopi... hahah...

5 comments:

hazmi damien said...

if u were the health minister,
I'm ur deputy health minister..
haha..

beddy said...

ko nk jd PM..
pas2 nk jd health mnister gak..
klu PM pgang 2 portfolio bese nye PM+finance..
x pen0h dgr lg PM+health..
xpe2..
u can b d 1st..
weee~~~
vote 4 REDZ!!

padelkopak said...

sepital kerajaan!!standard la slow....huhu.....

Anonymous said...

haha..
nice blog~
keep it up..!!
bese r tu, name pn gov nye spital..
btw, kecemasan tu kite xpnggil E&A da~
terbalik tu..
kecemasan=A&E=Accident&Emergency..
huhu..

HAMIDI BIN SARIF said...

ha situasi ko tu samalah ngan aku dulu, siap tunggu dr kul 9 pg hingga kul 5 ptg , time tu aku buat medical check up hahha, dh dua kali aku buat huhuh papaleh lambat , org mcm ulat taik tp kakitangan x ditambah, hehhe bakar hospital kang br tau.
Selamat hr raya maaf zahir dan batin