Tuesday, April 7, 2009

Adat Pertandingan la Menang dan Kalah...

Salam Alaik...

Pertama-tamanya, aku mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi kerana mendapat gelaran Tun... Tidak lupa ucapan tahniah aku kepada seorang Pahang, Dato' Seri Najib Tun Razak kerana menggagalkan impian aku untuk menjadi PM ke-6 Malaysia... haha... Just kidding...

Dalam membicarakan soal kalah-menang nie, apa yang penting yang perlu kita tahu ialah, mesti ada pihak yang menang dan ada pihak yang kalah... Sebagai perbandingan, ila kita lihat perlawanan antara Man United dan Fulham, Man United ialah pihak yang kalah dan Fulham ialah Pihak yang menang... Seperti juga kes Pilihanraya baru ni, ada yang menang dan yang kalah...

Kalau kita lihat keputusan pilihanraya kecil ini, pihak yang menang seharusnya jangan takabbur dan riak... Tunaikan amanah yang diberikan rakyat dengan sabaiknya... Kepada pihak yang kalah, jangan putus asa... Teruskan perjuangan membela agama, bangsa dan negara... Tiada salahnya bangkit selepas jatuh... Sebagai perbandingan, selepas man United kalah dengan Fulham dan Liverpool, Man United mula bangkit semula dengan menang dengan Aston Villa walau di saat terakhir...

Haha...

Ape aku mencarut nie?

Abaikanlah...

Yang penting, setiap kemenangan disusuli dengan amanah, dan setiap kekalahan disusuli dengan penambahbaikan... Jangan lepas kalah nak hentam tak tentu pasal, dan jangan selepas menang takabbur dan ujub...

Hehe...

Aku kat India, jadi aku tak boleh kupas banyak sangat tentang Malaysia sebab aku tak tau berita semasa yang tepat dan benar... Kalau layan Internet je, nanti dikatakan bias.... haha...

Adios...

6 comments:

Dzulkarnain Mohamad said...

btul la..kau jangan layan sangat politik mesia nih..
baik kau layan politik india..tengok putar belit dia style mende pulok..

Mus said...

x bole "go" comparizen politik ngan bola..manU plak 2.haha..

Portgas .D. Ace said...

haha~
da mmg MU lembik..
nk ckp adat pe ag..
hoho~

.beddy. said...

try la bicare politik india plak..
hehehe

pakDin said...

haha...nama pon bola ye dak???
dah kalau namanya bulat, mcm2 boleh jadik...
pagi ni Liverpool tersungkur di tempat sendiri dengan Chelsea..
Gembira dlm sedih...
BTW, glory 4 MU and gud luck untuk ko kat sana...
Ngadap ar mayat tu hari2...haha!!

Redzwan Abdullah said...

dzul:
politik malaya pon aku pening, apatah lagi politik india...

Mus:
Haha.. Cannot go? layan jer la...
saje nak hiburkan hati yang lara

Portgas:
Ah, bising ah ko...
Balik2 ManC tak pergi gak UEFA...

Beddy:
aku tak tau politik india.. tak byk politik sini selain rasuah dan politik wang... kriket byk la,..

PakDin:
hahah... AKu sokong tue... Bola bukan bulat sebenarnya, tetapi sfera... Hehe...

Kat Porto aku Man U bleh menang...

INSYAALLAH