Sunday, December 27, 2009

Aku dan Fotografi

Salam Alaik...

Fotografi memang menjadi minat aku sejak aku kecik lagi... Cuma masa aku kecik aku tak amik gambar sebab aku takde kamera... Kamera famili aku yang aku tak ingat jenamanya pun dah rosak masa zaman aku... Aku memang jarang la pegang kamera... Tapi bila diberi peluang, aku gunakan peluang tue habis habisan...

Contohnya bila aku ada trip ke KT dengan famili aku, dan kebetulan akak aku ada beli kamera Canon Ixus dan memberi sepenuhnya kuasa kepada aku untuk menyenap suasana sepanjang trip itu, maka aku gunakan peluang itu dengan sebaiknya... Snap-snap-snap segala aspek dan sudut... Semakin banyak gambar, semakin gembira... Walaupun tak sehebat mana, aku ambik jugak gambar...

Gambar Yang Aku Snap Kat KT guna Ixus

Dan, bila mana tarikh aku bergerak meninggalkan Malaya semakin hampir, sekali lagi aku diberi kepercayaan untuk memegang kamera itu, dan sekali lagi aku gunakan untuk mengambil gambar di sekitar rumah aku dan juga segala apa yang aku buat sepanjang beberapa hari sebelum meninggalkan Malaya... Hasilnya, boleh la untuk fotografer macam aku nie....


Jerantut: Sunset Sebelum Keluar Malaya Guna Ixus

Sampai kat India, diberi peluang kadang-kadang untuk menggunakan kamera Wawan ketika melakukan aktiviti seperti melayan Hanumanagundi dan Turtle Bay serta Malpe, aku gunakan jugak peluang itu habis-habisan... Semakin lama, semakin aku puas dengan gambar yang aku snap.... Hehe...

Kamera aku sendiri bermula dengan kamera Telefon Genggam aku... Piksel memang la tak hebat, tapi kira ok la, kalau nampak situasi yang best, boleh aku snap terus, sebab Telefon Genggam memang dalam genggaman sentiasa... hehe... tapi sekarang kamera Telefon Genggam tue dah rosak... Jadi tak boleh nak snap sesuka hati dah....

Telefon Genggam Punya Hasil


Lagi Gambar Guna Telefon Genggam Aku


Jadi, aku bertekad untuk membeli sebuah kamera... Aku bukak eBay, gedung beli belah terkemuka dunia yang mempunyai cawangan di setiap pelusuk rumah yang mempunyai kebolehan 'dalam talian' (online) untuk mencari kamera... Nak memilih bukan senang... Susah weyh... Memula ingat nak cari kamera dengan Piksel tinggi, tapi tiba-tiba terberkenan dengan kamera ultra fokus... Aku pun bid... Ingat dah kalah, sebab ada bid lagi tinggi, tapi takpe la, aku layan je la... Tengok-tengok, menang pulak.... Wahahaha... Sebab bidder yang lagi tinggi tue tidak boleh dipercayai... Jadi dapatlah aku kamera itu dengan harga yang aku pun dah tak ingat... 4000 rupee kot, dalam 320 ringgit... Seken hen je...

Antara Gambar Guna Olympus Aku~


Dan, kamera tue bertungkus lumus sepanjang Ramadhan dan Aidil Fitri untuk membekukan suasana yang ada ketika itu... hehe... Gambarnye banyak di Facebook... Antara gambar-gambar awal kamera tue kat sini...

Kini, aku semakin suka membekukan suasana dalam bentuk digital... Kalau selak album-album, boleh tersenyum jugak la aku... Dan, aku pun dah belajar edit guna photoshop, untuk mengemaskan lagi gambar tue... Hasilnya, ok la jugak... Kalau nak layan gambar aku, boleh la pergi ke flickr aku atau blog gambar aku... Kalau rajin, bagi la komen kat gambar tue... hehe...

Berangan jugak nak beli DSLR, tapi mengenangkan seni aku tak cukup tinggi, aku biarkan dulu... Aku nak guna Olympus aku sampai barai dulu, baru aku tukar... haha... Aku tak sabar untuk travel ke utara India, sebab aku nak sangat ambik gambar suasana seluruh India... Hehe... Kepada kamera, sila jangan buat hal... Ha, lupa nak bagi tau, kamera aku bernama Davy Jones, atau nama Melayunya Mokhsen~


Ni la kamera aku, Olympus C740 Ultra Zoom, 10x optikal, 3x digital

16 comments:

Finaz said...

nama melayu di Mokhsen? hehehe sedap2..
sukalah gambar yg sunset kat Jerantut tuh.. ada class..honest.
memang ada bakat photographer nih..serius!

p/s:cuba check http://tulisbacasimpan.blogspot.com/2009/12/have-fun-you.html

itu adlh 5 minutes b4 sunrise..

YASSIN SULAIMAN said...

Supa laa kawan pun minat juga bab ni keknya kawan pakai kemera murah aje..janji boleh amit gambo sudoh hehehe...

Cikgu Jang .. said...

bole cari makan ape ....trend skrg pengatin suke bergambo kat taman2....nanti balik malaya bole buat parttime tu...

sang harima said...

KT tu, kuala terengganu ke..? x penah nampak pon..

azerrul said...

xyah beli DSLR la...tgu teknologi lagi hebat la weh...=)berlambak sgt pakai DSLR...xunik da

Redz da Tsar said...

Finaz: Wahaha... Dari 20 gambar yang aku snap, 1 je la yang buleh blah... Yang lain hampeh..

btw, dah tengok 5 min b4 sunrise tue... Nice giler... macam gambar wallpaper pulak.... Nice weyh... Kena belajar dari kak Fin nie...

Yassin: Keh pun gune kamera murah gak... Asalkan dapat amik gambor, dan berpuas hati sudeh...Ye dok?

Cikgu jang: Hehe... Takde seni yang cukup tinggi la nak amik gambo pengantin... Lagipun industri tue dah banyak pesaing... Kena ada tapak yang kukuh baru buleh jalan... Tapi part time tak kesoh le... Hehe...

Sang Harima: Itu gambo kat Masjid Replika yang kat Taman yang ade Masjid Kristal tue... hehe... (Aku tulis serupa keling daa)

Azerrul: hehe... Itu sebab aku taknak beli lagi... Kamera aku sekarang unik, kan>? haha... Jarang nampak...

jaja karen said...

weyh pinjam kameraaaaaaaaaaaaaaa!

Mazru Majid said...

salam bro,
koi minat jugek tangkap gambo nih,tp takat gitu2 je lah

Oh! Malaysia said...

ko guna eBay India ke? aku slalu gak beli2 brg kt eBay ni. mantap r redz. dah maju. hehe...

kumpul duit redz, beli DSLR. hehe...

Redz da Tsar said...

Jaja: Kalu aku balik Jerantut boleh la ko nak pinjam... Hehe...

Mazru: Hehe... Bagus le tue... Buleh same2 tangkap gambo

Oh malaysia: Hehe... Aku dah lama la maju... DSLR? Masa aku dah keje kot... Skearang malas lagi

relevan said...

Ha ha..kawan ade kamera kompeni punya..dah nak menjadi harta kawan dah..usung kehulu hilir..orang suruh tangkap gambar lori tapi kawan tangkap gambar aci..

rhapsody LiN said...

lin bru je bli camera. igtkan nak beli DSLR gak tp peruntukan mak ayah 1k je. mana cukup nk DSLR. lens je cukup la 1k. hehe.. tp camera compact pon bes ape.. puas hati la.. mine is nikon. ^o^

Amir Ariff said...

mana gmba ko? hehe

Redz da Tsar said...

Relevan: Itu salah gune kuase namenye.. hehe

Lin: kalau compact pun, tapi pandai amik gambar, buleh jer jadi cantik... Kalau ade DSLR tapi tak pandai cari scene, payah jugak... Ini kawan aku yang cakap la.. hehe

Amir Ariff: Ade je gambar aku... yang pakai macam tok arab nie aku la.. haha

hans said...

owh,aku dlu minat tapi lepas tu kureng sikit

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片